HerNews.gr
Καριέρα Συνεντεύξεις

“Work In Tech”: 699 γυναίκες εκπαιδεύονται στον χώρο του ΙΤ support!

Το “Work In Tech” έχει ήδη ξεκινήσει και 699 γυναίκες εκπαιδεύονται στον χώρο του ΙΤ support!Τρεις εξ αυτών το ολοκλήρωσαν ήδη!
To “Work in Tech” είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της τεχνολογίας.
Aπευθύνεται σε γυναίκες και παρέχει υποτροφίες διάρκειας 158 ωρών, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα υποστηρίζεται από την Google Hellas.
Το «Academy-Work in Tech» προσφέρει σε γυναίκες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καριέρα στην τεχνολογία. Δίνει ευκαιρίες στο να αποκτήσουν δωρεάν εκπαίδευση και αναγνωρισμένη πιστοποίηση!
Η Amalia Spyratou, Country Manager Greece & CEE Program Lead και η Ελπίδα, Ιδρύτρια της Mexoxo & Diversity & Inclusion expert μιλούν στο HerNews για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία.

Amalia Spyratou
Country Manager Greece & CEE Program Lead

1.Πείτε μας δυο λόγια για το πρόγραμμα INCO Academy – Work in Tech. Ποιος είναι ο δικό σας ρόλος στο πλαίσιο του;

Το πρόγραμμα INCO Academy – Work in Tech έχει σκοπό να εκπαιδεύσει 1000 γυναίκες στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της χρονιάς, παρέχοντάς τους την πιστοποίηση IT Support. Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, μάλιστα, θα συνδεθούν με σχετικές θέσεις εργασίας, και όλα αυτά με τη βοήθεια τριών ελληνικών οργανισμών. Η MExoxo αποτελεί έναν από τους τρεις συνεργάτες μας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Τους οποίους προσπαθούμε να στηρίζουμε σε κάθε στάδιο του μεγαλεπίβολου αυτού project.

Γενικότερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της INCO Academy στοχεύουν στην παροχή ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και στο να εξοπλίσουν όσους τα παρακολουθούν με δεξιότητες που είναι απαραίτητες για θέσεις με μεγάλες ευκαιρίες εξέλιξης. Οι οποίες θα έχουν αυξανόμενη ζήτηση στο μέλλον. Μέσω της υποστήριξης του Google.org, το πρόγραμμα Work In Tech ήρθε στη ζωή, στοχεύοντας να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας. Παρέχοντας καίριες γνώσεις, αλλά και τα απαραίτητα μέσα για την απόκτησή τους. Μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών, οι οποίες δυστυχώς κάθε άλλο παρά δεδομένες θα μπορούσαν να θεωρηθούν, επιδιώκεται να γίνει η οικονομική “κινητικότητα” πιο προσιτή. Ειδικότερα για εκείνους που την έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Απαραίτητο στοιχείο της παροχής των προαναφερθέντων καίριων γνώσεων είναι το να συμβαδίζουμε με τα δεδομένα της εποχής και να κατανοούμε τις ανάγκες του μέλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, όλα τα κομμάτια του παζλ που συνθέτει το σήμερα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το αύριο, είναι σημαντικό να παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα σαν το Work In Tech. Τα οποία, συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής, αλλά και με εκείνες του μέλλοντος. Οι γνώσεις που σχετίζονται με το ΙΤ είναι σίγουρα μεταξύ αυτών και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το μέγεθος της ευκαιρίας που συνδέεται με αυτές είναι μεγάλο! Ενδεικτικά.: 1 στις 5 επιχειρήσεις στην ΕΕ προσλαμβάνουν IT specialists. Το 53% των επιχειρήσεων αναφέρει αδυναμία στο να καλύψει θέσεις εργασίας στην τεχνολογία. Τέλος, οι ρόλοι που σχετίζονται με την πληροφορική κυριαρχούν στις 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ως Country Manager της INCO για την ελληνική αγορά, μεγάλο κομμάτι του ρόλου μου αφιερώθηκε στο να έρθει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Αλλά και στην επίβλεψη της πορείας και της υλοποίησής του στη χώρα μας. Είναι μεγάλη μου τιμή που στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος είμαι σε τόσο στενή συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς της χώρας, όπως η MExoxo. Μου δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλω στο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, επιτυγχάνοντας συνολικά τον μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο.

