HerNews.gr
Συνεντεύξεις

“DONATE HAIR – DONATE LOVE”: Ο μοναδικός οργανισμός Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά

“DONATE HAIR – DONATE LOVE”

O πρώτος και μοναδικός οργανισμός δωρεάς μαλλιών για παιδιά στην Ελλάδα!

Ο κύριος Πάρης Μάτσης, ο οποίος είναι πρόεδρος κομμωτών του Συλλόγου Δωδεκανήσων και Μέλος του οργανισμού δωρεάς μαλλιών και υπεύθυνος για τη συλλογή μαλλιών, μιλά αποκλειστικά στο HerNews.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Γατζούδη για την αξία της δωρεάς μαλλιών για παιδιά στην Ελλάδα!

Είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από άτομα που εργάζονται με πάθος, δύναμη ψυχής και ατελώς, με μόνο «αρωγό» τους τον αλτρουισμό που τους διακατέχει και μάλιστα μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας!

1. Πώς μπορεί κάποιος να δωρίσει τα μαλλιά του; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις όσον αφορά τη συμμετοχή;

« Υπάρχουν κάποιοι μικροί περιορισμοί. Τα μαλλιά θα πρέπει να τα δέσουν σε μια πλεξίδα πριν κοπούν αφού μετρηθούν. Τα μαλλιά θα πρέπει να είναι τελείως στεγνά όταν τοποθετηθούν στην σακούλα για να μην αλλοιωθούν. Τα βαμμένα μαλλιά οποιασδήποτε μορφής δεν είναι αποδεκτά. Τα μαλλιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά και 100% φυσικά χωρίς ίχνος οποιασδήποτε βαφής. Επίσης συνήθως τα άτομα που δίνουν τα μαλλιά τους ανήκουν στις ηλικίες από 14 έτη και κάτω. Η πιο ωραία στιγμή είναι η χαρά που νιώθουν οι δωρητές και μάλιστα αξίζει να ειπωθεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν τις περούκες , μας στέλνουν δέματα με ευχαριστήρια. Είναι ωραίο συναίσθημα το να δίνεις χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα!»

girl and boy playing on bed

2. Πως και πότε δημιουργήθηκε η ιδέα αυτή; Πόσα άτομα ασχολούνται με τη συλλογή των μαλλιών;

«Είμαστε ο μοναδικός οργανισμός Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά και άτομα με καρκίνο και αλωπεκία στην Ελλάδα. Επίσημη έναρξη λειτουργίας και έγκριση του Καταστατικού είναι τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ η τροποποίηση του ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Η φιλοσοφία του Σωματείου βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και την αγάπη, για κάθε παιδί, για κάθε άνθρωπο. Αποδεχόμαστε και στηρίζουμε πλήρως τα παιδιά και τους ενήλικες με οικονομικές δυσκολίες, όπως εκείνοι επιθυμούν να είναι στην διάρκεια της απώλειας των μαλλιών τους.
Η παροχή περούκας αφορά παιδιά και ενήλικες που μένουν στην Ελλάδα και δίνεται εντελώς δωρεάν στον λήπτη του. Περισσότερες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την διαδικασία παροχής περουκών μπορείτε να βρείτε εδώ.
Την φόρμα αίτησης παροχής δωρεάν περούκας μπορείτε να βρείτε εδώ. Με σύνθημα «Όταν υπάρχει αγάπη, υπάρχει τρόπος» όλοι μαζί, εθελοντές, δωρητές και κομμωτές δημιουργήσαμε τον 1ο οργανισμό Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά και ενήλικες με καρκίνο και αλωπεκία στην Ελλάδα!
Εδώ στη Ρόδο όσον αφορά τη συλλογή μαλλιών ασχολούνται εθελοντικά 20 περίπου άτομα, τα οποία δεν είναι αρκετά γιατί οι ανάγκες είναι ακόμα περισσότερες και όποιος επιθυμεί να έρθει εθελοντής σε εμάς μπορεί με μια απλή αίτηση στη σελίδα μας να μπει στην ομάδα μας με μεγάλη μας χαρά!»

