HerNews.gr
Ελλάδα

Αφιέρωμα του REUTERS στον τσιμεντένιο διάδρομο στην Ακρόπολη

Ένας άντρας βγαίνει από τον τσιμεντένιο διάδρομο δίπλα στον ναό του Παρθενώνα, φτιαγμένο για να βελτιώσει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην Ακρόπολη.

Ο κόσμος περπατά στον τσιμεντένιο διάδρομο, που δημιουργήθηκε ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες καθώς επισκέπτονται τον ναό του Παρθενώνα στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Μια γυναίκα ποζάρει για μια φωτογραφία στον τσιμεντένιο διάδρομο, δίπλα στον ναό του Παρθενώνα, χτισμένο για να βελτιώνει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης.

Ο νέος τσιμεντένιος διάδρομος για τη διευκόλυνση της πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων στην Ακρόπολη της Αθήνας τροφοδότησε μια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης, που στοχεύει στη διεύρυνση της πρόσβασης στα πιο διάσημα αρχαία μνημεία της Ελλάδας και στους επικριτές, που λένε ότι καταστρέφει την κλασική αρμονία του χώρου.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση «να σταματήσει να κάνει κατάχρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», λέγοντας ότι οι αλλαγές θα ισοδυναμούσαν με «αλλαγή του τοπίου» ενός τόπου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αλλά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπερασπίστηκε την ανάπτυξη, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).


Το ΚΑΣ επιβλέπει το συγκρότημα της Ακρόπολης

«Έχω δει ανθρώπους σε αναπηρικές καρέκλες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και ένιωσαν χαρούμενοι» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει επίσης να μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, γιατί η χαρά στους ανθρώπους είναι ίσως εξίσου σημαντική με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών μας» είπε.

Η Ακρόπολη, κυριάρχησε στην πόλη της Αθήνας για περισσότερα από 3.000 χρόνια, αλλά έφτασε στην κορυφή με τον Παρθενώνα, μια από τις υπέρτατες εκφράσεις του κλασικού Ελληνικού πολιτισμού.

Τώρα, ένα προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα σε περιόδους αιχμής.

Οι περισσότεροι ανεβαίνουν στο λόφο 160 μέτρων με τα πόδια και περιπλανιούνται ανάμεσα στα μνημεία σε ανώμαλα πέτρινα μονοπάτια.

Ο τσιμεντένιος διάδρομος, ένα γκρίζο σκυρόδεμα, τοποθετείται πάνω σε μια συνθετική μεμβράνη που προστατεύει τις αρχαίες πέτρες από κάτω.

Αυτά δήλωσε ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κορρές, ο οποίος ηγείται του έργου και κάνει εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη από το 1975.

Ο τσιμεντένιος διάδρομος άνοιξε για το κοινό τον περασμένη Μάρτιο, αντικαθιστώντας έναν παλαιότερο διάδρομο του 1970, που είχε φθαρεί με τα χρόνια.

Εκτός από τη βελτίωση της πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων, άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν ένα νέο ανελκυστήρα και σχέδια για κινητά μοντέλα αφής, ώστε να επιτρέψουν στους τυφλούς μια πληρέστερη εμπειρία των μνημείων.

«Πιστεύω ότι η Ακρόπολη είναι πολύ όμορφη», δήλωσε ο Michael Kirk, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν νομίζω ότι έβλαψε καθόλου την Ακρόπολη.»

  • Αυτά ανέφερε το REUTERS στο εκτενές αφιέρωμα του για τη χώρα μας!

Νεότερα Άρθρα

Επιμένει η Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, υπηρεσίες, καταστήματα

Her News

Καιρός: Αύριο η πιο ζεστή ημέρα του καύσωνα

Her News

Κορονοϊός: 3.228 νέα κρούσματα -73 θάνατοι, 776 διασωληνωμένοι

Her News b