HerNews.gr
Σχέσεις

Διαζύγιο: Τα στάδια μέχρι να το ξεπεράσεις

Τα στάδια μετά το διαζύγιο είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για κάθε άνθρωπο που τη βιώνει. Ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται συνεχώς με τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις αλλαγές να δημιουργούν νέες απαιτήσεις στην καθημερινότητα.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του διαζυγίου, όλες έχουν ως αφετηρία το ότι το διαζύγιο αποτελεί σοβαρό αγχογόνο παράγοντα ζωής. Ενήλικες και παιδιά θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που φέρνει αυτή η αλλαγή στην οικογένεια.

Ποια είναι όμως τα στάδια της προσαρμογής;

Η συνειδητοποίηση:

Το να συνειδητοποιήσεις οτι παίρνεις διαζύγιο δεν είναι εύκολο. Ξαφνικά υπάρχει μια απογοήτευση από την ανακάλυψη των αδύναμων σημείων του άλλου και για τη χωριστή ζωή που ξεκινά. Κατά το στάδιο αυτό, αναγνωρίζεται ότι οι σχέσεις των συζύγων επιδεινώνονται. Το πρόβλημα γίνεται θέμα συζήτησης από τα μέλη της οικογένειας και εκφράζονται οι αγωνίες του καθενός αλλά και οι συνέπειες των εντάσεων.

Μαθαίνεις να κοιμάσαι μόνη σου σε διπλό κρεβάτι:

At the end of the day ξέρεις πλέον πως είσαι μόνη σου στα καθημερινά αλλά και τα ουσιαστικά. Όσο άσχημος και να ήταν ένας γάμος, η συνήθεια της καθημερινότητας με τον πρώην σύζυγο δεν κόβεται εύκολα. Και ναι, είναι φυσιολογικό να αισθανθείς κάποιες στιγμές ότι σου λείπει. Όμως για να έφτασες σε αυτή την απόφαση, σίγουρα ζύγισες τις καταστάσεις και αποφάσισες να ξεκινήσεις μια νέα ζωή που σίγουρα θα σου προσφέρει την ευτυχία που δεν είχες..

Το στάδιο του πένθους:

Ο χωρισμός λένε πως είναι ένας μικρός θάνατος. Τα συναισθήματα του πένθους είναι φυσιολογική διαδικασία σε ένα διαζύγιο. Η άρνηση και ο θυμός είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν.
Ξαφνικά πρέπει να φτιάξεις εξ αρχής τον κοινωνικο σου κύκλο,  καθώς κοινά άτομα μέχρι τώρα βρίσκονταν στη ζωή σας.
Τα πρακτικά ζητήματα επίσης δυσκολεύουν την κατάσταση. Μετά το διαζύγιο, παίρνεις αποφάσεις πραγματικά μόνη σου για ότι αφορά την ύπαρξη σου.

Τα θετικά σε ένα διαζύγιο:

Για τις γυναίκες, ένα διαζύγιο δίνει τη δυνατότητα για μια νέα ζωή. Πάνω από το 20% των γυναικών νιώθουν πιο επαρκείς, καταξιωμένες και προσαρμοσμένες μετά από το διαζύγιο. Δείχνουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, εξελίσσονται επαγγελματικά και κοινωνικά και γίνονται καλύτερες μητέρες. Για τους άνδρες, δεν υπάρχουν το ίδιο σαφή θετικά στοιχεία. Όμως, ο χωρισμός δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουν το πόσο σημαντικά είναι για αυτούς τα παιδιά τους.

Νεότερα Άρθρα

Υπάρχει ο έρωτας μετά τα 40;

Her News

5 Συμπεριφορές που δημιουργούν άγχος σε μια σχέση

HerNews ka

Πρώτο Ραντεβού: Ποιοι είναι οι “κανόνες” που πρέπει να ακολουθήσεις;

Her News b