HerNews.gr
Συνταγές

Υγιεινή συνταγή: Σπανάκι με μανιτάρια πλευρώτους στο wok

spanaki-manitaria
Το σπανάκι είναι ένα απ΄τα καλύτερα λαχανικά ως προς τη διατροφική του αξία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες συνταγές.

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια, έχουν μόνο 23 θερμίδες. Αν και έχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, περιέχει επίσης οξαλικό που φαίνεται να είναι μια ανασταλτική ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο, οπότε δεν έχει τόσο ευεργετική δραση όσο θα μπορούσε.

Το οξαλικό μπορεί να αναστέλλει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου. Το σπανάκι μαγειρεμένο ελαφρώς μπορεί να έχει χαμηλότερα επίπεδα οξαλικών με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύπεπτο και να απορροφώνται πληρέστερα τα θρεπτικά συστατικά του.

Η συνταγή

Για να αναδείχθεί η γεύση και το άρωμά του, σε αυτό το άρθρο θα φτιάξουμε μια συνταγή που συνδυάζει το σπανάκι μαζί με πρωτεϊνη την οποία την παίρνουμε από το μανιτάρι.

Υλικά

1 σακουλάκι σπανάκι έτοιμο πλυμένο ή ένα ματσάκι άγριο σπανάκι

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κυβάκια

1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Χυμό 1 λεμονιού

Μισό ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

manitaria

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τύπου wok σωτάρουμε το κρεμμύδι, ωσότου χρυσαφίσει ελαφρώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λαχανικό μας μαλακώσει και ”μαζέψει” σε όγκο, το αφαιρούμε από το wok. 

Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια και μόλις αλλάξουν ελαφρώς χρώμα προσθέτουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι, τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το μείγμα μας. 

Μόλις το νερό απορροφηθεί το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Η συνταγή αυτή συνδυάζεται άψογα με λίγο ρύζι ατμού ως συνοδευτικό.

 

 

Νεότερα Άρθρα

Πασχαλινά αυγά: Τι μπορούμε να κάνουμε όσα περίσσεψαν

Her News b

Απίθανη συνταγή για σορμπέ με ροδάκινο

Her News

Συνταγή: Νησιώτικη μακαρονάδα με μικρές γαρίδες

Her News b