HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Ένας μοναδικός πίνακας του Τουλούζ Λοτρέκ σε δημοπρασία!

Ο Τουλούζ Λοτρέκ συνήθιζε να δημιουργεί πίνακες από τις διάσημες σκηνές των παρισινών καμπαρέ στα τέλη του 19ου αιώνα, των χαμαιτυπείων και των τροφαντών χορευτριών του καν-καν ,οι οποίες αποτυπώνονται στις περίφημες αφίσες του.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Όμως ο καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει και τρεις μοναδικούς πίνακες με εντελώς διαφορετικό θέμα,όπως ήταν στιγμιότυπα από τα νοσοκομεία και συγκεκριμένα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Ο πίνακας που δημοπρατείται είναι το μόνο έργο που έως σήμερα βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια.

Ουσιαστικά απεικονίζεται το νοσοκομειακό περιβάλλον εκείνης της εποχής, με το οποίο ο καλλιτέχνης ήταν εξοικειωμένος,διότι ήταν πάντα φιλάσθενος. Συγκεκριμένα, έπειτα από δυο ατυχήματα στα 12 και 14 του χρόνια, όταν έσπασε το αριστερό και το δεξί του πόδι αντίστοιχα, η ανάπτυξή του σταμάτησε και έμεινε σχεδόν νάνος (είχε μόλις 1,50 μ. ύψος). Χάριν της προσωπικής σχέσης του Τουλούζ Λοτρέκ με τους δύο γιατρούς του , του δόθηκε άδεια να παρακολουθήσει τη χειρουργική επέμβαση, το φημισμένο χειρουργό εκείνης της εποχής.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Όπως αναφέρει ο Bruno Jaubert, διευθυντής του τμήματος Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης στον οίκο.

«Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα, το θέμα του και η ιστορία του τον καθιστούν ένα από τα πιο μοναδικά έργα του Τουλούζ Λοτρέκ. Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά του καλλιτέχνη που εδώ και πολλά χρόνια κάνει εμφάνιση στην αγορά του Παρισιού».

Άνοιγμα φωτογραφίας

Ως θέμα τα νοσοκομεία έχουν μόνο άλλοι δύο πίνακες του Λοτρέκ :

1. «Επέμβαση τραχειοτομής», έργο του 1891 που σήμερα αποτελεί μέρος της συλλογής του Clark Art Institute στο Γουίλιαμσον στις ΗΠΑ

2. το «Εξέταση στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού», έργο του 1901 που βρίσκεται στο Musée Toulouse-Lautrec στην Αλμπί της Γαλλίας.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Η δημοπρασία του σπάνιου πίνακα.

Ένας σπάνιος πίνακας του Τουλούζ Λοτρέκ που έμεινε σε ιδιωτική συλλογή για περισσότερο από έναν αιώνα! Βγαίνει σε δημοπρασία και η σπανιότητα οφείλεται στο θέμα του. Στις 29 Ιουνίου θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης από το παρισινό οίκο Artcurial.

Οι σχετικές εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 600.000 με 900.000 ευρώ. Τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που πουλήθηκε το έργο του La Blanchisseuse (1886-87) το 2005, στον οίκο Christie’s, για 22,4 εκατομμύρια δολάρια.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Ένας εκκεντρικός καλλιτέχνης.

Ο Λοτρέκ, θεωρείται από αρκετούς εκκεντρικός. Kατάφερε να μεταφέρει μια καθημερινότητα με έντονη αίσθηση της θεατρικότητας. Αυτό συμβαίνει μέσα από τους γυναικείους τύπους που στέκονται πάντα στο κέντρο του εικαστικού οράματος. Φυσικά, δεν σταμάτησε να αποτελεί ποτέ αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου που τον περιέβαλλε και τον απαθανάτιζε καθημερινά. Τα έργα του απεικόνιζαν με αξεπέραστη δύναμη τα πρόσωπα και την εποχή του.

Μαρία Γατζούδη 

Fashion editor- Ενδυματολόγος-Σεναριογράφος

Msc-Med

Instagram: @mariagatzoudi

Νεότερα Άρθρα

Sex and the City: Ο λόγος που άργησε να αποκαλυφτεί το όνομα του Mr Big

Her News

Κάμαλα Χάρις: Η βιογραφία της Πρώτης Γυναίκας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Her News

Ιωάννα Μαλέσκου: Συγκινήθηκε On Air

Her News b