HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Οθέλλος: Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου θεάτρου

Σε συνθήκες πανδημίας η σχέση θεάτρου και ανθρώπινης κρίσης παρουσιάζεται ως πολυεπίπεδη. Αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς εμποδίζεται η σύναξη θεατών και ηθοποιών σε κοινό χώρο ταυτόχρονα. Η ιδιότυπη επικοινωνία μιας θεατρικής παράστασης είναι σημαντική καθώς η μέθεξη, η ταύτιση και η ενεργή συμμετοχή αποτελούν την ουσία του θεατρικού φαινομένου.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού θεάτρου σε περιπτώσεις πανδημίας απαγορεύονταν οι παραστάσεις. Στην εποχή του Σαίξπηρ (Ελισαβετιανό Θέατρο) σφραγίστηκαν έντονα από την παρουσία της πανούκλας. Η επιδημία αυτή «εξαφάνισε» το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης. Στην ώριμη περίοδο της δημιουργίας του Σαίξπηρ, στη δεκαετία 1603 με 1613, τα θέατρα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, πάνω από έξι χρόνια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Οθέλλος (@othellos_periodeia)

Επιστρέφοντας στο σήμερα με τις ίδιες συνθήκες πανδημίας… σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου θεάτρου, το ερωτικό δράμα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, «Οθέλλος». Θα ακολουθήσει περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αττικής. Ο Οθέλλος, ο Μαύρος της Βενετίας είναι θεατρικό έργο, ένα από τα πολλά σπουδαία έργα του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Γράφτηκε γύρω στο 1603 σε περίδο πανδημίας . Μαζί με τα άλλα έργα του ίδιου της εποχής εκείνης, τα Άμλετ, Μάκβεθ και Βασιλιά Ληρ, έτσι και η τραγωδία του Οθέλλου, του μαύρου της Βενετίας είναι ως έργο τραγωδία. Πρώτη φορά δημοσιεύθηκε το έτος 1622. Η πρεμιέρα του Οθέλου έγινε στις 1 Νοεμβρίου 1604 στο Palace of Whitehall.

Ένα καλά ζυγισμένο ρόστερ συντελεστών

Το εξαιρετικά δημοφιλές έργο,του παγκόσμιου θεάτρου, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Οθέλλος (@othellos_periodeia)

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους:
  • ο Γιάννης Μπέζος (Οθέλλος),
  • ο Αιμίλιος Χειλάκης (Ιάγος)
  • και η Μυρτώ Αλικάκη (Αιμιλία).
  • Βραβάντιος ο Κώστας Κορωναίος,
  • Κάσσιος ο Αλέξανδρος Βάρθης,
  • Δυσδαιμόνα, η Μάιρα Γραβάνη.
Συμπρωταγωνιστούν οι:
  • Κωνσταντίνος Γαβαλάς,
  • Κρις Ραντάνοφ,
  • Μανώλης Δούνιας,
  • Ελευθερία Κοντογεώργη,
  • Νίκος Τσιμάρας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Οθέλλος (@othellos_periodeia)

Τι πραγματεύεται το έργο;

Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ θίγει το θέμα του παράφορου έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Αποτελεί μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό.

Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα δεν από τη μια καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, από την άλλη δεν γεφυρώνει τις διαφορές. Επίσης κλονίζονται οι βεβαιότητες και διαταράσσονται οι κοινωνικές ισορροπίες. Ο Οθέλλος, έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myrto Alikaki (@myrtoalikakiofficial)

Όμως δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος! Δεν τον εμποδίζει το χρώμα του δέρματός του και η καταγωγή του, αλλά τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Το έργο πραγματεύεται την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει το διαφορετικό ή ικανό να υποτιμήσει υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ασώντας κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας.

Η υπόθεση

Βρισκόμαστε στη Βενετία την εποχή της ακμής της και ο Μαυριτανός. Οθέλλος είναι αξιωματικός του στρατού της Δημοκρατίας της Βενετίας. Κρυφά παντρεύτηκε την όμορφη νεαρή και εύγλωττη Δυσδαιμόνα χωρίς τη συναίνεση του πατέρα της, Βραβάντιου.

Όταν ο Ιάγος, ένας κακόβουλος στρατιώτης που είχε όνειρα προαγωγής του, βλέπει ότι ο Οθέλλος αντί αυτού προάγει τον άπειρο Κάσσιο, βάζει το εκδικητικό του σχέδιο σε εφαρμογή. Ο Οθέλλος εντελώς ανυποψίαστος πέφτει θύμα.

 


Ο Ιάγος χρησιμοποιεί τον Ροδρίγο, ένα νεαρό, βαθιά ερωτευμένο με τη Δυσδαιμόνα, η οποία όμως δεν του ανταποκρίνεται. Ο Βραβάντιος μαθαίνει για τον κρυφό γάμο και τον Οθέλλο και απευθύνεται στα δικαστήρια κατηγορώντας τον για μάγια, μια και ποτέ δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε η κόρη του εθελοντικά να αγαπήσει «αυτόν τον ασχημομούρη».

Ο Οθέλλος και η Δυσδαιμόνα εκλιπαρούν τον πατέρα της να τους δώσει την ευχή του, γιατί αγαπιούνται αληθινά. Ο Οθέλλος στέλνεται στην Κύπρο να πολεμήσει τους Τούρκους. Μαζί του ταξιδεύουν και η Δυσδαιμόνα, καθώς και ο Κάσσιος μαζί με τον Ιάγο που ακολουθείται από τη γυναίκα του Αιμιλία.

Ο Ιάγος δηλητηριάζει τη σχέση του Οθέλλου, λέγοντάς του ότι η γυναίκα του τον απατά με τον Κάσσιο δείχνοντάς του για αποδεικτικό στοιχείο ένα μαντηλάκι που είχε δήθεν βρει. Ο Οθέλλος γεμάτος καχυποψία κατηγορεί τη γυναίκα του για συζυγική απάτη και την σκοτώνει.

Η Αιμιλία όμως του εκμυστηρεύεται την αλήθεια πριν την δολοφονήσει ο Ιάγος. Ο Ιάγος τελικά θα συλληφθεί και το σχέδιό του θα αποκαλυφθεί, ο Οθέλλος όμως αυτοκτονεί από τις τύψεις.

Μην χάσετε αυτή την υπέροχη παράσταση! Την Δευτέρα στις 12 Ιουλίου θα ανέβει στο Θέατρο Βεάκειο. Καλή διασκέδαση!

Νικολέτα Γατζούδη

Ειδκή Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος

MSc, Med

instagram: @gatzoudinikoleta

 

Νεότερα Άρθρα

THE DRAGON ISSUE: Το ARTme φιλοξενεί τον Greg Yaitanes στο τεύχος Δεκεμβρίου

Her News

Μπραντ Πιτ και Μάργκοτ Ρόμπι μαζί στην ταινία «Babylon» – Φαβορί για τα Όσκαρ

Her News

Disney: Έλληνες ηθοποιοί που έπαιξαν σε μεταγλωττισμένες ταινίες

Her News b