HerNews.gr
Σεξουαλική ζωή ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Musterbation: Αφαίρεσε τα ‘’πρέπει’’ κατά τη σεξουαλική πράξη

sexlife

Το «MUSTerbation» είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον διάσημο ψυχολόγο Άλμπερτ Έλις για να περιγράψει το φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι ζουν με ένα σύνολο απόλυτων και μη ρεαλιστικών απαιτήσεων που θέτουν για τον εαυτό τους, για τους άλλους και τον κόσμο.


Για τους περισσότερους, αυτοί οι κανόνες εκφράζονται με μια σειρά από πρέπει που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας ξανά και ξανά.

Ανάμεσα σε αυτά τα πρέπει κλειδώνει ο εγκέφαλός μας και δεν αφήνεται, ώστε ν’ απολαύσει τη στιγμή. Το Musterbation εισχωρεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης των μη ρεαλιστικών πρέπει και της αντικατάστασής τους με πιο ήπιες και ρεαλιστικές δηλώσεις.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα πρέπει, βάσει της ψυχολογίας και της επιστημονικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε

  1. Το σεξ πρέπει να είναι αυθόρμητο

Για την καταπολέμηση αυτού του μη ρεαλιστικού πρέπει, φανταστείτε τον εαυτό σας να ετοιμάζεται για ένα ραντεβού ή ένα πάρτι όπου ξέρετε ότι θα βρίσκεται το άτομο που θέλετε. Κάνετε ντους, φοράτε τα καλύτερα εσώρουχά σας, ίσως βάλετε κάποιο άρωμα και, στη συνέχεια, ενεργοποιείτε το καλύτερο φλερτ σας για όλο το βράδυ. Ρίχνετε ματιές, αγγίζετε το χέρι του άλλου κτλ. Αν το σκεφτείτε, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα καλά οργανωμένο σεξ, όχι αυθόρμητο.

Μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό και αφήσετε τη μη ρεαλιστική ιδέα ότι το σεξ πρέπει να είναι αυθόρμητο, ανοίγει η πόρτα για χρήσιμες συζητήσεις που γίνονται πριν από τη σεξουαλική επαφή. Αυτές οι συζητήσεις είναι χρήσιμες επειδή, σε αντίθεση με τις ταινίες, στην πραγματική ζωή, ο ένας σύντροφος μπορεί να θέλει να κάνει σεξ και ο άλλος μπορεί να θέλει να διαβάσει για τις εξετάσεις, να ολοκληρώσει μια δουλειά ή απλώς να κοιμηθεί.

Όσο περισσότερο προχωράει μια σχέση –και όσο περισσότερες ευθύνες αναλαμβάνει κάθε σύντροφος εκτός από τη σχέση– τόσο πιο σημαντικό γίνεται να μπορείς να μιλάς για το αν είναι καλή στιγμή να κάνεις σεξ ή όχι. Όταν μπουν και τα παιδιά στην ιστορία, αυτού του είδους οι συνομιλίες είναι απολύτως απαραίτητες.

Στην πραγματικότητα, οι σεξουαλικοί θεραπευτές λένε στα ζευγάρια ότι ο προγραμματισμός του σεξ είναι το κλειδί για να μην καταλήξουν σε έναν γάμο χωρίς σεξ, όπως συμβαίνει σε πολλούς μετά τη γέννηση των παιδιών. Εν ολίγοις, ενώ οι ταινίες δεν το απεικονίζουν ως ρομαντικό, είναι πραγματικά χρήσιμο να σχεδιάζετε το σεξ και να μιλάτε για το αν και τι θέλετε να κάνετε, πριν το κάνετε.

sexlife

  1. Πρέπει να αισθάνομαι πιο σεξουαλικός/ή

Για την καταπολέμηση αυτού του μη ρεαλιστικού πρέπει, είναι απαραίτητα δύο βασικά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία. Πρώτον, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τύποι σεξουαλικής επιθυμίας: η αυθόρμητη επιθυμία, ή το αίσθημα της σεξουαλικής επιθυμίας, και η δεκτική επιθυμία, ή η γνωστική ή συναισθηματική δεκτικότητα στο σεξ.

Ένα παράδειγμα του τελευταίου είναι να γνωρίζετε ότι θα αισθανθείτε πιο συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας μετά το σεξ και έτσι να αναζητάτε σεξ για αυτόν τον λόγο και όχι λόγω σωματικής επιθυμίας.

