HerNews.gr
Ψυχολογία

Ted Bundy: Ο φονιάς των γυναικών

Ο γοητευτικός φοιτητής της νομικής που εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο serial killer της Αμερικής.

The word help typed on paper with blood stains and bloody fingerprints The word help typed on paper with blood stains and bloody fingerprints serial killer stock pictures, royalty-free photos & images

Τα πιο ειδεχθή εγκλήματα είναι εκείνα των ανθρωποκτονιών, των βιασμών και όλων εκείνων που αντιτίθενται στην πιο σημαντική λέξη, τη ζωή.Η εγκληματολογική ψυχολογία εξετάζει ένα θέμα που προσελκύει την προσοχή,όπως  οι κατά συρροή δολοφόνοι. Λίγες ιστορίες, ακόμα κι εκείνες των κατά συρροήν δολοφόνων, είναι τόσο πολύπλευρα φρικιαστικές όσο αυτή του Ted Bundy.

Serial killer background concept glowing Background concept wordcloud illustration of serial killer glowing light serial killer stock pictures, royalty-free photos & images
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ted Bundy

 Ο Theodore Robert Cowell ή Ted Bundy γεννήθηκε στο Vermont το 1946. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα, πιστεύοντας ότι οι παππούδες του ήταν γονείς του και η μητέρα του ήταν αδερφή του. Ο παππούς του ήταν κακοποιητικός, αλλά ο Ted εξέφραζε σεβασμό και θαυμασμό στο πρόσωπό του, εξάλλου δεν είχε άλλη πατρική φιγούρα διαθέσιμη. Η γιαγιά ,γυναίκα που προσποιούνταν τη μητέρα του είναι μια φιγούρα καταθλιπτική.

 Ο Ted, κατά τη παιδική του ηλικία είναι ντροπαλός, κοινωνικά απόμακρος και ανασφαλής.

 Δεν έβρισκε το νόημα στο να συνάψει φιλίες, θεωρούσε ότι δεν έχουν αξία. Σε μικρή ήδη ηλικία ενθουσιάζεται με τη βία και το σεξ. Κάποιες φορές, καθώς η θεία του κοιμόταν, τοποθετούσε μαχαίρια προσεχτικά κοντά της επειδή του άρεσε να παρακολουθεί τον τρόμο της.

Αν και κοινωνικά αποστασιοποιημένος,  η εξωτερική του εμφάνιση βελτιώνονταν και συνάμα η αυτοπεποίθησή του.Ο Ted είχε την εικόνα του «καλού παιδιού» σε κοινωνικό επίπεδο.

Η προσωπική ζωή του Ted Bundy

Ενώ σπούδαζε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Washington,φαίνεται να έμαθε ότι η  αδερφή του ήταν η μητέρα του και η μητέρα του η γιαγιά του . Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε την Elizabeth Kloepfer, με την οποία άρχισε να βγαίνει.  Δέχεται μια μορφή προδοσίας, από όλες τις σημαντικές γυναίκες που γνωρίζει.

Το 1973 έγινε δεκτός στη νομική σχολή του Puget Sound αλλά σταμάτησε να πηγαίνει στα μαθήματα. Το 1974 άρχισαν οι εξαφανίσεις. Έξι γυναίκες εξαφανίστηκαν μέσα σε έξι μήνες, αναγκάζοντας την αστυνομία να κάνει μια μεγάλη έρευνα. Η Kloepfer ήταν η πρώτη που ανέφερε τον Bundy ως ύποπτο στην αστυνομία μετά τους φόνους στην περιοχή.

Typewriter spelling horror on blood stained paper Typewriter spelling horror on blood stained paper serial killer stock pictures, royalty-free photos & images

Το μοτίβο των θυμάτων του Ted και η εκδίκησή του

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ted έχει νιώσει προδοσία από όλες τις σημαντικές γυναίκες της ζωής του. Μητέρα, αδερφή και σύντροφος. Το μοτίβο ήταν  οι γυναίκες που είχαν ίσια μαλλιά με χωρίστρα στο κέντρο, όπως είχαν αργότερα και τα θύματά του.Έτσι, ο θυμός που τελικά εκφράζεται μέσα στα εγκλήματά του, ίσως να είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον φαινομενικό. Μοιάζει, σαν εκείνη η κοπέλα απλώς να πυροδότησε ,χωρίζοντάς τον,όλη τη ματαίωση και απόρριψη που είχε πιθανότατα βιώσει. Το πρόσωπό της, πήρε τη μορφή των εγκλημάτων του.

Η μέθοδος δολοφονίας του Ted Bundy

Ο Ted πλησίαζε νέες γυναίκες ηλικίας περίπου 15-25 ετών. Ήταν όλες μεσαίας τάξης, με μακριά ίσια μαλλιά που είχαν χωρίστρα στη μέση. Η τεχνική του Bundy ήταν να πλησιάζει τις γυναίκες φορώντας γύψο, ή δειχνοντας με κάποιον τρόπο ανάπηρος και να τους ζητάει να τον βοηθήσουν να βάλει κάτι στο αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια τις αναισθητοποιούσε, τις βίαζε και τις σκότωνε, και πετούσε τα σώματά τους σε ένα κοντινό σημείο στο δάσος. Σε πολλές περιπτώσεις επέστρεφε αργότερα και ασελγούσε στα νεκρά κορμιά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο Bundy αποκεφάλιζε τα θύματά του και κρατούσε το κεφάλι τους στο σπίτι του ως τρόπαιο.

