HerNews.gr
CELEBRITIES Αφιερώματα

Red carpet :Πως καθιερώθηκε το κόκκινο χαλί ως σύμβολο μεγαλοπρεπούς υποδοχής

Το red carpet έχει γίνει συνώνυμο των μεγαλοπρεπών υποδοχών, της πολυτέλειας και της επισημότητας. Καθιερώθηκε μόλις τα τελευταία 50 χρόνια από το Χόλιγουντ και την φανταχτερή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Έχει ρίζες που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα και τις  περιγράφει ο Αισχύλος. Στα 2.400 περίπου  χρόνια, η Κλυταιμνήστρα «λάνσαρε» το στρώσιμο του red carpet για να υποδεχθεί τον Αγαμέμνονα στις Μυκήνες.Όλα αυτά συνέβησαν προτού η είσοδος του θεάτρου όπου θα απονέμονταν τα Όσκαρ «ντυθεί» στα κόκκινα.

Όπως περιγράφει ο Αισχύλος στο ομώνυμο έργο του.

Ο Αγαμέμνων επέστρεφε νικητής από την Τροία και ετοιμαζόταν να βαδίσει πάνω στο κόκκινο χαλί, που. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μέχρι τότε το χαλί προοριζόταν μόνο για τους θεούς. Ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου συγκαταλέγεται στο είδος της τραγωδίας και δεν θεωρείται καταγραφή ιστορικών γεγονότων. Παρ’όλα αυτά  δεν παύει να αποτελεί την αρχαιότερη γνωστή αναφορά χρήσης κόκκινου χαλιού στην ιστορία.

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε σε ανατολίτικες απεικονίσεις και στυλ διακοσμήσεων όπου  συναντάμε το κόκκινο χαλί.

 Ωστόσο, στους συγκεκριμένους  πολιτισμούς, το κόκκινο εν γένει θεωρείται ούτως ή άλλως κυρίαρχο χρώμα. Σύμφωνα με τον συμβολισμό που περιέγραφε ο Αισχύλος στο έργο του, η επανεμφάνιση του κόκκινου χαλιού  ήρθε αρκετούς αιώνες αργότερα.

Το come back του  κόκκινου  χαλιου.

Βρισκόμαστε στον 15ο αιώνα μ.Χ, μελετώντας την αναγεννησιακή τέχνη. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε ,ότι κόκκινα χαλιά εμφανίζονταν συχνά σε πίνακες που απεικονίζουν βασιλιάδες, ευγενείς, αλλά και αγίους. Την εποχή εκείνη, το κόκκινο έτεινε να θεωρείται το χρώμα της αριστοκρατίας.

 Ιδιαίτερα το πορφυρό, διότι ήταν η πιο κοστοβόρα απόχρωση. Η κοχινική βαφή, από την οποία παραγόταν, εισαγόταν στην Ευρώπη από την Κεντρική Αμερική. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να συνδέει τα κόκκινα χαλιά, την περίοδο εκείνη, με επίσημες τελετές υποδοχής.

  Μόλις το 1821 χρονολογείται η πρώτη ανάλογη ένδειξη .

 Κατά την άφιξη του αμερικανού προέδρου Τζέιμς Μονρόε στη Νότια Καρολίνα, οι τοπικές αρχές τον υποδέχθηκαν στρώνοντας ένα μεγάλο κόκκινο χαλί στο λιμάνι. Ήταν μία ξεκάθαρη πράξη σεβασμού προς το πρόσωπό του. Μεταγενέστερα, τα πρώτα βαγόνια των τρένων, όπου βρίσκονταν οι ακριβότερες θέσεις, άρχισαν επίσης να καλύπτονται με πορφυρές μοκέτες. Κάπως έτσι καθιερώθηκε σταδιακά η αγγλική έκφραση «red-carpet treatment».

Καταληκτικά, το Χόλιγουντ λάνσαρε  επίσημα την συνήθεια αυτή τη δεκαετία του 1920.

Το 1922, για πρώτη φορά , ένα μακρύ κόκκινο χαλί απλώθηκε στην είσοδο του Egyptian Theater, όπου θα γινόταν η πρεμιέρα της ταινίας «Ρομπέν των Δασών». Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Σε μετέπειτα σημαντικές πρεμιέρες, ακολουθήθηκε η ίδια τακτική.

 Μόλις το 1961, εμφανίστηκε στα βραβεία Όσκαρ ,η κόκκινη επένδυση του δαπέδου . Σε θεσμό είχε μετατραπεί μέχρι το 1964 . Πλέον υπήρχαν κάμερες εκτός του χώρου της απονομής, οι οποίες κατέγραφαν κάθε στιγμή των επισήμων από την άφιξή τους μέχρι την είσοδό τους στο θέατρο. Με την προσθήκη του σχολιασμού και της ζωντανής αναμετάδοσης, ήταν πια αναπόσπαστο κομμάτι του σόου της βραδιάς.

Στις μέρες μας, όλες οι σημαντικές απονομές βραβείων, οι μεγάλες πρεμιέρες και οι επίσημες τελετές έχουν στρωμένο ένα μακρύ κόκκινο χαλί έξω από την είσοδο.

 

 

Μαρία Γατζούδη 

Fashion editor- Ενδυματολόγος-Σεναριογράφος

Msc-Med

Instagram: @mariagatzoudi

Νεότερα Άρθρα

Άννα Μαρία: Η επιστροφή της τέως βασίλισσας 49 χρόνια μετά το γάμο της

Her News

Ελένη Μενεγάκη για Παναγιωτόπουλο: “Είναι ό,τι πιο σκληρό και εξευτελιστικό μπορείς να κάνεις σε έναν άνθρωπο”

HerNewskl

Νεϊμάρ: Σήμερα έχει τα γενέθλια του ο Βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου

HerNews ka