HerNews.gr
Καριέρα

Πρώτη δουλειά: Πώς να μετριάσεις τις σκέψεις που σε τρομάζουν

Η πρώτη σου δουλειά, το πρώτο σου γραφείο, οι πρώτοι συνεργάτες σου, ο αέναος αγώνας για να εξερευνήσεις μια φαινομενικά αχαρτογράφητη περιοχή, μπορεί συχνά να σε γεμίσει με αναπάντητα ερωτήματα.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο πόσο επίπονη και αποθαρρυντική μπορεί να είναι η αναζήτηση εργασίας.

Ωστόσο, ένα ζήτημα που δεν έχουμε εξετάσει ακόμη, είναι το πόσο τρομακτική φαντάζει και η είσοδος στο εργασιακό περιβάλλον. Η πρώτη σου δουλειά, το πρώτο σου γραφείο, οι πρώτοι συνεργάτες σου, ο αέναος αγώνας για να εξερευνήσεις μια φαινομενικά αχαρτογράφητη περιοχή, μπορεί συχνά να σε γεμίσει με αναπάντητα ερωτήματα.

Ναι, η αναζήτηση εργασίας, οι αμέτρητες αιτήσεις και οι συνεντεύξεις οξύνουν το ήδη υπάρχον άγχος και την ήδη υπάρχουσα ανασφάλεια.

Τι γίνεται όμως όταν περάσεις στο επόμενο βήμα; Τι γίνεται όταν βρεθείς για πρώτη φορά αντιμέτωπη με ένα άγνωστο περιβάλλον; «Δεν έχω αρκετή εμπειρία, πώς θα τα καταφέρω;», «πώς μπορώ να αποδείξω την αξία μου ως νεαρή γυναίκα που εισέρχεται στο εργασιακό περιβάλλον για πρώτη φορά;» ή «πώς θα θέσω τα όρια που πρέπει;» και άλλα παρόμοια ερωτήματα στροβιλίζονται καθημερινά στο μυαλό σου.

Το να είσαι η νεότερη και πιο άπειρη στη δουλειά μπορεί να φέρει στο προσκήνιο πολλές προκλήσεις.

Όλη αυτή η διαδικασία σε γεμίζει με φόβο και ανασφάλεια, ενώ φυσικά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάνεις την αυτοπεποίθηση σου. Όλοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση, όλοι το έχουμε βιώσει και είναι απόλυτα φυσιολογικό (μέχρι έναν βαθμό). Φυσικά, δεν μπορείς ούτε να προβλέψεις ούτε να ελέγξεις τον τρόπο που θα σε καλωσορίσει ο εργοδότης σου ή οι συνεργάτες σου.

Δεν μπορείς να ελέγξεις πλήρως εάν ένας εργοδότης είναι αρνητικά προδιατεθειμένος και επιχειρεί να σε αγνοήσει ή ακόμη και να σε υποτιμήσει ως νέος υπάλληλος. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις τον τρόπο που εσύ θα διαχειριστείς αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η ζωή είναι μια πρόκληση και οι φόβοι είναι εδώ για να τους αντιμετωπίζουμε. Μην επιτρέψεις στους φόβους σου να σε παρασύρουν, γιατί σε λίγα χρόνια που θα κοιτάξεις πίσω σου θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν σε άφηναν να ζήσεις το «τώρα».

Στάσου με σιγουριά και ταπεινότητα στην πρώτη σου δουλειά

Ανεξαρτήτως ηλικίας ή εργασιακής εμπειρίας, όλοι έχουμε ικανότητες και δεξιότητες τις οποίες μπορούμε να αναδείξουμε. Όταν εισέρχεσαι στον εργασιακό χώρο όντας νεαρή γυναίκα ή πρόσφατη απόφοιτος, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου ότι η σιγουριά και η ταπεινότητα είναι δύο βασικά στοιχεία που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Πρέπει να αναδεικνύεις συνεχώς ό,τι σε ξεχωρίζει ή σε κάνει μοναδική, αλλά να δείχνεις πάντα ότι είσαι πρόθυμη να αποκτήσεις νέες γνώσεις και να προσαρμοστείς σε ένα μέχρι πρότινος άγνωστο περιβάλλον. Όσο ζεις μαθαίνεις και όσο ζεις εξελίσσεσαι.

Μην επηρεάζεσαι από το αποτέλεσμα

Όλοι από κάπου ξεκινάμε, έτσι δεν είναι; Όλοι υπήρξαμε ή όλοι θα υπάρξουμε το νεότερο άτομο στο γραφείο. Η αξία σου δεν συνδέεται επ’ ουδενί με την ηλικία σου. Εφόσον βάζεις πάντα τα δυνατά σου και προσπαθείς με κάθε πιθανό τρόπο να είσαι τυπική στις εργασιακές υποχρεώσεις σου, η συμπεριφορά του εργοδότη ή των συναδέλφων σου δεν είναι δική σου ευθύνη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην επηρεάζεσαι από οτιδήποτε ακούς ή οτιδήποτε θεωρείς ότι οι άλλοι μπορεί να σχολιάζουν για ‘σένα. Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε δικές τους ανασφάλειες ή δικές τους φοβίες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάποιες φορές πρέπει απλά να εστιάζεις στον εαυτό σου, στο πώς εσύ θα εξελιχθείς και στο πώς θα γίνεις καλύτερη.

Και μην ξεχνάς, η είσοδος ως νεαρή υπάλληλος στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Σκέψου ότι η πρώτη δουλειά, είναι η αρχή ενός ταξιδιού, ενός ταξιδιού που ανακαλύπτεις και άλλες πλευρές του εαυτού σου. Είσαι άξια και ικανή να κάνεις οτιδήποτε επιθυμείς, είσαι άξια να γίνεις σπουδαία. Πίστεψέ το και θα τα καταφέρεις.

Πηγή: Ergasia.gr

Νεότερα Άρθρα

4 συνηθισμένες φράσεις που σε κάνουν φαίνεσαι «άσχετη» στη δουλειά σου

Her News

Έξυπνοι τρόποι να κερδίσετε χρήματα εκτός δουλειάς

Her News

Ο κανόνας των 240 λεπτών που ακολουθούν πλούσιοι & επιτυχημένοι

Her News