HerNews.gr
Health

Γιατί βλέπουμε όνειρα; Οι ερευνητές εξηγούν

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει το δικό του μυστήριο γύρω απο τα όνειρα. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, οι ερευνητές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αμηχανία για πολλές πτυχές του εγκεφάλου μας, πώς και γιατί λειτουργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Επιστήμονες επιδίδονται σε μελέτες που αφορούν τον ύπνο και τα όνειρα για δεκαετίες τώρα και ακόμα δεν είναι 100% σίγουροι για την λειτουργία του ύπνου, ή πώς ακριβώς και γιατί ονειρευόμαστε. 

Αύτο που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι μύες του σώματός μας παραλύουν για να μην ακολουθήσει το σώμα τις κινήσεις που βλέπει ότι κάνει στον ύπνο του. Κατά τη φάση αυτή, επενεργούν στον εγκέφαλο δύο ισχυρά χημικά συστήματα τα οποία παραλύουν τους σκελετικούς μύες, με αποτέλεσμα να παραμένουμε ήρεμοι και κοιμισμένοι. 

Γιατί όμως ονειρευόμαστε;

Σύμφωνα με κάποιους, τα όνειρα μας δίνουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουμε τις υποσυνείδητες επιθυμίες μας. Άλλοι υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο είτε σχηματίζουμε τις αναμνήσεις μας, είτε προετοιμάζουμε τον εγκέφαλό μας υποσθνίδειτα για την ερχόμενη μέρα. Θα έχεις ακούσει σίγουρα την φράση “Το είδε στον ύπνο του”.  Κανείς όμως δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το γιατί.

Τα άσχημα όνειρα επίσης μπορεί να είναι σημάδι και κακής υγείας. Φυσικά η ύπαρξη ενός εφιάλτη δεν σηματοδοτεί και αυτόματα την ύπαρξη κάποιου προβλήματος υγείας.
Ωστόσο κάποιες μελέτες έχουν συσχετίσει πολλούς εφιάλτες με καρδιακά προβλήματα και ημικρανίες.

 

Νεότερα Άρθρα

Η οδοντόπαστα μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Her News

Πότε δεν πρέπει να φοράμε στρινγκ;

Her News b

Πονοκέφαλος: Πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις αν σε πιάνει με το που ξυπνήσεις

Her News