HerNews.gr
Αφιερώματα

Φώφη Γεννηματά: Ο κόσμος αποχαιρετά μια μαχήτρια της ζωής – Η σημαντική διαδρομή της

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει σήμερα η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά ήταν, πέμπτη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις 14 Ιουνίου του 2015, και είχε γεννηθεί στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στην Αθήνα. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, έμαθε από μικρή να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με ψηλά το κεφάλι..

Σε όλη την πολιτική της διαδρομή η Φώφη Γεννηματά ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια, την αγάπη της για τα κοινά και τις κοινωνικές ευαισθησίες της. 

Έχοντας διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και φέροντας το βαρύ όνομα του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να ανοίξει δικούς της, νέους δρόμους στην εγχώρια πολιτική.

Υπήρξε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Είναι βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, έχει χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Η Φώφη Γεννηματά έχει κάνει δύο γάμους. Τον πρώτο σε νεαρή ηλικία, μόλις στα είκοσι δύο της χρόνια, με τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη που σήμερα είναι είκοσι τριών ετών, η οποία σπούδασε στη Γλασκώβη αρχιτεκτονική. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο οδοντίατρος Ανδρέας Τσούνης, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003. Μαζί του απέκτησε άλλα δύο παιδιά, μία κόρη κι έναν γιο. Πέντε χρόνια μετά τον δεύτερο γάμο της διαγνώστηκε με καρκίνο στον μαστό.

Μαχήτρια απέναντι τον καρκίνο

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», δήλωνε η κυρία Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον Alpha.

«Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. 

Θα έλεγε κανείς ότι η φιλοσοφία της ζωής της συμπυκνώνεται στις εξής φράσεις: «Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι».

Η Φώφη Γεννηματά έφυηε απο τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2021, σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Νεότερα Άρθρα

7 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου – Μια υπενθύμιση για να μη ξεχνάς να χαμογελάς!

HerNews ka

Σωτήρης Μουστάκας: 15 χρόνια χωρίς τον μεγάλο κωμικό – Το πηγαίο ταλέντο, το… Όσκαρ και το πάθος του τζόγου

Her News

8 πράγματα που δεν ξέρεις για τους “Beatles”

Her News b