HerNews.gr
Health LIFESTYLE Συνταγές

Η πάπρικα, οι ευεργετικές ιδιότητές της και οι γευστικές συνταγές

Γνωστή για την ιδιότητά της να νοστιμεύει τα φαγητά, δίνοντάς τους αυτή την έξτρα γευστικότητα, η πάπρικα έχει ήδη εδραιωθεί στον κόσμο της κουζίνας εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν βέβαια, είναι τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Ας δούμε τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελεί την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Μια κουταλιά της σούπας, περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης. Καταναλώνοντας μόλις 12 mg πάπρικα ημερησίως, θα έχετε καλύτερη όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών. Κάθε μερίδα πάπρικας έχει 1,3 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που αντιστοιχούν στο 11% του ημερήσιου στόχου.

Παράλληλα, Κάθε κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε, ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.

Προσθέτοντάς τη στη διατροφή σας, θα σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό σας μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 1,4 mg σιδήρου, δηλαδή το 8% και 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

Δυο υλικά στα οποία ταιριάζει πολύ το μπαχαρικό αυτό
  1. Στην πατάτα, ειδικά όταν είναι ψητή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό της στο φούρνο, βγάλτε το ταψί και σε κάθε ένα κομμάτι της προσθέστε λίγο βούτυρο και πάπρικα. Αφήστε άλλα 5 με 10 λεπτά και απολαύστε.
  2. Στο αυγό. Βράζουμε όσα αυγά επιθυμούμε, μέχρι να γίνουν εντελώς σφιχτά. Στη συνέχεια τα κόβουμε στη μέση και τ αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε γιαούρτι, μαγιονέζα, πάπρικα μέχρι να γίνει ελαφρύ πορτοκαλί το μείγμα και αλατοπίπερο. Το τοποθετούμε επάνω στο κομμένο αυγό με ένα κουτάλι. Βάζουμε τόσο, όσο να σκεπάσει την επιφάνειά του. Τ’ αυγά μας είναι έτοιμα.

Νεότερα Άρθρα

Εσώρουχα περιόδου: Είναι πράγματι απορροφητικά;

Her News

Γνωρίζατε ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να μας επιφέρει επιπτώσεις;

HerNews ka

Cooking Stories No3: Η Εύη Κατσιώνη μαγειρεύει τηγανίτες με σάλτσα από ταχίνι & κόκκινα φρούτα

Her News