HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Disney: Έλληνες ηθοποιοί που έπαιξαν σε μεταγλωττισμένες ταινίες

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που έχουν “χαρίσει” τις φωνές τους σε ταινίες της Disney

Τα χρόνια έχουν περάσει και συνεχώς νέες παραγωγές κινούμενων σχεδίων εμφανίζονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Όμως τις ταινίες που βλέπαμε στην παιδική μας ηλικία, θα έχουν μια ξεχωριστή θέση πάντα στην καρδιά μας με την ελληνική τους μεταγλώττιση. Είναι αλήθεια πώς η Disney έχει αυστηρούς κανόνες για το casting και για το τελικό αποτέλεσμα των μεταγλωττίσεων των ταινιών της.

Ας πάμε να θυμηθούμε όμως ποιοι Έλληνες ηθοποιοί, τραγουδιστές αλλά και παρουσιαστές έχουν δανείσει τις φωνές τους στις μεταγλωττισμένες ταινίες της Disney.

Ορισμένες από αυτές τις συμμετοχές σε ταινίες είναι πασίγνωστες. Όπως αυτή της Δήμητρας Παπαδοπούλου και του Θοδωρή Αθερίδη στις ταινίες ‘Ψάχνοντας τον Νέμο” και “Ψάχνοντας την Ντόρι”. Άλλες αναμένεται να σας κάνουν εντύπωση, και ταυτόχρονα, βέβαια, να σας λύσουν την απορία που είχατε όταν παρακολουθούσατε την εκάστοτε ταινία με τη φωνή που «κάτι σας θύμιζε έντονα», αλλά δε μπορούσατε να εντοπίσετε ποιον.

Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, τραγουδιστές και παρουσιαστές που έπαιξαν στις μεταγλωττισμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney:

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου δάνεισε τη φωνή του στον κυβερνήτη της ταινίας WALL-E της Pixar που έκανε πρεμιέρα το 2008. Ποιος θυμάται τις συμμετοχές σε μια άλλη ταινία της Pixar, όπου η Ιωάννα Πηλιχού έπαιξε την Μέριντα, ο Σάκης Μπουλάς, τον Φέργκους και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Έλινορ στην ταινία Brave, που έκανε πρεμιέρα το 2012;

Από την άλλη, όλοι θυμούνται τους ρόλους του Σάκη Ρουβά στις ταινίες της Disney, καθώς έχει υποδυθεί έναν από τους πιο αγαπημένους ρόλους κινηματογραφικού ήρωα κινουμένων σχεδίων. Τον Κουασιμόδο στην ταινία “Η Παναγία των Παρισίων. Στο ρόλο της Εσμεράλδας ήταν η Πέμυ Ζούνη. Ωστόσο, τα τραγούδια της ερμήνευσε η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία έπαιξε ξανά για τη Disney, πολλά χρόνια μετά..Τη μητέρα Γκόθελ στην ταινία Μαλλιά Κουβάρια. 

Η Disney επίσης δανείστηκε και άλλες φωνές Ελλήνων καλλιτεχνών

Στην Παναγία των Παρισίων ακούστηκαν, επίσης, και οι φωνές του Κώστα
Αποστολίδη, στο ρόλο του λοχαγού Φοίβου και της Χρυσούλας Διαβάτη στο ρόλο της Λαβέρνα. Η κ.Διαβάτη έχει δανείσει τη φωνή της σε πολλές ηρωίδες της Disney, έχοντας μάλιστα υποδυθεί τη Μαντάμ Τσαγερώ. Θυμίζουμε ότι μιλάμε για την Πεντάμορφη και το Τέρας, όπου εκεί ερμηνεύει και το τραγούδι «Έτσι είναι η ζωή». Η ίδια έχει παίξει, μεταξύ άλλων, την Ύζμα στην ταινία του 2000. Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια, καθώς και την Μαριγούλα στην Ωραία Κοιμωμένη, όπου συναντήθηκε με την επίσης αξιόλογη ηθοποιό Νεφέλη Ορφανού, η οποία έπαιξε την Φλώρα.

Θυμάστε ότι η Βίκυ Καγιά είχε παίξει την Σάλι στην ταινία Αυτοκίνητα;

Μάλιστα στην ταινία αυτή τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κεραυνού Μακ Κουήν κράτησε ο Σάκης Ρουβάς. Στο franchise των Αυτοκινήτων έχουν, επίσης, ακουστεί οι φωνές των Παύλου Χαϊκάλη (Σερίφης), Γιάννη Βόγλη (Δρ. Χάτσον) και Βαγγέλη Περρή (Ιβάν). 

