HerNews.gr
Health LIFESTYLE

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του για ένα υγιεινό και απολαυστικό καλοκαίρι

Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και πλούσια σε οφέλη μπαχαρικά. Πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά και γιατί να τον επιλέξουμε για το φετινό μας καλοκαίρι;

Σίγουρα τον έχεις δοκιμάσει μια φορά στη ζωή σου ακόμη και αν δεν το ξέρεις. Είναι το μπαχαρικό που νοστιμεύει τα φαγητά, δεν σε φουσκώνει και έχει τόσα οφέλη για τον οργανισμό σου, που δεν τα φανταζόσουν. Προτίμησε τον κουρκουμά αυτό το καλοκαίρι και οι απολαυστικές μακαρονάδες, οι κρύες ή ζεστές σούπες. Τα φαγητά με κοτόπουλο και το ρύζι θα γίνουν ακόμη πιο υγιεινά και θα σε γεμίσουν με ενέργεια και ζωντάνια.

Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα οφέλη του
Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, όπως ο κουρκουμάς, είναι σημαντικό για την πρόληψη και ακόμη και την θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή, ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.

Έτσι, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Ο κύριος λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, είναι επειδή προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής.

Οι συνταγές που έχουν μέσα κουρκουμά είναι αμέτρητες. Χρησιμοποίησε τον και το φαγητό σου θα γίνει όχι μόνο πιο υγιεινό αλλά και πεντανόστιμο!

Πηγή iatropedia

Νεότερα Άρθρα

5 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις το πρωί για να ξυπνάς με καλύτερη διάθεση

HerNews ka

Πότε το σώμα σου ”φωνάζει” ότι θέλει νερό -Τα 4 σημάδια

Her News

Αυτό πρέπει να τρώτε πραγματικά για πρωινό

HerNews ka