HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ζέφη Δημαδάμα: «Η Φώφη Γεννηματά μας κληροδότησε την πολιτική και ανθρώπινη παρακαταθήκη της»

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ. Εκτός από συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά ήταν και προσωπική φίλη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι μια δυναμική γυναίκα που δίνει μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών, επικοινωνώντας συνεχώς τις ανισότητες των φύλων.
Μιλά στη Μπάγια Αντωνοπούλου και το HerNews για τη σημαντική συμβολή της Φώφης Γεννηματά στην πολιτική σκηνή, αλλά και την προσωπική τους σχέση που τη σημάδεψε..

Τι σηματοδοτούσε η Φώφη Γεννηματά για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και για εσένα προσωπικά;

Η Πρόεδρος, η Φώφη Γεννηματά ήταν η φωνή της νηφαλιότητας και της συναίνεσης για αυτό το λόγο και κατάφερε να ενισχύσει δυναμικά το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ και να ξεπεράσει διχαστικές λογικές και στείρες αντιπαραθέσεις.

Η γυναίκα Φώφη Γεννηματά ήταν η γυναίκα που παρά το βαρύ της όνομα δεν απέφυγε και η ίδια τις τρικλοποδιές και τα εμπόδια στη διαδρομή της γιατί ήταν γυναίκα. Πολλές φορές άκουγε σαρκαστικά, σεξιστικά σχόλια σε βάρος της αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω, ούτε απογοητευόταν.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι γυναίκες έχουμε κοινή μοίρα στην πορεία μας στην εργασία, στην πολιτική, στην καθημερινότητα και από αυτό δεν ξέφυγε ούτε η Φώφη Γεννηματά.
Για εμένα και οι δυο παραπάνω πλευρές της αποτέλεσαν οδηγό για να εξελιχθώ και να συνεχίσω δυναμικά την πορεία μου στην πολιτική και στα κοινά.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη Φώφη Γεννηματά; Μίλησε μας για την πολιτική σου διαδρομή μαζί της..

Η Φώφη Γεννηματά ήταν γνωστή σε όλους και όλες μας και γνωρίζαμε τη δική της διαδρομή, αλλά και του πατέρα της  στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ήρθαμε κοντά όταν τον Δεκέμβριο του 2008 επισκέφθηκε τη Ναύπακτο, πόλη καταγωγής μου, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και περιοδεύσαμε μαζί σε κοινωνικές δομές και στο Κέντρο Υγείας της Ναυπάκτου.
Με εντυπωσίασε η επαφή της με τους πολίτες, η αμεσότητα της, η ευαισθησία της αλλά και η απλότητα της, όταν άλλοι πολιτικοί είχαν υιοθετήσει μια απόμακρη και αφ’ υψηλού  συμπεριφορά.
Γυρίζοντας μαζί στην Αθήνα συζητήσαμε αναλυτικά για την πολιτική κατάσταση της χώρας, για τις οικογένειες μας, τα παιδιά μας και αμέσως ξεκινήσαμε να έχουμε επαφή. Ο ορισμός μου από την ίδια ως Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ ήταν το αποκορύφωμα της συνεργασίας μας και η αφετηρία για να συμπορευθούμε μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα…

Τι αφήνει πίσω της η Φώφη Γεννηματά;

Η Φώφη Γεννηματά μας κληροδότησε την πολιτική και ανθρώπινη παρακαταθήκη της. Με την πορεία της, την ενωτική της φωνή και την προσπάθειά της να συνθέτει και όχι να διαίρει μας έδωσε το στίγμα της ενότητας του Κινήματος Αλλαγής.

Αλλά και με την γενναία μάχη της με τον καρκίνο, χωρίς ταμπού και υπεκφυγές αλλά και δυστυχώς και με το θάνατό της μας δίδαξε αξιοπρέπεια, μαχητικότητα, υπομονή και επίμονη.

Ήταν πάντα ο παράγοντας ισορροπίας και σεβασμού στο πολιτικό σύστημα γενικότερα και η φωνή της, η φωνή της λογικής και της σοβαρότητας. Τολμώ να πω ότι ήταν γνήσια σοσιαλδημοκράτισσα με μεγάλη θέληση να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και πρωτίστως η δημόσια υγεία και εκπαίδευση. Πάντα αφιέρωνε με πάθος τις δυνάμεις για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας.

Είναι σημαντικό να ηγείται γυναίκα του κόμματος. Δυστυχώς, μετά τη Φώφη Γεννηματά, δεν το βλέπουμε σε κανένα κόμμα, ούτε όμως στις υποψηφιότητες του ΚΙΝΑΛ. Τελικά, η θέση της γυναίκας στην πολιτική σκηνή ποια θα πρέπει να είναι;

Η θέση της γυναίκας στην πολιτική σκηνή θα πρέπει να είναι η ίδια ακριβώς με αυτή των ανδρών.Είμαστε όλες και όλοι ισότιμοι και πρέπει να έχουμε ίδιες ευκαιρίες για συμμετοχή, διεκδίκηση, πορεία και επιτυχίες.
Η ίδια η Φώφη Γεννηματά αγωνιούσε για την εκπροσώπηση των γυναικών στο Κίνημά μας και ήταν πολλές οι φορές που συζητούσαμε για τρόπους που θα ενισχύσουμε τη γυναίκεια παρουσία και τη φωνή μας.
Μάλιστα καθώς εγώ ήμουν περισσότερο ενεργή σε οργανώσεις γυναικών και σωματεία όπως η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως Αντιπρόεδρος Γυναικών και η ίδια δεν είχε χρόνο να παρακολουθεί τις συναντήσεις μας,
μου ανέθετε πολλές φορές “αποστολές” που είχαμε αποφασίσει μαζί, για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ηχηρή η παρουσία μας.

Το χαμόγελο της ήταν η επιβεβαίωση ότι για μια ακόμη φορά τα είχαμε καταφέρει..

Νεότερα Άρθρα

Η Ελένη Καγιάβα και ο Γιώργος Μάσσιας μίλησαν για την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανα του 5χρονου γιου τους

Her News

Η Ευγενία Παναγοπούλου σε συνέντευξη της στο HerNews απαντά για το τηλεφώνημα με τον Πέτρο Φιλιππίδη & την ευγνωμοσύνη της στον Παύλο Χαϊκάλη

Her News b

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Οι γυναίκες που μίλησαν, έβαλαν πολλούς στη θέση τους

Her News