HerNews.gr
Ελλάδα

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!

Σήμερα είναι η 28η Οκτωβρίου και όλη η Ελλάδα γιορτάζει. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως επέτειος του “ΟΧΙ” και σημάδεψε την Ελλάδα από τον πόλεμο του 1940. 

Στην πραγματικότητα, ο εορτασμός αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Aλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο.
Πως έγινε αυτό; Με το ΟΧΙ του τότε πρωθυπουργού-δικτάτορα της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά.

Tότε δικτάτορα και πρωθυπουργό του ελληνικού κράτους, με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας. όπως π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια κλπ. που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή.

Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι, το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.

Βέβαια, τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν: “Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο”. Oμως οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να γράψουν για το περίφημο “ΟΧΙ” του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς. 

 

Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός εξέδωσε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Αντίστοιχο διάγγελμα έβγαλε και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β’, ενώ μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρύσανθος.

Η επέτειος 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησε να γιορτάζεται από την πρώτη κιόλας χρονιά, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τελούσε υπό Ιταλο-γερμανική κατοχή.

Οι πρώτοι δύο εορτασμοί έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πλατεία Συντάγματος, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από του Ιταλούς.

Ωστόσο, το 1943 ο εορτασμός που έγινε στην πλατεία Κοτζιά, συνοδεύτηκε από συλλήψεις μιας και την αστυνόμευση είχαν αναλάβει πλέον οι Γερμανοί.

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944. Oπότε έγινε και η πρώτη παρέλαση παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Νεότερα Άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος με τους εμπρηστές»

HerNews ka

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Το ποσό της επιδότησης

Her News

Τα SOS για το επίδομα θέρμανσης: Ποια τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα

Her News