Επιπρόσθετα, ασχολούμαι ενεργά με την εύρεση νέων ευκαιριών και την ανάπτυξη καινούριων συνεργασιών της INCO στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και η συνεργασία με τη MExoxo, έθεσαν πολύ γερά θεμέλια της INCO στην ελληνική αγορά, για τα οποία όλη η ομάδα μου είναι ιδιαίτερα περήφανη. Η INCO είναι ένας όμιλος που έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τα άτομα και τους επιχειρηματίες που οραματίζονται τον κόσμο διαφορετικά. Αυτό το καταφέρνει τόσο μέσω της INCO Academy όσο και μέσω των incubation προγραμμάτων που προσφέρει παγκοσμίως, τα οποία στηρίζουν κάθε χρόνο περίπου 700 startups, αλλά και του επενδυτικού κεφαλαίου που διαχειρίζεται, της τάξεως των 500 εκ. ευρώ.

2. Το Work In Tech ακούγεται ένα πολλά υποσχόμενο και χρήσιμο πρόγραμμα. Πως είναι η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τη Mexoxo;

Το Work In Tech αποτελεί όντως ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να επιφέρει άμεσες και καθοριστικές θετικές αλλαγές στις ζωές των συμμετεχουσών. Είναι έτσι δομημένο προκειμένου να παρέχεται η κατάλληλη κατεύθυνση και η απαραίτητη γνώση, ώστε κάποιος που το ολοκληρώνει και αποφοιτά από το πρόγραμμα να μπορεί να σταθεί επάξια στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας για την εύρεση θέσης στον κλάδο της τεχνολογίας.

Μάλιστα, τα επόμενα 3 χρόνια, το Work In Tech έχει ως στόχο τη δημιουργία ευκαιριών προς αύξηση της κοινωνικοοικονομικής σταθερότητας για 50.000 άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο. Η INCO Academy και οι τοπικοί συνεργάτες σε 17 ευρωπαϊκές χώρες – όπως η MExoxo, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα – συμβάλλουν στο να ολοκληρώνεται η πιστοποίηση IT Support από γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αναζητούν εργασία, ενώ τους παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχή μετάβασή τους στο τεχνολογικό εργατικό δυναμικό.

Ο στόχος της INCO Academy-Work in Tech είναι να συνεργάζεται στενά με τοπικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, που έχουν ισχυρή και αποδεδειγμένη τεχνογνωσία σε σχέση με το κοινό στο οποίο στοχεύουν. Η ΜΕχοχο είναι ένας εξ αυτών, ο οποίος έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει 670 γυναίκες στην Ελλάδα. Η ΜExoxo, πέρα από το ότι στοχεύει να εξοπλίσει τις συμμετέχουσες με τις πρακτικές γνώσεις που προσφέρονται μέσα από το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, στοχεύει και στην ανάπτυξη των απαραίτητων soft skills που χρειάζεται μια γυναίκα προκειμένου να βρει μια νέα θέση απασχόλησης, να απορροφηθεί επαρκώς από την αγοράς εργασίας και να έχει μια ουσιαστική ισορροπία στη ζωή της, καλλιεργώντας την αυτοπεποίθηση της και βοηθώντας την να αντιληφθεί την πραγματική της δύναμη. Η εμπειρία μου από τη συνεργασία με την ομάδα της MExoxo είναι άψογη, με την Ελπίδα να ηγείται εξαιρετικά μιας υπέροχης ομάδας ατόμων, οι οποίοι κάνουν την καθημερινή μας συνεργασία ευχάριστη και πανεύκολη. Θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους σε αυτό το project και για το έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια!