Weak girl with cancer wearing pink headscarf and hugging teddy bear Weak girl with cancer wearing pink headscarf and hugging teddy bear children cancer stock pictures, royalty-free photos & images

3. Πως γίνονται περούκες; Είναι δύσκολη διαδικασία;

«Η περούκα δίνεται εντελώς δωρεάν στον ενδιαφερόμενο. H συντήρηση και επισκευή των περουκών επίσης γίνεται δωρεάν, όπως και το κούρεμα σε συνεργαζόμενα κομμωτήρια του Σωματείου. Το κόστος δημιουργίας των περουκών την αναλαμβάνουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
Από προσωπικά έξοδα του Διοικητικού Συμβουλίου και από δωρεές.
Οι περούκες κατασκευάζονται σε τεχνίτη περουκών στην Αθήνα. Περίπου 4 περούκες ανά μήνα με την δυνατότητα και για παραπάνω, ανάλογα με τις δυνατότητες του τεχνίτη.
Επιπλέον ψάχνουμε συνέχεια και είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες με κατασκευαστές περουκών για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερα παιδιά.
Οι ανάγκες για περισσότερες περούκες είναι μεγάλες και προσπαθούμε αφού δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι να ενισχυθούμε μέσα από χορηγίες. Ο στόχος μας είναι να φτιάχνουμε παραπάνω από μία περούκες»

4. Υπάρχει απήχηση από τον κόσμο; Δέχονται να δώσουν μαλλιά και αντίστοιχα δέχονται να πάρουν περούκες; Μπορεί ο δωρητής να έρθει σε επαφή με τον λήπτη;

« Ευτυχώς υπάρχει απήχηση από τον κόσμο. Λαμβάνουμε 1-2 κούτες με μαλλιά τον μήνα. Μάλιστα φτάσαμε τις 10000 δωρεές. Με χαρά σας ανακοινώνω ότι ο δεύτερος κύκλος δωρεάς μαλλιών έχει ανοίξει! Οι λήπτες είναι αρκετοί και κυρίως είναι παιδάκια μικρά που έχουν την ανάγκη περούκας.
Τα στοιχεία του λήπτη είναι άκρως εμπιστευτικά και δε δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας παρά μόνο εάν ο λήπτης το επιθυμεί.
Επειδή η ηλικιακή κλίμακα συνήθως ξεκινά από την ηλικία των 3 ετών μέχρι 18 τα μαλλιά κυμαίνονται ανάμεσα στα 250 με 300 γραμμάτια ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε ανήλικου λήπτη.
Σημαντικός επίσης τρόπος επικοινωνίας είναι η καρτέλα στην ιστοσελίδα μας “Zήτησε Μαλλιά” όπου ο κηδεμόνας ή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει την φόρμα με την οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για την συνέχιση της διαδικασίας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε τα μαλλιά του κάθε δωρητή θα χρησιμοποιηθούν καθώς δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιοι θα είναι οι λήπτες. Η κάθε περούκα κατασκευάζεται σύμφωνα με τις διαστάσεις και το χρώμα μαλλιών που επιθυμεί ο λήπτης. Οπότε εάν τα μαλλιά σας παραδείγματος χάρη είναι ξανθά σγουρά μακριά, θα χρησιμοποιηθούν μόλις θα χρειαστεί να κατασκευαστεί περούκα για έναν λήπτη με ξανθά σγουρά μακριά μαλλιά.

Mother and daughter looking through heart shaped love symbol hand gesture. Family, love, togetherness concept. Mother and daughter looking through heart shaped love symbol hand gesture. Family, love, togetherness concept. children cancer stock pictures, royalty-free photos & images

5. Υπάρχουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια για να πάρει κάποιος μια περούκα δωρεάν; Πώς γίνεται η διανομή;