Το δεύτερο στοιχείο σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό τα σωματικά αισθήματα της επιθυμίας να μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας σχέσης και όταν βρισκόμαστε υπό πίεση. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό επικρίνουν τον εαυτό τους που δεν αισθάνονται πλέον τόσο σεξουαλικοί όσο παλιότερα, και αρκετοί σταματούν να κάνουν σεξ επειδή δεν αισθάνονται πια σεξουαλικοί.

Ωστόσο, αν γνώριζαν τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την εξίσωση: θα μπορούσαν να κάνουν σεξ για να νιώθουν σεξουαλικοί παρά να περιμένουν να νιώθουν σεξουαλικοί για να κάνουν σεξ.

  1. Πρέπει να έρθω σε οργασμό από τη διείσδυση

Αυτό είναι ένα πρέπει που γενικά πλήττει τις γυναίκες που κάνουν ετεροφυλόφιλο σεξ. Αυτή είναι μάλλον η ιδέα που κάνει αμέτρητες γυναίκες να λένε ότι πιστεύουν ότι ο κόλπος τους είναι χαλασμένος. Πράγματι, αυτός είναι ένας επιβλαβής αλλά τόσο διαδεδομένος και διαρκής μύθος.

Για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον μύθο, πρέπει να γνωρίζουμε τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία για το πόσες γυναίκες κορυφώνουν μόνο από τη διείσδυση. Συνήθως, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι μόνο το 25 ή το 30% των γυναικών μπορεί να φτάσει σε οργασμό κατά τη συνουσία.

Αλλά, όπως επισήμανε ένας ερευνητής που ανέλυσε τις μελέτες που κατέληξαν σε αυτό το στατιστικό στοιχείο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των γυναικών που κορυφώνουν από τη διείσδυση του πέους και των γυναικών που κορυφώνουν κατά τη συνουσία με τη διέγερση και της κλειτορίδας τους (π.χ. αγγίζοντάς τη οι ίδιες ή κάνοντας σεξ σε στάση που τους επιτρέπει να τρίβουν την κλειτορίδα τους στο πέος ή το ηβικό οστό του συντρόφου τους).

 

 girl

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν έγινε αυτή η διαφοροποίηση σε δύο διαφορετικές πρόσφατες έρευνες, και οι δύο διαπίστωσαν ότι μόνο περίπου το 15% των γυναικών έχουν οργασμούς μόνο από τη διείσδυση. Οι υπόλοιπες χρειάζονται διέγερση της κλειτορίδας, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με διείσδυση.

Εν ολίγοις, η παραίτηση από την ανάγκη για οργασμό μέσω της διείσδυσης μπορεί να βοηθήσει αμέτρητες γυναίκες να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους και να τις κάνει να αναζητήσουν τη διέγερση της κλειτορίδας που χρειάζονται για να έχουν πραγματικό οργασμό.

  1. Πρέπει να διαρκέσω πολύ και να διεισδύσω έντονα

Αυτό είναι ένα παράλληλο πρέπει με το παραπάνω, το οποίο γενικά πλήττει τους άνδρες που κάνουν ετεροφυλόφιλο διεισδυτικό σεξ. Πίσω από αυτό το συγκεκριμένο πρέπει υπάρχουν αμέτρητες εικόνες πορνό και δημοφιλή τραγούδια που απεικονίζουν τους άντρες που διαρκούν πολύ και διεισδύουν έντονα ως το κλειδί για τον γυναικείο οργασμό.

Λόγω αυτού του συγκεκριμένου πρέπει, αμέτρητοι άνδρες πιστεύουν ότι έχουν πρόωρη εκσπερμάτωση όταν, στην πραγματικότητα, ο χρόνος που χρειάζονται από την εισαγωγή του πέους τους στον κόλπο μέχρι τον οργασμό/εκσπερμάτωση είναι εντός των μέσων ορίων.

Σύμφωνα με μια πολυεθνική μελέτη, ο μέσος χρόνος από την έναρξη της κολπικής διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτωση είναι 5,4 λεπτά. Εάν περισσότεροι άντρες το γνώριζαν αυτό και σταματούσαν να βάζουν πρέπει στον εαυτό τους για μεγαλύτερη διάρκεια, λιγότεροι θα υπέφεραν από το οδυνηρό άγχος απόδοσης στο σεξ.

Νεότερα Άρθρα

Σεξ: Γιατί ερεθιζόμαστε τόσο όταν φωνάζουν το όνομα μας;

Her News b

Η γλώσσα του σώματος στους άντρες: Τελικά σε θέλει;

Her News

Αυτή είναι επίσημα η πιο επικίνδυνη στάση στο σεξ

HerNewsE