HerNews.gr
Ελλάδα

Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέξεις

Καύσωνας με αφρικανική σκόνη σήμερα και σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο και τις άσκοπες μετακινήσεις, να πίνουμε πολλά υγρά και να προτιμήσουμε ελαφριά γεύματα. 

Η πολιτική προστασία δίνει συστάσεις για το κύμα καύσωνα συστάσεις προς τους πολίτες:
  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  •  Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Κλιματιζόμενοι χώροι για όσους έχουν ανάγκη 

Τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων για τους άστεγους, με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ζήτησε ο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τους Δήμους ανά την Επικράτεια, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. τις ημέρες που ο καύσωνας θα συνεχίζει στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των αστέγων, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ. Επίσης, συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για συνεργασία των Δήμων με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Θεσσαλονίκη

Έτσι από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή (25/6) για τη φιλοξενία ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας στην Θεσσαλονίκη θα παραμένει ανοιχτός όσο συνεχίζει ο καύσωνας, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο κλιματιζόμενος χώρος του Δ΄ ΚΑΠΗ, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 42, από τις 11.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.
Παράλληλα, η δομή αστέγων της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13 θα βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία (τηλ. 2310-528811), ενώ το προσωπικό των δομών αστεγίας που εργάζεται στο πεδίο, καθώς και η Δημοτική Αστυνομία θα διανέμουν φιάλες νερού σε αστέγους που δεν επιθυμούν να μεταβούν στις δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νεότερα Άρθρα

Σε ποιες περιοχές αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων;

HerNewskl

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Σοκαριστικό βίντεο με τη σύλληψη του 43χρονου που παρενοχλούσε 13χρονη

HerNews ka

Κρήτη: «Της είπε “σ’ αγαπώ” και τη μαχαίρωσε 14 φορές» – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες από την κατάθεση της 36χρονης

HerNews ka