HerNews.gr
Ελλάδα

Πως θα είναι ο κόσμος το 2035;

Πως θα είναι ο κόσμος το 2035; Ο ΟΟΣΑ μας δίνει τα 3 πιθανά σενάρια!

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον”

εξηγεί ο δρ Χριστοφιλόπουλος και προσθέτει πως στα τρία σενάρια του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται αναδυόμενες αλλαγές και τάσεις. Αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κόσμο με απρόβλεπτους τρόπους τα επόμενα 15 χρόνια.

-Το πρώτο σενάριο (Multitrack World, Κόσμος πολλών Τροχιών) για το 2035 περιγράφει έναν πιθανό κόσμο, όπου η ανθρωπότητα έχει διαμορφωθεί σε πολλούς ξεχωριστούς.  Σε μεγάλο βαθμό παράλληλους σχηματισμούς (clusters), καθένας εκ των οποίων λειτουργεί μέσα στο δικό του ψηφιακό οικοσύστημα. Γιατί συνέβη αυτό;

Η επιθυμία των κρατών -και των πληθυσμών τους- να διατηρήσουν την αυτονομία τους, να προστατευτούν από εξωτερικές παρεμβάσεις και να προωθήσουν τις τοπικές οικονομίες. Αυτό ήταν που οδήγησε στον σχηματισμό των διαφορετικών αυτών υποδομών. Υποδομών ολοένα και πιο ασύμβατων με εκείνες που διαθέτουν τα άλλα clusters είτε αυτές αφορούν hardware, είτε λογισμικό είτε υπηρεσίες.

«Αυτό το σενάριο δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πώς ο ΟΟΣΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα σαν γέφυρα  και πώς θα μπορούσε να προωθήσει καθολικές παγκόσμιες αρχές» επισημαίνει ο δρ Χριστοφιλόπουλος.

-Το δεύτερο σενάριο (Virtual Worlds, Εικονικοί Κόσμοι) ιχνηλατεί ένα πιθανό μέλλον, κατά το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας -είτε αυτό αφορά εργασία είτε διασκέδαση. Λαμβάνει χώρα σε συναρπαστικούς χώρους εικονικής πραγματικότητας. 

Υπάρχει μεγάλη πίεση από τους πολίτες για τη δημιουργία τέτοιου είδους χώρων, που θα είναι παγκόσμια συνδεδεμένοι και διαλειτουργικοί. Τα κράτη ελέγχουν ποιο hardware και ποιες δημιουργικές ελευθερίες επιτρέπεται να αξιοποιούν οι πολίτες. Η διπλωματία είναι πιο χρήσιμη και σύνθετη από ποτέ. Ο κόσμος ίσως..

«Αυτό το σενάριο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα είδη διακυβέρνησης που μπορεί να απαιτηθούν για την αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής στον εικονικό χώρο. Καθώς και ποιες σχέσεις με μη κρατικούς φορείς μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξει ο ΟΟΣΑ. Προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην παγκόσμια συνεργασία σε αυτή τη νέα κυρίαρχη διάσταση της ανθρώπινης ζωής» επισημαίνει.

-Στο τρίτο σενάριο (Vulnerable World, Ευάλωτος Κόσμος) η τεχνολογία έχει προοδεύσει ακόμα ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσιμες υπαρξιακές απειλές.  Ευκαιρίες που απαιτεί ο κόσμος μια άνευ προηγουμένου επιπέδου, σχεδόν τέλεια παγκόσμια συνεργασία, προκειμένου να προστατευθούν τα ζωτικά κοινά συμφέροντα του πληθυσμού.

Δειτε αναλυτικά τα σέναρια ΕΔΩ

Νεότερα Άρθρα

Αποκάλυψη Τατιάνας Στεφανίδου στην Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Πληροφορίες ότι η μητέρα ζητούσε λεφτά από τη σύζυγο του 53χρονου, μετά την καταγγελία”

Her News

Βασίλης Ξυπολυτάς: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς-Εκάλης-Ν. Ερυθραίας καλεί τους δημότες να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού του

Her News

Χρήστος Κυριαζής: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδιστή

Her News