HerNews.gr
Ψυχολογία

Αγκαλιές: Ποια είναι τα οφέλη τους

Οι αγκαλιές είναι η ένωση δυο σωμάτων αλλά όχι μόνο. Όταν αγκαλιάζεις κάποιον αν παρατηρήσεις θα ακούσεις και την καρδιά του να χτυπά. Δεν είναι μια απλή ένωση κορμιών αλλά ψυχών. 

Οι αγκαλιές δημιουργούν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου DePauw από το 2009 έχει αποδειχθεί ότι η αγκαλιά βοηθά την παραγωγή της ορμόνης της ευτυχίας. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στη δημιουργία του αισθήματος πληρότητας και ευφορίας.

Οι αγκαλιές χαλαρώνουν το σωμα

 Ακόμη και άνθρωποι που τείνουν να είναι σφιγμένοι κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να τους αγκαλιάσει, έχει παρατηρηθεί ότι  «λύνονται» και ανταποδίδουν την αγκαλιά. Αυτό συμβαίνει όμως  για αγκαλιές μεταξύ ανθρώπων που τρέφουν αισθήματα εκτίμησης και συμπάθειας.

Οι αγκαλιές μπορούν να ανακουφίσουν τον σωματικό πόνο.

Πονάτε; Αγκαλιαστείτε! Ακριβώς επειδή κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες. Εκείνες μπλοκάρουν τα κανάλια του πόνου, μαλακώνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ευθύνονται για την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα επίπεδα συμπόνοιας, ενσυναίσθησης και κατανόησης της κατάστασης των άλλων. Μπορείτε να αυξήσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη με μια αγκαλιά! 

Οι αγκαλιές κάνουν καλό και στην καρδιά

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα απέδειξε ότι άνθρωποι που ζουν σε περιβάλλον που ευνοεί τη συμπάθεια και τις αγκαλιές έχουν σταθερό καρδιακό παλμό, εν αντιθέσει με όσους ζουν σε εχθρικό ή τυπικό περιβάλλον και εμφανίζουν αυξημένη καρδιακή λειτουργία (10 περισσότεροι χτύποι της καρδιάς το λεπτό)!

 

Σε αυτόν τον δύσκολο καιρό που διανύουμε εν μέσω πανδημίας που η αγκαλιά θεωρείτε πολυτέλεια θα καταλάβουμε τι είχαμε και τι έχουμε προσωρινά χάσει. Ας περάσει αυτό που ζούμε, ας είμαστε υγιείς και ας αγκαλιαστούμε πιο σφιχτά από ποτέ!

Νεότερα Άρθρα

Κατάθλιψη: Μάθε ό,τι χρειάζεσαι

Her News b

Όνειρα: Τι βλέπουμε μετά το lockdown;

Her News b

Πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν βαριέσαι

Her News