HerNews.gr
BRIDE NEWS

Βάπτιση: Πως να επιλέξεις βαπτιστικό σταυρό

Ο βαπτιστικός σταυρός είναι ένα κόσμημα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού κανένα άλλο δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί ως προς τον συμβολισμό του. Μάθε πως να επιλέξεις τον σωστό βαπτιστικό σταυρό για το μωράκι που θα βαφτίσεις!

Γράφει η Δέσποινα Κούκου – Μακρή

Οι συμβολισμοί της βάπτισης

Το μυστήριο της βάπτισης χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Σε αυτό της κατήχησης, της απόταξης του κακού και της επιβεβαίωσης της πίστης στον Χριστό, και στο δεύτερο που έχει να κάνει με την όλη διαδικασία της βάπτισης.

Κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείται έχει την δική του θρησκευτική αξία.
Το νερό, για παράδειγμα συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και το λάδι την πνευματική θεραπεία του Θεού, αφού από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο.

Τα λευκά ρούχα του μωρού συμβολίζουν την αγνότητα της ψυχής ενώ η αναμμένη λαμπάδα το άσβηστο φως του Χριστού που πάντα θα καθοδηγεί τον πιστό.


Πρωταγωνιστής, όμως, όλων είναι ο σταυρός που φοράει ο ιερέας στο παιδί, επικυρώνοντας έτσι την ένταξη του βαπτισμένου τους κόλπους της εκκλησίας. «Όσοι έχετε βαπτιστεί στο όνομα του Χριστού, εφορέσατε τον Χριστόν και ενωθήκατε με αυτόν» είπε ο Απόστολος Παύλος.
Ο βαπτιστικός σταυρός είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο δώρο του αναδόχου προς το νεοφώτιστο παιδί, χωρίς να είναι υπερβολικό να πούμε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό «δώρο ζωής», αφού πάντα θα τους θυμίζει το ισχυρό τους δέσιμο και την πνευματική τους ένωση.

Η ιστορία του σταυρού και η καθιέρωση του στον Χριστιανισμό

Ο Carl Jung, ένας από τους κορυφαίους ψυχαναλυτές, θεωρεί ότι ο σταυρός σαν εικόνα έχει αποτυπωθεί στο μυαλό και την συνείδηση του ανθρώπου από εκείνη την εποχή που προσπαθούσε να επιβιώσει, χρησιμοποιώντας δύο μόνο ξύλα για το άναμμα της φωτιάς. Με την πάροδο των ετών, απαντάται στα σχέδια που διακοσμούν τις σπηλιές των Αιγυπτίων, των Ελλήνων, των Βαβυλωνίων ενώ πρέπει να γίνει ειδική μνεία στον μαρμάρινο σταυρό που βρέθηκε στο ιερό της Κνωσού.

Σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, ο σταυρός, συμβόλιζε τα 4 σημεία του ορίζοντα, τα 4 στοιχεία της φύσης και τις 4 εποχές του χρόνου.

Στα αγάλματα των Ασσύριων βασιλέων που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο φαίνεται ότι ανήκει η πρώτη απεικόνιση του σταυρού ως κόσμημα.

Ο σταυρός, όμως, καθιερώθηκε ως το απόλυτο σύμβολο του Χριστιανισμού μετά την μαρτυρική σταύρωση του Χριστού και μετά την εύρεση και ανύψωσή Του από την Αγία Ελένη στις 14 Σεπτεμβρίου του 335μΧ.

Ποιότητα και υλικά στον βαπτιστικό σταυρό

Τα παλαιότερα χρόνια ο σταυρός ήταν ξύλινος και συνήθως ήταν δημιουργία του ίδιου του αναδόχου. Μετά όμως την εποχή της αναγέννησης βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μέταλλα για την δημιουργία τους.

Σήμερα, οι σταυροί, βγαίνουν σε όλα τα χρώματα του χρυσού.

Λευκό, κίτρινο, ροζ, συνδυασμός δύο ή και τριών χρωμάτων είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν.
Οι ανδρικοί σταυροί είναι κατά κύριο λόγο πιο απλοί και διακριτικοί, μονής ή και διπλής όψεως και σε ορισμένα σχέδια μπορεί να δούμε τον Εσταυρωμένο επάνω.

Αντίθετα, οι γυναικείοι σταυροί είναι πιο εντυπωσιακοί λόγω των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων με τα οποία διακοσμούνται (ζιργκόν, διαμάντια, ζαφείρια, ρουμπίνια και σμαράγδια) αλλά και των σκαλιστών ή επιπρόσθετων σχεδίων που διαθέτουν (λουλούδια, πεταλούδες, καρδίες κα).

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον βαπτιστικό σταυρό:
  • Ξεκινήστε από νωρίς την έρευνα αγοράς.
  • Δώστε προσοχή στα καράτια του σταυρού που θα αγοράστε. Οι πιο συνηθισμένοι σταυροί που κυκλοφορούν είναι αυτοί των 14ων καρατίων αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που θα βρούμε και σταυρούς των 18.
  • Τα 14 καράτια έχουν σφραγίδα πιστοποίησης 585 που σημαίνει ότι το 58,5% είναι καθαρός χρυσός και το υπόλοιπο άλλες προσμίξεις ενώ τα 18 καράτια έχουν σφραγίδα 750, που σημαίνει ότι το 75% είναι καθαρός χρυσός.
  • Ένα από τα σημεία των καιρών είναι ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο σταυροί των 9 καρατίων (με σφραγίδα 375 που σημαίνει ότι μόνο το 37,5% είναι καθαρός χρυσός). Στην όψη δεν υπάρχει κάποια διαφορά όμως με την πάροδο των ετών μπορεί να υπάρξει αλλοίωση στο χρώμα.
  • Η δική μας πρόταση για ένα σταυρό που θα αντέξει μία ολόκληρη ζωή είναι να πάρετε σταυρό και αλυσίδα 14ων καρατίων.

Για να επιλέξεις τον ωραιότερο βαπτιστικό σταυρό, μπες ΕΔΩ!

Νεότερα Άρθρα

Τι να κάνετε αν βρέχει την ημέρα του γάμου σας

HerNews ka

Ο πολιτικός γάμος γίνεται… ψηφιακός: Μέσω του gov.gr η έκδοση άδειας

Her News

Βέρες γάμου: Τι μπορείτε να χαράξετε στο εσωτερικό τους

Her News