HerNews.gr
Αφιερώματα

Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ: Τι γιορτάζουν την 4η Ιουλίου

Κάθε χρόνο, στις 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ εορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία, το 1776. Είναι η εθνική εορτή της χώρας.Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους, με σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες κυριαρχούν τα πυροτεχνήματα και οι παντός είδους παρελάσεις.

 Η 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ θεωρείται ομοσπονδιακή αργία για τον εορτασμό της υιοθέτησης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ουσιαστικά ο 8ετής πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο που διήρκησε από το 1775 μέχρι το 1783.

Είναι η εθνική εορτή της χώρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, γνωστή στα Αγγλικά ως Independence Day ή Forth of July.

Αφορμή για τον πόλεμο αυτό ήταν η βαριά φορολογία που επέβαλλαν οι Βρετανοί στις αποικίες τους .Αναλυτικότερα, οι νέοι φόροι αφορούσαν μια σειρά από προϊόντα, όπως η ζάχαρη και το τσάι, καθώς και ο φόρος χαρτοσήμου στις εφημερίδες και τα εμπορικά έγγραφα Η δυσφορία των κατοίκων γιν΄ταν αντιληπτή ,με αποτέλεσμα να θέλουν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας.

Αντιδρώντας για την βαριά φορολογία του τσαγιού, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι .Μάλιστα πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Βρετανών.

Οι Βρετανοί έστειλαν 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστώνη. Το 1775, όμως, οι αγγλικές δυνάμεις επιχείρησαν να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Στη συνέχεια συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Λέξινγκτον . Έπειτα στο Κόνκορτ, στέλνοντας τον Βρετανικό στρατό κυνηγημένο στη Βοστώνη και με βαριές απώλειες.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τον Αμερικανο-βρετανικό πόλεμο.

Ο Αμερικανο-βρετανικός πόλεμος κράτησε 8 χρόνια . Τελικά ,στις 4 Ιουλίου 1776 συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο Τζον Άνταμς.

Ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τον πόλεμο, αφού οι Αγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή.

Η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα . Τελικά ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ. Επομένως , η ανεξαρτησία των ΗΠΑ επιτεύχθηκε τελικά με τη Συνθήκη των Παρισίων της 3ης Σεπτεμβρίου 1783.

 Η 4η Ιουλίου θεωρείται πλέον στις ΗΠΑ εθνική αργία . Κάθε χρόνο, γιορτάζεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, παρελάσεις, ψησταριές, καρναβάλια, πανηγύρια, πικ-νικ, συναυλίες, παιχνίδια μπέιζμπολ, καθώς και πολιτικές ομιλίες και τελετές.

Νεότερα Άρθρα

Ξεμάτιασμα: Γιατί σε ματιάζουν και ευχές κατά της βασκανίας

Her News

Ο φτωχός κουλουράς που έγινε πρόεδρος της Τουρκίας – Η πορεία του Ταγίπ Ερντογάν

Her News

Τζένη Καρέζη: Οι καλύτερες ταινίες της Ελληνίδας σταρ του σινεμά που γεννήθηκε σαν σήμερα

HerNews ka