HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Οι γυναίκες που μίλησαν, έβαλαν πολλούς στη θέση τους

“Κωνσταντίνος ή Κώστας”, ήταν το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα. Κωνσταντίνος, μου απάντησε με χαμόγελο.
Τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον γνώριζα μέχρι πρόσφατα από την τηλεόραση και τα media. Είχα ακούσει πολλά για αυτόν και είχα μεγάλη περιέργεια να συνομιλήσω μαζί του από κοντά. Στα συν του προσθέτω ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης μας δεν άγγιξε ούτε ένα λεπτό το κινητό του.
Off the record, έμαθα ότι είναι 1,81, ήταν πρόεδρος στο 15μελες και είναι Κριός.
Όλα τα υπόλοιπα και πιο σημαντικά θα τα βρεις παρακάτω. 

1. Αυτό τον μήνα έκλεισες 2 χρόνια εκλεγόμενος βουλευτής. Τι έχεις αποκομίσει από την πορεία σου ως πολιτικός μέχρι σήμερα; Ήταν έτσι όπως το είχες φανταστεί;

Όχι δεν είναι. Μέχρι να μπω στη Βουλή πίστευα ειλικρινά ότι ένας βουλευτής μπορούσε να αλλάξει πολλά. Όμως οι πραγματικές αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων δεν παίρνονται στη Βουλή, αλλά στα κυβερνητικά και υπουργικά επιτελεία.

Ο βουλευτής στην Ελλάδα έχει βήμα και φωνή, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει γι αυτά που τον εξέλεξε ο κόσμος. Έτσι είναι το σύστημα εδώ και δεκαετίες, δεν είναι επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει. Ο ρόλος του βουλευτή πρέπει να αναβαθμιστεί και να αντιστοιχεί στη δύναμη που του δίνει ο κόσμος με την ψήφο του.

 

 

2. Μετά από 2 χρόνια, για ποιο πράγμα που έχεις καταφέρει είσαι πραγματικά περήφανος;

Για το ότι δεν άλλαξα. Αυτό είχα υποσχεθεί στην τελευταία μου ομιλία πριν τις εκλογές και αυτό ζητούσε ο κόσμος από μένα. Αισθάνομαι βαθιά μέσα μου μια δέσμευση απέναντι σε γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, να μείνω όπως ήμουν και να μην αλλάξω, να μην με επηρεάσει η πολιτική τώρα που τη ζω “από μέσα”, να μην γίνω “μια από τα ίδια”.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου είμαι περήφανος που κατέθεσα δύο σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις, μια για την απλοποίηση της νομοθεσίας, και μια για την ανταποδοτικότητα της φορολογίας (που μπορεί να δει όποια/όποιος θέλει στην ιστοσελίδα μου) πείθοντας πολλές και πολλούς συναδέλφους να τις στηρίξουν, παρότι τελικά δεν υιοθετήθηκαν. Τουλάχιστον ακόμη.

3. Είσαι αρκετά ενεργός στα social media και αν δεν κάνω λάθος από τους πρώτους πολίτικους που τα “έτρεξαν” πιο ενεργά! Πόσο σημαντικά πιστεύεις ότι είναι στην πολιτική;

Τα social media έχουν αλλάξει πλήρως τον τρόπο που γίνεται η πολιτική. Βλέπεις αποφάσεις να αλλάζουν, νόμους να αποσύρονται, ή θετικές δράσεις να υλοποιούνται μετά από την πίεση των social media. Ακόμη και την ίδια μέρα. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από μια δεκαετία.

Όμως πολλές φορές ο κόσμος στα social media λειτουργεί σαν όχλος που απλά κάνει κριτική με κραυγές χωρίς να ενημερωθεί, χωρίς να ψάξει. Χρειάζεται μεγάλη διαύγεια και ψυχραιμία ώστε να ξεχωρίζεις φωνές που πραγματικά αξίζουν, μέσα στη φασαρία. Αν χειρίζεσαι προσωπικά τα δικά σου social media, είναι πιο εύκολο. Αν τα αναθέτεις αποκλειστικά σε συνεργάτες είναι αδύνατο να αποκτήσεις σωστή εικόνα.

4. Λένε για να είσαι πολιτικός πρέπει να έχεις “γερό στομάχι” Από τα αρνητικά σχόλια που έχεις δεχτεί ποιο είναι αυτό που σε ενόχλησε πιο πολύ και γιατί. 

