HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο Κώστας Κρομμύδας μιλά για το «Ακάκιε», τη συγγραφή αλλά και το κίνημα #Metoo

«Ακάκιε»..Μια ιστορία από τον Κώστα Κρομμύδα που θα συγκινήσει. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, μια ζωή γεμάτη που δείχνει πως το νόημα της ζωής είναι να είμαστε πάνω από όλα… άνθρωποι.
Ο Κώστας Κρομμύδας μιλά στο HerNews και την Μπάγια Αντωνοπούλου για το νέο του βιβλίο «Ακάκιε», για το πως ξεκίνησε τη συγγραφή αλλά και για το κίνημα #Metoo.

Το «Ακάκιε» μας προϊδεάζει για τον άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτήν την φράση που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι. Πως ξεκίνησες να γράφεις το βιβλίο σου;

Η φράση «Ακάκιε» παραπέμπει σε γνωστή διαφήμιση ζυμαρικών και συνδέεται για πολλούς λόγους με τον πρωταγωνιστή μου. Το κρυφό νόημα, όμως, βρίσκεται στην σημασία της και συμβολίζει τον Λευτέρη, την κοσμοθεωρία του και τον τρόπο ζωής του.
Ακάκιε, δηλαδή η έλλειψη κακίας. Με την μυθιστορηματική βιογραφία δεν είχα καταπιαστεί ξανά και με εξέπληξε ευχάριστα η διαδικασία της συγγραφής του.
Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο έχοντας τόσο πολύ υλικό, που ήταν στιγμές που δεν ήξερα τι να χρησιμοποιήσω από όλα αυτά. Τι όμορφο το να έχεις ζήσει μια τόσο γεμάτη ζωή.

Το έργο αφηγείται τη ζωή του σπουδαίου βιομηχάνου ζυμαρικών Λευτέρη Μαντζίκα. Η οικογένεια σε προσέγγισε ή εσύ το πρότεινες;

Εγώ τους το πρότεινα και δέχτηκαν την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη. Αποτέλεσε μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη της οικογένειας για την μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του Λευτέρη.
Αυτό και μόνο ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για να αποτυπώσω τη ζωή του έτσι όπως του άξιζε. Έχει άλλη αξία να παίρνεις την πληροφορία από την πηγή και άλλο αν σου την αφηγείται κάποιος τρίτος.

Γύρισες όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο «Ακάκιε». Τι σου μετέφερε ο κόσμος που συνάντησες για το βιβλίο σου;

Είχα πολύ καιρό να κάνω μία τόσο μεγάλη περιοδεία και αυτό είχε λείψει και από τον κόσμο. Μπορεί να μην ήταν ακριβώς παρουσιάσεις, αλλά ακόμη και αυτό το λίγο ήταν αρκετό.
Οι αναγνώστες μου ανυπομονούσαν για αυτή τη στιγμή και το αναπάντεχο για μένα ήταν ότι με επισκέφτηκε και νέος κόσμος, άτομα που δεν με είχαν διαβάσει ξανά. Ήταν η έκπληξη της περιοδείας.

Το «Ακάκιε», ετοιμάζεται να γίνει κινηματογραφική παραγωγή. Έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα; Θα σε δούμε σε κάποιο ρόλο;

Αρχικά θέλω να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος για την συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Αργοναύτες Α.Ε. που έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου.
Ειλικρινά στην παρούσα φάση δεν με ενδιαφέρει καθόλου η προοπτική να παίξω στην ταινία. Ίσως έναν δεύτερο ρόλο, να τον δεχόμουν.
Τα γυρίσματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και, όπως υπολογίζω, σύντομα θα πάρουν όλα τον δρόμο τους και θα ανακοινωθούν οι πρώτοι βασικοί συντελεστές.

Ποιο είναι το μήνυμα του βιβλίου «Ακάκιε»; Μπορεί να εμπνεύσει κάποιον αναγνώστη και με ποιον τρόπο;

Αρχικά να πω πως είναι ένα βιβλίο που δεν προορίζεται για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Μπορεί να εμπνεύσει έτσι και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θα τους θυμίσει παλαιότερες, ένδοξες εποχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν, αλλά και κυρίως τους νέους, μιας και ο Λευτέρης και οι ιδέες του αποτελούσαν πάντα παράδειγμα προς μίμηση.
Ήταν πάντα πολύ μπροστά από την εποχή του και δεν το έβαλε κάτω ακόμη και όταν δεν είχε ούτε να φάει.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή; Είναι κάτι που το έκανες από μικρός ή προέκυψε στην πορεία;

Έγραφα από μικρός αλλά ουδέποτε είχα σκεφτεί να γράψω κάτι με σκοπό να εκδοθώ. Έγραφα ποιήματα, μικρά θεατρικά και γενικότερα αποτύπωνα στο χαρτί ό,τι ένιωθα ή τις σκέψεις μου.
Σιγά-σιγά, οι απλές σκέψεις έγιναν άρθρα, έπειτα ήρθε το βιβλίο που έγραψα με αφορμή τη γέννηση της κόρης μου, και στη συνέχεια το πρώτο μου μυθιστόρημα. Από κει και πέρα ήταν σαν να βρήκα τον προορισμό της ζωής μου.

Έχεις εκφράσει ανοικτά την άποψη σου για τις καταγγελίες με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς στον χώρο της υποκριτικής και όχι μόνο. Τελικά, τι πιστεύεις ότι κερδίσαμε σαν κοινωνία με το κίνημα #Metoo;

Σαφέστατα βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις ώστε να μιλήσουν επιτέλους τα θύματα για την κακοποίηση που είχαν δεχτεί.
Η αλληλεγγύη αλλά και το αίσθημα του ότι δεν είσαι ο μοναδικός που έχεις βιώσει μία κατάσταση, συμβάλλουν στο να βρίσκουν τα θύματα πιο εύκολα το θάρρος να μιλήσουν.
Το αίσθημα του φόβου και της ντροπής μειώνονται σε σημαντικό βαθμό. Νομίζω πως μεγάλο επίσης κίνητρο ώστε να μιλήσουν όλο και περισσότερα θύματα, είναι και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να τιμωρούνται οι θύτες. Έστω κι αν έρθει αργά η τιμωρία, είναι ανακουφιστική.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου; Ένα νέο βιβλίο;

Κάτι σας ετοιμάζω… Κάτι δυνατό και πολύ διαφορετικό. Παράλληλα συνεχίζω τα μαθήματα συγγραφής (master class) για όσους έγραψαν γράφουν ή σκέφτονται να ασχοληθούν με τη συγγραφή.

«ΑΚΑΚΙΕ»

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, «Ακάκιε»:

«Ξεκινήστε το ταξίδι της ζωής σας, αγνοί, απαλλαγμένοι από φόβους, με καθαρά τα μέτωπά σας κι όνειρα γεμάτα χρώμα. Προχωρήστε και φτάστε όπου μπορείτε, μα μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό… να είστε πάνω από όλα άνθρωποι…»

«Χορέψτε την ζωή κρατώντας πάντα χέρια αγαπημένα. Κρατήστε τα μόνα όπλα που χρειάζονται για να την αντιμετωπίσετε, το ήθος και την αξιοπρέπεια σας.»

 

Νεότερα Άρθρα

Ιλάειρα Ζήση: “Μου έλεγε είσαι άχρηστη”

Her News b

Emily Ratajkowski: Η συμβουλή που έδωσε στις γυναίκες είναι αυτό που θα ήθελες να ακούσεις σήμερα

HerNews ka

Ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Iωάννης Μαρωνίτης μιλά στο Hernews.gr

Her News