HerNews.gr
Καριέρα

Έρευνα Χάρβαρντ: Πώς να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση

Έχεις ακούσει τη φράση που λέει ότι, η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική για το πως θα εξελιχθεί μια σχέση ανάμεσα σε δυο άτομα;

Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πρώτη εντύπωση που μας κάνει κάποιος με το που τον γνωρίζουμε, είναι αυτή που μένει και συνήθως δύσκολα αλλάζει. Η εντύπωση χαρακτηρίζεται καλή ή κακή και αντίστοιχα διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας απέναντι στον άλλο. 

Μπορούμε να ξέρουμε a priori ότι η εντύπωσή που θα αφήσουμε θα είναι καλή; Μια έρευνα στο Χάρβαρντ υποστηρίζει πώς ναι, μπορούμε και μάλιστα με απλούς τρόπους και όχι υπερπροσπάθεια. Το βασικότερο όλων, είναι να κάνουμε ερωτήσεις.

Εν αντιθέσει με πολλούς που ξεκινούν τη συζήτηση μιλώντας για τον εαυτό τους, παραθέτοντας τα κατορθώματά τους και εξιστορώντας ιστορίες της ζωής τους, η ομάδα ψυχολογίας του Χάρβαρντ ανέφερε ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος προσέγγισης.

Αντί για τον εαυτό μας, ας κάνουμε ερωτήσεις προς τους άλλους για διάφορες πτυχές τους. Με τις ερωτήσεις αφήνεις στον άλλο το περιθώριο ν’ ανοιχτεί, τον γνωρίζεις καλύτερα και σε συμπαθεί. Δεν μιλάς για το εγώ σου αλλά αφήνεις να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. 

Οι ερωτήσεις προς τους άλλους δίνουν θετική πρώτη εντύπωση και ενθαρρύνουν μια υγιή σχέση.

Η εν λόγω έρευνα, έδειξε και κάτι ακόμη. Με την μέθοδο προσέγγισης μέσω ερωτήσεων, βλέπουμε θετικά αποτελέσματα και στον τομέα εργασίας. Οι άνθρωποι οι οποίοι χτίζουν μια πρώτη γνωριμία σε επαγγελματικά πλαίσια μέσω ερωτήσεων, είναι πιο πιθανό μετέπειτα να κλείσουν συμφωνία με τον άνθρωπο που γνώρισαν.

Η πρώτη εντύπωση παίζει λοιπόν μεγάλο ρόλο. Αντί για εγωκεντρική προσέγγιση, ας την δούμε περισσότερο αναγνωριστική ως προς τον συνομιλητή μας.

Νεότερα Άρθρα

Τα επόμενα βήματα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Σε ποιους κλάδους θα επεκταθεί

Her News

Αυτές είναι οι 10 δεξιότητες που θα έχουν την περισσότερη ζήτηση τα επόμενα 10 χρόνια

Her News

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, πριν την παραίτηση

Her News