HerNews.gr
Παιδί

Τα μυστικά για το σωστο άλλαγμα πάνας στο μωράκι σας

Από τη στιγμή που το μωράκι σας γεννιέται, μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή πάνας παραπάνω απο 6.000 φορές! Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να μάθετε σωστά τη διαδικασία, ώστε να μπορείτε να το κάνετε σχεδόν με… κλειστά μάτια!

Αυτές είναι κάποιες συμβουλές απο μαμάδες, για το τέλειο άλλαγμα πάνας:
  • Το άλλαγμα θα πρέπει να γίνεται σε μια απαλή, ζεστή και αδιάβροχη επιφάνεια όπως οι αλλαξιέρες που είναι ειδικές γι αυτή τη δουλειά, ή σε άλλη επιφάνεια που έχετε διαμορφώσει με αδιάβροχο σεντονάκι.
  • Η αλλαγή πάνας πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 ώρες, αν υπάρχουν μόνο ούρα, και αμέσως, όταν το μωράκι έχει κάνει τα κακά του..
  •  Φροντίστε ώστε η θερμοκρασία δωματίου να είναι καλή, για να μην κλάψει υπερβολικά το μωρό.
  • Αν το μωράκι είναι  αγοράκι, καλό είναι να καλύψετε το πέος του με ένα πανάκι , γιατί συχνά ουρούν την ώρα που τα αλλάζετε. Σχετικά με τον καθαρισμό, μην τραβάτε προς τα πίσω την ακροποσθία (το πετσάκι του πέους του), για να μην προκαλέσετε σοβαρό τραυματισμό. Αντίστοιχα, αν έχετε κοριτσάκι, μην τραβάτε ποτέ τα χείλη του αιδοίου για να καθαρίσετε το εσωτερικό του.

  • Καλό θα ήταν να έχετε δίπλα σας όλα όσα θα χρειαστείτε, πριν φέρετε το μωρό για το άλλαγμα της πάνας του. Μην τρέχετε τελευταία στιγμή να ψάχνετε τα απαραίτηα στην τουαλέτα ή στα ντουλάπια. Τοποθετήστε προστατευτικό κάλυμμα στην περιοχή της αλλαγής και πριν ξεκινήσετε το άλλαγμα, πλύνετε τα χέρια σας.
  • Αφαιρέστε τη λερωμένη πάνα αποφεύγοντας την επαφή με καθαρές επιφάνειες. Διπλώστε τη λερωμένη επιφάνεια της πάνας προς τα μέσα και ρίξτε την σε κάδο με πλαστική σακούλα. Υπάρχουν και ειδικοί κάδοι στο εμπόριο, όπου τοποθετούνται οι λερωμένες πάνες.
  • Το σαπούνι δεν χρειάζεται σε κάθε άλλαγμα πάνας. Μπορείτε να καθαρίστε το μωρό σας με μωρομάντηλα. Βεβαιωθείτε ότι η κατεύθυνση των κινήσεών σας γίνεται πάντοτε από τα γεννητικά όργανα προς τον πωπό, και όχι το ανάποδο, για να μην μεταφερθούν μικρόβια. Αν το μωρό έχει κάνει όμως κακά του, μην αμελήσετε να σαπουνίσετε προσεκτικά την περιοχή.

  •  Προσπαθήστε να μάθετε να κρατάτε το μωρό με το ένα χέρι σας από τις πατούσες του, για να σας είναι πιο εύκολη η διαδικασία του αλλάγματος.
  • Σημαντικό είναι να στεγνώνετε καλά την περιοχή πριν κλείσετε την πάνα, ειδικά τις περιοχές των πτυχώσεων. Ποτέ μην τρίβετε την περιοχή αλλά ταμπονάρετε με απαλές κινήσεις.
  • Μη χρησιμοποιείτε ταλκ! Το ταλκ μπορεί να σχηματίσει κρούστα και να προκαλέσει ερεθισμούς στις δερματικές πτυχές κι έτσι το μωράκι σας ίσως συγκαεί.
  • Τοποθετήστε την καθαρή πάνα,«ασφαλίστε» την, προσέχοντας να μην το πιέζει ή το σφίγγει. Τώρα μπορείτε να ντύσετε το μωρό σας. Καθαρίστε και απολυμάνετε την επιφάνεια αλλαγής της πάνας και τέλος πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά!
  • Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου και της μαίας σας –είναι απαραίτητες, κατατοπιστικές και ασφαλέστερες όλων!

 

Νεότερα Άρθρα

“Το παιδί μου δεν κοιμάται”: Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσετε;

Her News b

Ύπνος του νεογέννητου: Συμβουλές για μια νέα μαμά

Her News

«Ένας σκύλος σε ένα αγρόκτημα» – Ένα υπέροχο παραμύθι για παιδιά απο τη Μαριάννα Χρηστίδη

Her News