3. Πόσο σημαντικό πιστεύετε είναι να αυξηθεί το ποσοστό της γυναικείας συμμετοχής στον ΙΤ κλάδο στην Ελλάδα;

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει η απαραίτητη ενδυνάμωση που έχουν ανάγκη οι γυναίκες, προκειμένου να επιδιώκουν και να επιτυγχάνουν τα πραγματικά τους όνειρα, εντός και εκτός των πλαισίων που ίσως ορίζει κάθε κοινωνία. Δυστυχώς, έχει κυριαρχήσει η γνώμη ότι τα επαγγελματα που σχετίζονται σε οποιονδήποτε βαθμό με την τεχνολογία είναι περισσότερο “αντρικά” από όσο “γυναικεία”. Ωστόσο, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν αποτελεί λογική προσέγγιση και κρατάει τις γυναικές μακριά από μια αγορά η οποία αποτελεί την ισχυρότερη βάση για το μέλλον.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες αυτές καθαυτές, αλλά και για τις κοινωνίες στις οποίες ανήκουν, να νιώθουν εξίσου ικανές, δυνατές και έξυπνες με όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα μέλη.
Η ενεργή απασχόλησή τους σε έναν τέτοιο τομέα, όπως αυτός του ΙΤ, μόνο θετικές αλλαγές μπορεί να επιφέρει ακόμη και σε μακροοικονομικό επίπεδο, μειώνοντας τους δείκτες της ανεργίας και αυξάνοντας τη μέση αγοραστική δύναμη τους.
Επιπλέον, η ύπαρξη ευελιξίας και έμπρακτης συμπερίληψης σε όλους τους κλάδους είναι τεράστιας σημασίας.
Ιδιαίτερα σε έναν κλάδο όπως αυτός της τεχνολογίας, που έχει κυριαρχήσει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, το να απασχολούνται άτομα που αντικατοπτρίζουν την ίδια την κοινωνία είναι καίριο ακόμη και για τη δημιουργία ουσιαστικών καθημερινών τεχνολογικών λύσεων.
Επομένως, η αύξηση του ποσοστού γυναικείας συμμετοχής στον κλάδο του ΙΤ στην Ελλάδα αποτελεί κατά τη γνώμη μου μονόδρομο για την ουσιαστική αλλαγή που η χώρα τόσο έχει ανάγκη.
Ως γυναίκα που η επαγγελματική πορεία και εμπειρία της έχει βασιστεί σε εταιρείες τεχνολογίας, θεωρώ ότι η ποικιλομορφία και η έννοια της ουσιαστικής συμπερίληψης στο πλαίσιο του εργατικού δυναμικού είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην πορεία μιας εταιρείας.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που σχετίζονται με τα ποσοστό απασχόλησης ανά φύλο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι γενικότερα οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, και αυτό συμβαίνει γιατί μεταξύ άλλων τείνουν να απασχολούνται σε κλάδους που επηρεάζονται άρρηκτα από οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη αλλαγή, π.χ. λιανικές πωλήσεις & εστίαση.
Παρέχοντάς τους τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την απασχόλησή τους σε έναν κλάδο όπως αυτός του ΙΤ, συμβάλλουμε ενεργά στο να μειωθεί αυτή η ύπαρξη ανασφάλειας και ανισότητας.

“Work In Tech”

Ελπίδα – Ιδρύτρια της Mexoxo & Diversity & Inclusion expert

1.Από τα δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας, έχει το προγραμμα Work in Tech την απήχηση που επιθυμούσατε; Πώς εξελίσσονται μέχρι τώρα οι διαδικασίες;

Η συνέργεια με την Inco Academy μέσα από το πρόγραμμα Work in Tech έχει αποφέρει ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά το ενδιαφέρον των Ελληνίδων να εκπαιδευτούν στην τεχνολογία είναι εντυπωσιακό αφού λάβαμε 40% παραπάνω αιτήσεις από τον στόχο μας.
Επιλέξαμε με πολύ προσοχή και διαφάνεια τις 670 γυναίκες που πλέον ενδυναμώνονται και εκπαιδεύονται από μια ομάδα 43 experts.
Η καθημερινή συμμετοχή διακρίνεται από συνέπεια και δέσμευση και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού όλες αυτές οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση του Tech Glass Ceiling αλλά και πρότυπα δύναμης και τόλμης για την κοινωνία μας. Οι 670 αποτελούνται παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό και ευρύ diversity που ήταν και ένας από τους κύριους στόχους μας όταν σχεδιάσαμε το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

