HerNews.gr
Fitness

Γιατί πρέπει να τρώμε όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μου, τουλάχιστον 2 φορές μέσα στην βδομάδα. Είναι μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής.

Ο ρόλος των οσπρίων είναι πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες.

Και όμως υπάρχουν πάνω από 15.000 είδη οσπρίων αλλά μόνο μερικά αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων. για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα στην γεύση. Τα πιο γνωστά είναι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια.

Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων καλό θα ήταν να εφαρμόσουμε στη διατροφή μας τους κατάλληλους συνδυασμούς. Έτσι λοιπόν, καλό θα ήταν επίσης να συνδυάζουμε τα όσπρια με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα, όπως το ρύζι και οι ξηροί καρποί για να αυξήσουμε τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών των οσπρίων

Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα όσπρια, τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

 

Επίσης ο συνδυασμός των φυτικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας φολικού οξέος με την ταυτόχρονη χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών στα όσπρια, τα καθιστά ένα τρόφιμο με ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση.

Τέλος, Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, η οποία φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Άρα αυτή την βδομάδα ξέρεις τι θα πρέπει να φας τουλάχιστον μια φορά και κατά προτίμηση μεσημέρι.

 

kelly

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

 

 

Νεότερα Άρθρα

Λόγοι που παθαίνεις κράμπες στα πόδια

Her News

Πράγματα που αναζητάς (σχεδόν πάντα) μόλις μπαίνει η άνοιξη

Her News

“OlinaΛΥΣΗous” – Episode 15: Η γυμναστική που μας αξίζει

Her News