HerNews.gr
Παιδί

Πώς ν’ αντιμετωπίσουμε τους κολικούς του μωρού μας;

Υπάρχει ένα διάστημα, τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού, όπου έρχεται αντιμέτωπο με έντονους κολικούς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το ανακουφίσουμε;

Πριν δώσουμε την απάντηση, οφείλουμε να περιγράψουμε τη συνθήκη, κατά την οποία η μητέρα θα διαπιστώσει ότι πράγματι το μωράκι της περνάει έντονους κολικούς.

Σε μία κρίση κολικού ένα μωρό μαζεύει ξαφνικά τα ποδαράκια του προς το στομάχι, σφίγγει τις γροθιές του και αρχίζει να κλαίει. Το κλάμα συνεχίζεται για ώρες. Συνήθως οι κρίσεις αυτές ξεκινούν στις πρώτες δύο με τέσσερις εβδομάδες της ζωής του νεογέννητου, αυξάνονται σταδιακά σε διάρκεια και ένταση και κορυφώνονται γύρω στην έκτη εβδομάδα.

Όταν φτάσουν στην κορύφωση υπάρχει μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Μετά τα επεισόδια αρχίζουν να γίνονται πιο ήπια ώσπου σταματούν, συνήθως γύρω στους τρεις μήνες. Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως το απόγευμα και σταματούν μεταξύ 10 – 12 το  βράδυ. Επίσης, εμφανίζονται το ίδιο σε αγόρια και κορίτσια, σε μωρά που θηλάζουν ή όχι, σε μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή.

baby massage

Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις το κλάμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου ιατρικού προβλήματος, όπως π.χ. κήλης, λοίμωξης, δυσκοιλιότητας επικοινώνησε με τον παιδίατρό σου για να αποκλείσεις ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποια άλλη κατάσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για ν’ ανακουφίσουμε το νεογέννητο από τα συμτώματα

Ελαφρύ κούνημα. Είτε στην αγκαλιά σου, είτε στο λίκνο, κούνησέ το απαλά και ρυθμικά, μπρος, πίσω ή στο πλαί, διατηρώντας ησυχία στο δωμάτιο. Το κούνημα το νανουρίζει η επανάληψη της κίνησης το βοηθά ώστε να ξεχνιέται.

Λευκοί ήχοι. Ένα ακόμη αποτελεσματικός τρόπος να το ανακουφίσεις είναι οι λευκοί ήχοι με πρώτο τον απορροφητήρα. Πηγαίνοντας το παιδί κάτω από έναν απορροφητήρα και κουνώντας το απαλά, μπορεί να νανουριστεί και να ηρεμήσει η κοιλίτσα του. Λευκοί ήχοι είναι και η ηλεκτρική σκούπα ή το κλιματιστικό. Υπάρχουν και ειδικά βρεφικά παιχνίδια που τους παράγουν, ενώ υπάρχει και playlist στο Youtube.

Μασάζ. Το απαλό μασάζ με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στην περιοχή της κοιλιάς, είναι βάλσαμο για τους κολικούς. Απαλύνει τον πόνο και το μωρό αισθάνεται το άγγιγμα της μητέρας, κάτι το οποίο το ηρεμεί αυτόματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παιδικό λαδάκι, ώστε να γίνει πιο εύκολο το μασάζ.

mum - baby

Ασκήσεις με τα ποδαράκια του. Πιάνουμε απαλά στα χέρια μας τα ποδαράκια του μωρού μας τα κατευθύνουμε προς τα πλευρά του – το δεξί πόδι στο δεξί πλευρό και το αριστερό πόδι στο αριστερό πλευρό – και τα μαζεύουμε έπειτα απαλά προς το κέντρο του αφαλού του. Κουνάμε ελαφρώς κυκλικά και επαναλαμβάνουμε.

Νεότερα Άρθρα

Πως θα γίνει το βούρτσισμα των δοντιών εύκολο για το παιδί;

Her News b

“Μαμά, φοβάμαι το σκοτάδι” – Πως θα το αντιμετωπίσετε

Her News b

Give mama a break! – Συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών

Her News