HerNews.gr
Παιδί

Μαμάδες εν δράσει: Το μωρό μου έχει πυρετό, τι να κάνω;

Το μωρό έχει πυρετό. Εσυ ως μανούλα ανησυχείς.. Αν το μωρό σου ανεβάσει πυρετό, καλό είναι αρχικά να διατηρήσεις την  ψυχραιμία σου και να μάθεις να ξεχωρίζεις τα συμπτώματα που θα σε κάνουν να έχεις πραγματικά λόγους ανησυχίας. Ακόμα σημαντικό είναι να ξέρεις τί μπορείς να κάνεις για να αισθανθεί καλύτερα.

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές απο μαμάδες όταν έχει το μωρό πυρετό, για να το ανακουφήσεις.

Ο πυρετός είναι ο πιο συχνός λόγος ανησυχίας των γονιών και μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον παιδίατρο. Όλα τα παιδιά κάνουν πυρετό στιγμή, καθώς πρόκειται για ένα αμυντικό εργαλείο του οργανισμού στην καταπολέμηση μικροβίων και ιών.

Ως γενικό κανόνα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό. Ο πυρετός δεν είναι νόσος, αλλά είναι μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας σοβαρής ασθένειας. Στα νεογέννητα και στα βρέφη κάτω των 6 μηνών, πυρετός πάνω από 38οC, που δε σχετίζεται με εμβόλιο, πρέπει πάντα να ελέγχεται. 

Πως να ρίξετε τον πυρετό:
  • Μπορείτε να ντύσετε το μωρό με άνετα ρούχα ή να του τα βγάλετε. Εάν το παιδί κρυώνει ή έχει ρίγος, μπορείτε να το σκεπάσετε.
  • Κάντε στο μωρό ένα χλιαρό μπάνιο. Εάν το μωρό αρχίσει να τρέμει, σταματήστε να το βρέχετε και τυλίξτε το σε μία στεγνή πετσέτα. Όταν σταματήσει να τρέμει, ζεστάνετε πάλι το νερό και συνεχίστε το μπανάκι του.
  • Δώστε του πολλά υγρά, ώστε να προλάβετε την αφυδάτωση.
  • Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται να του δώσετε φάρμακο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Αν υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών, καλό είναι να θερμομετρήσετε πιο εντατικά το μωρό και να δώσετε πιο νωρίς αντιπυρετικό.

Πότε να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρό;

  • ‘Οταν πρόκειται για βρέφος μικρότερο των 3 μηνών.
  • Όταν το μωρό φαίνεται ότι δεν είναι καλά, αν είναι πολύ ληθαργικό ή πολύ ευερέθιστο, ιδιαίτερα αν αυτό επιμένει μετά με την υποχώρηση του πυρετού.
  • Όταν το μωρό εμφανίζει και άλλα συμπτώματα, όπως εξανθήματα, δυσκαμψία αυχένα, έντονο πόνο στα αυτιά, διάρροιες και εμετούς.
  • Όταν το μωρό εμφανίζει σημεία αφυδάτωσης (λίγα ούρα, ξηρό στόμα, λίγα δάκρυα) ή δεν πίνει υγρά.

Νεότερα Άρθρα

Το δίλημμα των νέων ζευγαριών. Γάμος ή αναγνώριση του τέκνου;

Her News

Tips της μαμάς!! Όσα πρέπει να ξέρεις ως νέα μανούλα

Her News

Θέλετε να τρυπήσετε τα αυτιά του μωρού σας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

HerNews ka