HerNews.gr
Ελλάδα

Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός, ήταν πλημμέλημα -Η απόφαση του Ιουλίου 2021

Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός, που από το 2019 είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα -Η απόφαση του Ιουλίου 2021

Η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, καθώς έχουν ξεσπάσει μεγάλες φωτιές σε πολλά σημεία της χώρας.

Με την Πυροσβεστική εκτός από το τιτάνιο έργο της κατάσβεσης να πρέπει να εντοπίσει και τις αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές και αν πρόκειται για εμπρησμούς.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η αυστηροποίηση περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου.

Πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, και εντός Αυγούστου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε ο εμπρησμός να γίνει και πάλι κακούργημα.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στον παλιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα, κάτι που άλλαξε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Υπενθυμίζεται πως το άρ. 264 είναι απλός εμπρησμός και το αρ. 265 εμπρησμός δασών, ενώ το άρθρο 265 ορίζει την τιμωρία για εμπρησμό σε δάση.

Στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη που δεν έπαιρνε αναστολή (δηλαδή η ποινή εκτιόταν άμεσα). Εάν από τον εμπρησμό καίγονταν πολλές εκτάσεις, επιβαλλόταν κάθειρξη 5-20 έτη και υπό προϋποθέσεις (εάν η πράξη γινόταν για ιδιοτέλεια) 10-20 έτη. Επομένως, προ ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές ήταν για κακούργημα από 5-20 έτη που εκτίονταν χωρίς αναστολή.

Σε περίπτωση, δε, θανάτου ατόμων η ποινή ήταν από 10 έτη έως ισόβια, γιατί τυγχάνει εφαρμογής το άρ. 264 που είναι η απλή διάταξη για εμπρησμό.

Νεότερα Άρθρα

Διαρρήκτες χτύπησαν «χρυσάφι» σε μονοκατοικία στα Μεσόγεια: Άρπαξαν 87.000 ευρώ κι έγιναν καπνός

Her News b

Γιατρός στη δίκη Πισπιρίγκου: «Τζωρτζίνα μη φύγεις. Δεν θα πεθάνεις. Όχι κι εσύ»

HerNews ka

«Έφυγε» από τη ζωή ο τραγουδιστής Χάρης Κωστόπουλος

HerNews ka