«Σύμφωνα με το καταστατικό μας δωρεάν περούκα μπορούν να παραλάβουν παιδιά και ενήλικες που αποδεδειγμένα νοσούν από καρκίνο ή αλωπεκία, όπως επίσης και αποδεδειγμένα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι κηδεμόνες να τους την παρέχουν. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο βασικά κριτήρια επιλογής, ηλικιακά και οικονομικά.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ενηλίκων άνω των 18 χρονών δίνεται η δυνατότητα παροχής δωρεάν περούκας εφόσον η περίπτωση κριθεί από το Σωματείο ιδιάζουσα και μετά τη 
σύμφωνη γνώμη των δωρητών που θα χρησιμοποιηθούν τα μαλλιά (π.χ. ενήλικες που κατοικούν σε ιδρύματα, φυλακές κα.)
Οι περούκες δωρίζονται σε ανήλικους που έχουν μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και όχι μόνο σε Έλληνες-Ελληνίδες. Η περούκα δίνεται εντελώς δωρεάν στον ενδιαφερόμενο. H συντήρηση και επισκευή των περουκών επίσης γίνεται δωρεάν, όπως και το κούρεμα σε συνεργαζόμενα κομμωτήρια του Σωματείου.
Το κόστος δημιουργίας των περουκών την αναλαμβάνουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Από προσωπικά έξοδα του Διοικητικού Συμβουλίου και από δωρεές.»

adult and child hands holding yellow gold ribbon, Sarcoma Awareness, Bone cancer, childhood cancer awareness adult and child hands holding yellow gold ribbon, Sarcoma Awareness, Bone cancer, childhood cancer awareness children cancer stock pictures, royalty-free photos & images

6. Πώς γίνεται η αίτηση παροχής περούκας;

«Έχουμε την χαρά και την τιμή της συνεργασίας Ιδρυμάτων και Νοσοκομείων της Ελλάδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου οι οικογένειες έχουν την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το Σωματείο μας.
Με την φιλοσοφία πως οι λήπτες θα πρέπει να επιλέξουν εάν επιθυμούν περούκα δεν θα βρείτε πουθενά αναρτημένη την αφίσας μας ή φυλλάδιο μας σε νοσοκομείο ή Ίδρυμα που αφορά άτομα με καρκίνο και αλωπεκία.
Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την ανάγκη, όμως να την καλύψουμε εφόσον εκείνη υπάρχει. Επίσης θα μπορεί όποιος επιθυμεί να προσφέρει τα μαλλιά του είτε να αποκτήσει μια περούκα να επισκεφθεί το site μας http://donatehair.gr/sixnes-erotiseis-zitise-mallia/ όπου υπάρχουν οι ανάλογες ηλεκτρονικές φόρμες αίτησης»

Hands holding children soft toy brown bear with yellow gold ribbon, Childhood cancer awareness Hands holding children soft toy brown bear with yellow gold ribbon, Childhood cancer awareness children cancer stock pictures, royalty-free photos & images

Έργο λοιπόν του σωματείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την δωρεά μαλλιών και στη συνέχεια η δημιουργία περουκών για παιδιά και άτομα που τις έχουν ανάγκη (ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, αλωπεκία κ.ά.) από τα μαλλιά των δωρητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαλλιά των δωρητών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μονό για την κατασκευή των περουκών για παιδιά που τις έχουν ανάγκη και σε καμία περίπτωση δεν προχωράμε σε οποιαδήποτε άλλη χρήση ή πώληση αυτών.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε κι εσείς να δωρίσετε τα μαλλιά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους είτε μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας στο site http://donatehair.gr/sixnes-erotiseis-zitise-mallia/, είτε μέσω μηνύματος στη σελίδα τους στο facebook https://www.facebook.com/DonateHairGreece/ για περισσότερες πληροφορίες.

Ο κ. Μάτσης και το σωματείο στο οποίο συμμετέχει μας θύμισε τι σημαίνει αλτρουισμός και ότι «Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν.» Αλμπέρ Καμύ!

 

Νικολέτα Γατζούδη 

Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος – Δημοσιογράφος 

MSc, Med 

Contact @: https://www.instagram.com/gatzoudinikoleta/

Νεότερα Άρθρα

Μύρωνας Στρατής: «Σε πάνελ δε νομίζω να με βλέπατε, με τρομάζει η τηλεόραση»

Her News b

Η Σοφία Βούλτεψη μιλά στο HerNews: «Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως»

Her News b

Η Ρένα Βασιλάκη, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το Νίκο Χαρδαλιά μιλά στο HerNews: «Προτεραιότητα για εμάς είναι ο πολίτης»

Her News