Φυσικά δεν τελείωνε εκεί η ιστορία.

Ο Ted βίαζε και κακοποιούσε σεξουαλικά με άσχημο τρόπο τις κοπέλες.Συγκεκριμένα, τις σκότωνε με πνιγμό. Η συνέχεια ήταν νεκροφιλία και έπειτα ακρωτηριασμός, όπου τελικά έθαβε το πτώμα.Ενέργησε σε τρεις περιοχές της Αμερικής με τα θύματά του να φτάνουν τα 30, εκ των οποίων 10 παραμένουν μη αναγνωρισμένα. Πιστεύεται ότι 30 ήταν μόνο εκείνα που ο ίδιος ομολόγησε, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός ίσως ξεπερνάει τα 100.

Γνωρίζουμε ότι ο Ted Bundy είχε διαγνωσθεί με μανιοκατάθλιψη, η οποία πιθανότατα ποτέ δεν φροντίστηκε με κάποια αγωγή. Οι φόνοι αυτοί πραγματοποιούνται στην καταθλιπτική φάση της ασθένειάς του. Εντελώς ειρωνικά, μεταξύ των υπηρεσιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν και η Υπηρεσία Έκτακτων Περιστατικών της Washington, στην οποία δούλευε ο Bundy. Eκεί γνωρίστηκε με την Carole Ann Boone, μια γυναίκα με την οποία συνέχισε να βγαίνει περιστασιακά για χρόνια.

Crime Scene Crime Scene tape with human remains in background. Shallow focus on tape. serial killer stock pictures, royalty-free photos & images

 Οι επιθέσεις του Ted Bundy

Το 1974 πραγματοποιεί 12 δολοφονίες. Τον επόμενο χρόνο, , δολοφονεί την Caryn Campel και η αστυνομία αναγνωρίζει το αυτοκίνητό του, όπου τον σταματούν και συλλαμβάνεται για κατοχή αντικειμένων διαρρήξεων.

Η ευφυία τού επέτρεψε να σκεφτεί τρόπο διαφυγής. Αδυνατίζει αρκετά, ώστε να χωράει από ένα συγκεκριμένο παράθυρο. Πριν την προδικαστική ακρόαση, αποδρά από εκεί.

Τον Ιανουάριο του 1978 κάνει διάρρηξη σε μία από τις αδελφότητες της σχολής, όπου κακοποιεί τα κορίτσια που βρίσκονταν εκεί. Σκοτώνει δύο γυναίκες με πνιγμό και χτυπά δύο ακόμη. Σε μια, δαγκώνει τη θηλή και σχεδόν την αφαιρεί, ενώ δαγκώνει και στην περιοχή των γλουτών. Ένα θύμα του που κατάφερε να σωθεί παραβρέθηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει κατά του.

Αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο σκοτώνει μια 12χρονη, η οποία είναι το μικρότερο και το τελευταίο θύμα του. Τον ίδιο μήνα, συλλαμβάνεται για οδήγηση κλεμμένου αυτοκινήτου. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο, που οι αρχές μπόρεσαν και τον συνέδεσαν με τους φόνους στην αδελφότητα και τη 12χρονη κοπέλα.

Death A murderer and his victim serial killer stock pictures, royalty-free photos & images

 Το τέλος της υπόθεσης Ted Bundy

Αυτή η φορά ήταν και η τελευταία. Ο Bundy εξαρχής δεν είχε λάβει υπόψιν καμία νομική συμβουλή και συνέχισε να εκπροσωπεί τον εαυτό του, όπως έκανε πάντα. Η τακτική του τον οδήγησε στην καταδίκη σε θανατική ποινή και φυλάκιση ,σε ηλεκτρική καρέκλα το 1989. Καθολη τη διάρκεια της παραμονης του στη φυλακή, ο Bundy υπέστη βιασμό και κακοποίηση από τους άλλους φυλακισμένους, ενώ παντρεύτηκε κι άφησε έγκυο την Carole Ann Boone.

Ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων, η βιαιότητα και το αποτρόπαιο των εγκλημάτων που διέπραξε, η γοητεία  του ,ήταν αρκετά ώστε να μπερδέψει  κοινό και αστυνομικούς. Ο Ted, δε γεννήθηκε δολοφόνος ή βιαστής. Όμως, μεγάλωσε σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον συνοδευόμενο από ένα βαρύτατο ιστορικό και κάποιες βιολογικές προδιαθέσεις.

Μαρία Γατζούδη 

Fashion editor- Ενδυματολόγος-Σεναριογράφος

Msc-Med

Instagram: @mariagatzoudi

Νεότερα Άρθρα

Συναισθηματική πείνα: Τρόποι αντιμετώπισης!

Her News b

Στρες: 4 τροφές που το καταπολεμούν “παρασκηνιακά”

Her News b

Κατάθλιψη: Πως την αντιμετωπίζω;

Her News b