Πολλές φορές έχω δει δηλώσεις μου να μεταφέρονται αλλαγμένες, ή ακόμη και το όνομά μου δίπλα σε δηλώσεις που δεν έχω κάνει ποτέ. Όμως ένα πράγμα με πείραξε περισσότερο από κάθε άλλο, παρότι το ακούνε όλοι οι πολιτικοί. Όταν γράφτηκε ότι “ο Κυρανάκης δεν έχει δουλέψει πουθενά”. Με πείραξε πολύ διότι δουλεύω από 19 ετών, είχα συμπληρώσει 10 χρόνια ένσημα πριν μπω στην πολιτική και είμαι περήφανος για ότι έχω κάνει.

Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε κατάστημα ρούχων, έπαιρνα 400 ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, αλλά έμαθα στη ζωή μου ότι δεν καταφέρνεις τίποτα χωρίς δουλειά. Και γι αυτό δημοσίευσα τα ένσημά μου ώστε να κλείσω στόματα.

 

5. Ποια είναι η άποψη σου για το κίνημα metoο και για όσα έλαβαν χώρα φέτος;

Θαυμάζω τα κορίτσια και τις γυναίκες που είχαν το θάρρος να μιλήσουν. Και θεωρώ ότι μετά από όσα έγιναν, η κοινωνία μας θα αλλάξει. Πολλοί είναι αυτοί που σε χώρους εργασίας ή από θέση ισχύος, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παρενοχλήσουν μια γυναίκα. “Σιγά τι θα μου κάνει” έλεγαν. Αυτό άλλαξε. Πλέον υπάρχει φόβος σε οποιονδήποτε σκέφτεται να φερθεί έτσι, χωρίς σεβασμό σε μια γυναίκα.

Προφανώς είδαμε και περιπτώσεις γυναικών που μείωσαν το κίνημα και έκαναν δηλώσεις χωρίς πραγματικά περιστατικά, ίσως για να αποκτήσουν δημοσιότητα. Ήταν μεγάλο λάθος τους γιατί έβαλαν σε κίνδυνο ίσως την πιο ουσιώδη προσπάθεια κοινωνικής αλλαγής και ωρίμανσης των τελευταίων δεκαετιών. Στη μεγάλη εικόνα όμως, οι γυναίκες που είχαν το θάρρος να μιλήσουν, μας έκαναν όλους να νιώσουμε τον πόνο τους, και κέρδισαν την κοινωνία.

Ο σεβασμός στη γυναίκα είναι από τα πιο βασικά συστατικά πολιτισμού μιας χώρας που θέλει να λέγεται σύγχρονη.

6. Στους νέους σήμερα που μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν τα όνειρα τους, τι θα έλεγες;

Αν έχεις όνειρα και στόχους, οφείλεις στον εαυτό σου, στο μέλλον σου να τα κυνηγήσεις. Όσο χαμηλά κι αν ξεκινάς. Η ζωή δεν γίνεται πιο εύκολη, απλά εσύ γίνεσαι πιο δυνατός.

Πιστεύω πολύ στην επόμενη γενιά, θεωρώ ότι όσα παιδιά έμαθαν στα δύσκολα, θα τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από άλλους που τα βρήκαν όλα έτοιμα.

 

 

7. Ως απλός πολίτης θα σε ψήφιζες στις εκλογές;

Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου γιατί να πιστέψουν άλλοι σε σένα; Ναι είναι η απάντηση.

 

8. Θέλω να κλείσεις την συνέντευξη με όποιο μήνυμα θέλεις εσύ!

Καλό καλοκαίρι θέλω να ευχηθώ σε όσες διαβάζουν το hernews.gr. 

 

kelly

kelly

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

 

Νεότερα Άρθρα

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλά στο HerNews: «Kαθήκον όσων γυναικών βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, να εργαζόμαστε για να ανοίξουν νέοι δρόμοι και ευκαιρίες για ακόμα περισσότερες»

Her News

Εύα Καϊλή: Μιλά για την κόρη της και το ενδεχόμενο γάμου

Her News

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δ. Αθηναίων με τον Κ. Μπακογιάννη, Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο HerNews: «Δεν είδα ποτέ τις θέσεις που κατείχα ως λάφυρο ή αξίωμα, μόνο ως εργαλείο δουλειάς»

HerNews ka