Ποιος ήξερε ότι ο Λάμπης Λιβιεράτος ήταν ο Ταρζάν στην ομώνυμη ταινία που έκανε πρεμιέρα πριν από 21 χρόνια;

Επίσης, ποιος θυμόταν πως η Τζόυς Ευείδη είχε παίξει τη γορίλα Τερκ στην ίδια ταινία, ενώ το ρόλο της Τζέιν είχε αναλάβει η Εβελίνα Παπούλια; Λίγα χρόνια πριν τον Ταρζάν είχε κάνει πρεμιέρα η ταινία κινουμένων σχεδίων ο Ηρακλής, όπου ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είχε ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο Λάκης Λαζόπουλος είχε παίξει τον Φιλοκτήτη, η Ματθίλδη Μαγγίρα την Μεγάρα
και ο Βασίλης Καΐλας τον Ίκαρο. Πάρα πολύ χαρακτηριστική ήταν και η ερμηνεία του Γιώργου Πυρπασόπουλου στο ρόλο του φτερωτού θεού Ερμή.  Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, ο Κώστας Βουτσάς, υποδύθηκε τον Καρλ στην ταινία Up της Pixar. Ενώ μαζί του συμπρωταγωνίστησε ένας ακόμα εξαιρετικά σημαντικός Έλληνας ηθοποιός, ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Στο ρόλο του χαριτωμένου Ντογκ, που του ταίριαξε πολύ, ήταν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Από μεταγλωττισμένες στα ελληνικά ταινίες της Pixar έχουν περάσει διάφοροι
γνωστοί ηθοποιοί και παρουσιαστές, όπως ο Μιχάλης Μαρίνος και η Ελεονώρα Μελέτη. Οι δυο τους έπαιξαν τους Ken και Barbie αντίστοιχα στην ταινία Toy Story 3. Ο Λευτέρης Ελευθερίου και η Νάντια Κοντογεώργη στους ρόλους του Φόβου και της Χαράς αντίστοιχα στην ταινία Τα Μυαλά που Κουβαλάς.  

“titleTreatment”:”{[303,685],[722,928]}”, “crop”:”{[0,0],[0,0]}”
Η Σταχτοπούτα μπορεί να είναι μια από τις πιο παλιές ταινίες της Disney. Ωστόσο, η
μεταγλώττισή της στα ελληνικά έγινε το 1999 με την Άριελ Κωνσταντινίδη στον
πρωταγωνιστικό ρόλο. Τρία χρόνια μετά η ίδια υποδύθηκε ξανά την πριγκίπισσα της Disney σε μια σκηνή που προστέθηκε στην ταινία H Πεντάμορφη και το Τέρας. Σε δυο πρωταγωνίστριες είχε δανείσει τη φωνή της και η Αλεξάνδρα Παυλίδου. Η ίδια ερμήνευσε τόσο την Νάλα στην ταινία Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, όσο και την Ποκαχόντας, στην ομώνυμη ταινία του 1995, με τον Κώστα Αποστολίδη στο ρόλο του Κάπτεν Τζον Σμιθ. 

Για το τέλος αφήσαμε έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις μεταγλωττίσεις κινουμένων σχεδίων. Μιλάμε για τον Τάσο Κωστή, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δανείσει τη φωνή του στον Κάπτεν Χουκ της ταινίας Πίτερ Παν, στον Κύριο Σαλάχη του Ψάχνοντας τον Νέμο..Στον Πούμπα του Βασιλιά των Λιονταριών, στον Κάστορα από την Λαίδη και τον Αλήτη..
Καθώς και σε δεκάδες τηλεοπτικά επεισόδια κινουμένων σχεδίων διαφόρων εταιριών.

 

Νικολέτα Γατζούδη
Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος
MSc.,Med

Νεότερα Άρθρα

Σινεμά: Barbie & Oppenheimer «σπάνε» το box office – Ουρές στις αίθουσες

HerNews ka

Barbie: Η νέα ταινία προκάλεσε παγκόσμια έλλειψη ροζ χρώματος

HerNews ka

«Ένδυμα Ψυχής»: Μια εμβληματική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Her News