HerNews.gr
NEWS

«Πολιτιστικό πάσο» μόνο για τη Γαλλία!

Στη Γαλλία θα μπορούν να προμηθεύονται το «Πολιτιστικό πάσο» 300 ευρώ οι νέοι 18 ετών για σινεμά, μουσεία, θέατρα, βιβλία. Δοκιμάστηκε πιλοτικά σε 14 περιοχές και τώρα τίθεται σε γενική εφαρμογή.

Περίπου 800.000 Γάλλοι ηλικίας 18 ετών θα μπορούν να κατεβάσουν μέσω εφαρμογής το «πολιτιστικό πάσο» αξίας 300 ευρώ.
Θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για αγορά εισιτηρίων σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες και μουσεία, αγορά βιβλίων, μαθημάτων χορού και μουσικών οργάνων, ή για ηλεκτρονικές συνδρομές.

Το πάσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγγραφή σε ψηφιακές πλατφόρμες, αρκεί να είναι γαλλικές.

Ως εκ τούτου, Netflix, Amazon και Disney+ αποκλείονται, Canal Plus, Salto και OCS επιτρέπονται. Κατ’ αναλογία, το Spotify είναι εκτός, αλλά η μουσική ψηφιακή πλατφόρμα Deezer είναι εντός.

Οι κινηματογράφοι και τα μουσεία στη Γαλλία άνοιξαν αυτή την εβδομάδα μετά από έξι μήνες, ωστόσο το πάσο δεν συνδέεται με την επανεκκίνηση του Πολιτισμού, καθώς ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν τo 2017.
Μάλιστα, την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος με βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε TikTok και Instagram στο οποίο λέει απευθυνόμενος στους νέους «θα πάρω 30 δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας».

Με την εγγραφή στο app οι χρήστες στη Γαλλία έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια για να δαπανήσουν τα χρήματα.

Το ποσό που δόθηκε τη δοκιμαστική περίοδο που προηγήθηκε -με εφαρμογή σε 14 περιοχές της χώρας- ήταν 500 ευρώ για κάθε δικαιούχο, αλλά η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει, από το 2022, τα 200 ευρώ από αυτά σε μαθητές σχολείου στο πλαίσιο ανάλογης πρωτοβουλίας.

Το app στη Γαλλία προτείνει επίσης, εκθέσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή όπου κατοικεί ο χρήστης.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό πληρότητας σε συναυλιακούς χώρους, θέατρα και κινηματογράφους παραμένει στο 35%, ενώ και τα μουσεία στη Γαλλία λειτουργούν με περιορισμένη χωρητικότητα.

Οι δυσαρεστημένοι στη Γαλλία:

Υπάρχουν ωστόσο και οι δυσαρεστημένοι, κυρίως όσοι έγιναν πρόσφατα 19 ετών, που σημαίνει ότι έχασαν το δικαίωμα στο πάσο για μερικούς μήνες. «Είναι δύσκολο να είσαι 19 χρονών το 2021», έγραψε ένας χρήστης στα social media, ενώ άλλοι σχολίασαν ότι οι δεκαοκτάρηδες ζουν ακόμη με τους γονείς τους. «Δεν λέω ότι δεν το χρειάζονται, αλλά οι ηλικίες 19 – 25 χρονών, θεωρώ ότι το χρειάζονται περισσότερο», αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση.

Κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή των δύο ετών, τα τρία τέταρτα από τους συνολικά 164.000 δικαιούχους που κατέβασαν την εφαρμογή στη Γαλλία, χρησιμοποίησαν το πάσο τουλάχιστον μία φορά.
Πιο δημοφιλής επιλογή αποδείχτηκαν τα βιβλία, ενώ ακολουθούν η αγορά μουσικών οργάνων και το σινεμά.

Τι γίνεται στην Ελλάδα σε αντίθεση με τη Γαλλία:

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας ανακοινώθηκαν επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 110.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, για την οικονομική ενίσχυση και παραχώρηση αιγίδας σε Φιλαρμονικές για το έτος 2021, σύμφωνα με τα αιτήματα που κατατέθηκαν στη σχετική πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) της 7ης Ιανουαρίου 2021.

Στόχος της πρόσκλησης είναι η υποστήριξη δράσεων, όπως παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαφύλαξη σημαντικού αρχειακού υλικού κ.ά., που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση της τέχνης της μουσικής.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή εξέτασε τα αιτήματα είκοσι τεσσάρων (24) Φιλαρμονικών Ορχηστρών, τα οποία υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ για το έτος 2021.

Το ΥΠΠΟΑ, σε ό,τι αφορά την οικονομική και ηθική υποστήριξη φορέων και δράσεων και ιδιαίτερα των Φιλαρμονικών, θέτει τις εξής προτεραιότητες:
  • Στήριξη, ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Ανάπτυξη κοινού.
  • Στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών.
  • Εξοικείωση και συμμετοχή των παιδιών και των νέων στον πολιτισμό.
  • Προαγωγή της συμπεριληπτικότητας, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στον πολιτισμό, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
  • Ενθάρρυνση των δημιουργικών συνεργειών μεταξύ καλλιτεχνών και καινοτόμων συνεργατικών καθώς και διατομεακών σχημάτων.
  • Ενίσχυση μοντέλων πολιτιστικής διαχείρισης, σχεδιασμού, παραγωγής και προβολής/διάχυσης βιώσιμων πολιτιστικών δράσεων.
  • Ανάπτυξη δράσεων στην περιφέρεια, με σκοπό τη στήριξη και αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών, τη συμβολή στην οικονομική αναζωογόνηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τη συνεργασία με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, η παραγωγή κ.ά.
  • Ενίσχυση της κινητικότητας των Φιλαρμονικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των Φιλαρμονικών.
  • Στήριξη του ερευνητικού και αρχειακού έργου των Φιλαρμονικών.
  • Προώθηση και προβολή των δράσεων των Φιλαρμονικών.

Το θετικό είναι ότι ο πολισμός που έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας COVID19, έχει αρχίσει και ενισχύεται. Μάλιστα ήδη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε γέμισαν τα θέατρα μας με ηθοποιούς και με θεατές, το ίδιο συνέβη και με τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Βέβαια η απόφαση για το πολιτιστικό πάσο ήταν ειλημμένη καιρό, παρόλα ταύτα η συγκυρία θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει μία ώθηση τον Πολιτισμό ενόψει και της θερινής περιόδου.

 

Νικολέτα Γατζούδη

Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος- Δημοσιογράφος

ΜSc, Med

Νεότερα Άρθρα

Πυρκαγιές: Τα επόμενα βήματα αναλύει το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ

Her News

Νερό: Ο «Λευκός Χρυσός» κατά της πανδημίας

Her News

Εμβολιασμένη κατά του κορονοϊού γέννησε μωρό με αντισώματα

Her News