2.Πώς νιώθετε μετά το πρώτο Break your Ceiling session με τις συμμετέχουσες του προγράμματος;

Το Break Your Ceiling σχεδιάστηκε το 2016 μετά από καθημερινή επαφή που είχαμε με τις Mexoxo γυναίκες. Είναι ένα σύστημα ενδυνάμωσης που προσφέρει την δυνατότητα σε όποια το παρακολουθεί να χτίσει γερές βάσεις ανθεκτικότητας και αντοχής σε συνάρτηση με το όνειρό της. Έως και σήμερα μαζί με τις συμμετέχουσες του Work in Tech έχουμε ενδυναμώσει πάνω από 3700 γυναίκες. Η ανταπόκρισή τους είναι καταιγιστική και η συμμετοχή τους συγκινητική. Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπω γυναίκες έτοιμες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Οι 670 έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί τους μια ξεχωριστή γνώση αλλά και μια έντονη δυναμική να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν.

3.To πρόγραμμα υλοποιείται από τους Google.org, Inco Academy, Coursera και MExoxo. Ποια η συμβολή του καθενός για την επιτυχημένη διεξαγωγή του;

Πιστεύουμε ότι η πιο σημαντική συμβολή των βασικών φορέων του προγράμματος, είναι το συλλογικό όραμα στην υλοποίηση δράσεων για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στην Ελλάδα.

  • Η Google σχεδίασε το εκπαιδευτικό πιστοποιημένο πρόγραμμα IT Support, το οποίο φιλοξενείται στη Coursera, για την Ελλάδα και για 17 ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Google.org χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και παρέχει επιπρόσθετες υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίσει επιτυχημένη ολοκλήρωση και θετικά αποτελέσματα για τις εκπαιδευόμενες.
  • Ως παγκόσμιος φορέας τεχνολογικής εκπαίδευσης, η INCO Academy συντονίζει την υλοποίηση του IT Support Certificate σε Ελλάδα και Ευρώπη, συνεργαζόμενη με τοπικούς οργανισμούς, όπως η MExoxo, παρέχοντάς τους ανάπτυξη ικανοτήτων, πρόσβαση σε δίκτυα και χρηματοδότηση.
  • Η MExoxo, είναι υπεύθυνη να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει 670 γυναίκες στο IT Support διάρκειας 152 ωρών, ενώ ο πιο σημαντικός ρόλος που έχει αναλάβει είναι η σύνδεση των αποφοίτων του προγράμματος με δυνητικούς εργοδότες στον τεχνολογικό τομέα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η συμβολή των ανθρώπων και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα είναι πολύτιμη για την επίτευξη του στόχου απασχολησιμότητας του προγράμματος, δεδομένου ότι το 50% των συμμετεχουσών θα έχουν την ευκαιρία να προσκομίσουν τα βιογραφικά τους σε εταιρείες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα όπως είναι η Lancome, Teleperformance, Κωτσόβολος, Dialectica και άλλες.

Προσωπικά, αισθάνομαι μια τεράστια ελπίδα όταν ο κύκλος της κοινωνικής αλλαγής ως προς την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των γυναικών μεγαλώνει και συμπεριλαμβάνει ανθρώπους με όραμα και σεβασμό προς την κοινωνική συνοχή.

Νεότερα Άρθρα

Γιατί οι δυστυχισμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραιτηθούν;

Her News

Έλλη Τρίγγου: «Ζούσα με τσιρκολάνους μέσα σε συλλογικότητες – Πάντα ονειρευόμουν να φύγω με ένα τσίρκο»

Her News b

Η Νόνη Δούνια μιλά στο HerNews: «Η οικογένειά μου είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου και βρίσκω πάντα χρόνο για τα παιδιά και το σύζυγό μου»

Her News