HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Success story: Ένας νέος πραγματοποιεί τα όνειρά του στο Παρίσι

Ο Παναγιώτης Δημαράκης είναι ένας νέος οδοντίατρος που άφησε την Ελλάδα για να κυνηγήσει τα όνειρα του στο Παρίσι. Παρά τα 28 του χρόνια έχει καταφέρει πολλά στην επαγγελματική του ζωή και δεν το βάζει κάτω. Κάθε μέρα μαθαίνει, δουλεύει σκληρά και ζει μακριά από συγγενείς και φίλους για να πετύχει αυτό που ονειρεύεται.

 

Αν δεν πετύχαινες τον στόχο σου, τι επάγγελμα θα επέλεγες;

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την εναλλακτική λύση. Πάντα σκεφτόμουν οτι θα κάνω αυτό.  Ήμουν πρόθυμος να προσπαθήσω περισσότερες φορές μέχρι να το καταφέρω. Αν δεν τα κατάφερνα με την πρώτη φορά και αυτό, κατα την γνώμη μου, είναι το πιο σημαντικό.  Να έχεις την θέληση και την πειθαρχία να κηνυγήσεις τα όνειρά σου, ακόμα και αν συναντάς δυσκολίες.

Ποιο είναι το μυστικό για να γίνεις καλός επαγγελματίας στο χώρο που έχεις επιλέξει;

Σε ολα τα επαγγέλματα, έτσι και στην οδοντιατρική , το μυστικό ειναι να αγαπάς αυτο που κάνεις και να προσπαθείς να εξελίσσεσαι συνεχώς. Να εισαι “up to date” γιατι η εποχή μας ‘τρέχει’ μαζί με την τεχνολογία. Δυστυχώς  αν δεν εξελίσσεσαι, μένεις αγκυλωμένος στο παρελθον.

Σκέφτηκες ποτέ λόγω οικονομικής κρίσης να στραφείς σε άλλο επάγγελμα;

Η οικονομική κρίση επηρέασε όλα τα επαγγέλματα. Δεν σκέφτηκα να αλλαξω επάγγελμα, αλλα σκέφτηκα να αλλάξω χώρα, όπως και έκανα. Γενικότερα στο εξωτερικό το επάγγελμά μας ειναι καλοπληρωμένο. Όταν αποφασίζεις να φύγεις από την χώρα σου, είναι καλό να συνυπολογίσεις και άλλους παράγοντες πέρα απο τον μισθό, όπως η ποιότητα ζωής, οι  δυνατότητες και οι προοπτικές μιας πόλης καθώς και η κουλτούρα και η νοοτροπία της πόλης και του λαού γενικότερα.

Για ποιο λόγο επέλεξες την πρωτεύουσα της Γαλλίας για να δουλέψεις;

Το Παρίσι, κατά την γνώμη μου, συνδύαζε ιδανικά τα παραπάνω και για αυτό το επέλεξα.

Θεωρείς ότι τα πραγματικά «μεγάλα μυαλά» φεύγουν στο εξωτερικό;

Τα μεγάλα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό; Αυτό είναι μια καλή ερώτηση. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα ,υπάρχει μια εξισσορόπηση στους μισθούς ανεξάρτητα πτυχίων και διακρίσεων. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να έχεις μεταπτυχιακά, διδακτορίκα και ο μισθός σου να ειναι αντίστοιχος ή ελάχιστα μεγαλύτερος με κάποιου όπως πχ λέμε ‘ανειδίκευτου εργάτη’ . Στο εξωτερικό, δεν συμβαίνει αυτό. Τα πτυχία πληρώνονται και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην κλίμακα των μισθών. Γι’ αυτό,  το νέο κύμα μεταναστών είναι κυρίως ανώτερης μόρφωσης. Να προσθέσω εδώ ότι οι Έλληνες, λόγω της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται για να ξεχωρίσουν. Να έχουν περισσότερες προοπτικές  εύρεσης εργασίας. Αυτό, τους ξεχωρίζει, αν αποφασίσουν να δουλέψουν στο εξωτερικό. Οι νέοι εδώ,  μένουν πιο στάσιμοι γιατί βρίσκουν πολύ πιο εύκολα δουλειά χωρίς να ‘κουραστούν’ και πολύ.

Έχεις σκεφτεί να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Στο κοντινό μέλλον δεν σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα. Πάντα όμως υπάρχει το λεγόμενο “home instict” που σε μαγνητίζει στα μέρη σου και δεν μπορείς να του ξεφύγεις…

Τι σου λείπει περισσότερο;

Από την Ελλάδα, μου λείπει κυρίως η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και το Freddo Εspresso  -χαχα-

Είναι δύσκολο για ένα παιδί που μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη της Ελλάδος να ζήσει μόνο του σε μια ευρωπαϊκή πόλη; 

Γενικότερα η προσαρμογή σε μια πόλη του εξωτερικού, εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Το πόσο εσωστρεφής ή εξωστρεφής είσαι, το πόσο εύκολα ανοίγεσαι και σε ιντριγκάρει το καινούριο και διαφορετικό.  Υπάρχουν πολλοί που έχουν δυσκολίες προσαρμογής, παρόλα αυτά, εγώ, θα πρότεινα να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε.

Θα πρότεινες σε κάποιον νέο να φύγει για δουλειά στο εξωτερικό;

Το Παρίσι είναι το πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης. Υπάρχουν άπειρες επιλογές και σίγουρα θα το πρότεινα σε κάποιον.

Είναι μεγάλη η διαφορά μισθού μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας;

Θεωρώ ότι γενικότερα το να ζήσεις σε μια άλλη χώρα, ασχέτως από τις οικονομικές απολαβές, σε γεμίζει με εμπειρίες. Αποκτάς μια νέα οπτική γωνία, φιλοσοφία και κουλτούρα.

Έχεις σκεφτεί να δουλέψεις και σε άλλη πόλη της Ευρώπης;

Προς το παρόν είμαι καλά εδώ. Ωστόσο, θα μου άρεσε να δουλέψω και σε κάποια άλλη πόλη. Κάθε χώρα έχει πολλά να σου μάθει και θεωρώ ότι αυτό σε βοηθάει να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου και την προσωπικότητα σου. Σε κάνει πολυδιάστατο και διαλλακτικό.  Βλέπεις τα πράγματα με διαφορετικό ‘μάτι’.

Τι θα σε γύριζε πίσω στην Ελλάδα; Οικογένεια, φίλοι ή ερωτική σχέση;

Γενικότερα θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Σίγουρα πάντως θα σας επισκέπτομαι συχνά στην Ελλάδα από το Παρίσι.

 

Στη Βιβή Μπουγιούρα,

Contact me @ : 

 

Νεότερα Άρθρα

Η CEO της Scrinium Άντζελα Μπέρου μιλά στο HerNews: «Για εμάς κάθε πελάτης είναι μοναδικός, όπως και οι ανάγκες του»

Her News

Summer lips: Όσα θες να ξέρεις από μια ειδικό

Her News

Σταύρος Ζαλμάς: «Μου έχει τύχει να με τραβάνε από τα ρούχα στον δρόμο»

Her News b