HerNews.gr
BRIDE NEWS

Τα δικαιολογητικά της βάπτισης – Μάθε τι έγγραφα θα χρειαστείς

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βαπτίσετε το μωράκι σας. Πριν πάρετε τους δρόμους για βαπτιστικά και μπομπονιέρες, πρέπει να κανονίσετε εγκαίρως την ημέρα και την ώρα της βάπτισης με τον εφημέριο της εκκλησίας όπου επιθυμείτε να τελέσετε το μυστήριο.
Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε είναι λίγα οπότε οι διαδικασίες δε θα σας κοστίσουν πολύ χρόνο. Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τα απαραίτητα.

Ξεκινάμε λοιπόν :

Πριν τη βάπτιση
1. Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού
Η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης εκδίδεται από το Ληξιαρχείο του Δήμου που έχετε δηλώσει τη γέννηση του παιδιού.

2. Την Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης θα την προσκομίσετε στον εφημέριο του ναού της ενορίας σας.
* Σε περίπτωση που κάνετε τη βάπτιση σε άλλη εκκλησία απο αυτή που είναι στην ενορία σας, τότε θα πρέπει να ζητήσετε από τον εφημέριο να μεταβιβάσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στο ναό που θέλετε να τελεσθεί η βάπτιση.

 

 

3. Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού
Στην εκκλησία θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε και το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού που σας έδωσαν όταν δηλώσατε τη γέννηση του μωρού στο ληξιαρχείο. Το ένα από τα αντίγραφα που σας έδωσαν έχει επάνω την ένδειξη «για τη βάπτιση».

4. Αστυνομικές ταυτότητες γονεών και νονών
Την ημέρα της Βάπτισης, λίγο πρίν την τέλεση του μυστηρίου οι γονείς μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν σε μια φόρμα με τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο μωρό, τα θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τις αστυνομικές σας ταυτότητες.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το εξής:
Ο ανάδοχος του παιδιού δε θα πρέπει να είναι αλλόδοξος ή αλλόθρησκος, ακόμα όμως και εάν είναι ορθόδοξος χριστιανός να μην έχει κάνει μόνο πολιτικό γάμο
Παιδιά που προέρχονται από γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, βαπτίζονται εφόσον ο Ανάδοχος(νονός) εγγυάται την κατήχηση του νεοφωτίστου.

 

 

Μετά τη βάπτιση
1. Επίσκεψη στο Ληξιαρχείο
Ο Ιερέας εκδίδει και σας δίνει μια βεβαίωση – δήλωση βάπτισης την οποία θα πρέπει να καταθέσετε εντός 10 ημερών στο Ληξιαρχείο του τόπου που έχει δηλωθεί η γέννηση του παιδιού. Μαζί θα καταθέσετε ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.
*Σε περίπτωση που το μυστήριο της Βάπτισης τελεστεί εκτός της Ενορίας του Νεοφώτιστου, φροντίστε ώστε η δήλωση της Βαπτίσεως να προσκομιστεί στην Ενορία του Νεοφώτιστου, για να καταχωρηθεί στο οικείο Βιβλίο και στη συνέχεια, να κατατεθεί στο Ληξιαρχείο του Δήμου.

Η δήλωση βάπτισης πρέπει να γίνει εντός 90 ημερών από την τέλεση του Μυστηρίου στο Ληξιαρχείο του Δήμου που ανήκετε. Σε περίπτωση καθυστέρησης επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο.

Ευχόμαστε να μη ταλαιπωρηθείτε καθόλου με τις διαδικασίες αυτές και να χαρείτε με την καρδιά σας την ημέρα της βάπτισης του μωρού σας!

Δες περισσότερα στο Ετοιμάζω βάπτιση 

Νεότερα Άρθρα

Γάμος: Αξέχαστα – διάσημα νυφικά!

Her News

Οι καλύτερες και πιο πρωτότυπες ιδέες για βρώσιμες μπομπονιέρες!

HerNews ka

Παραδοσιακός vs Μοντέρνος Γάμος – Τι να διαλέξω ; 

Her News b