HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ελευθερία Μακρόγλου: Ο θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να σώσει τον κόσμο!

Η Ελευθερία Μακρόγλου είναι μια γυναίκα που μπορεί να με συγκινεί με τα σκίτσα της. Για αυτό και σήμερα είχα μια πολύ όμορφη κουβέντα μαζί της αν και οι παρακάτω φωτογραφίες μιλούν και από μόνες τους. 

Ελευθερία μου, πως θα σύστηνες τον εαυτό σου στις αναγνώστριες μας μέσα σε μια παράγραφο.

Την μέρα ζω και εργάζομαι σαν αρχιτέκτονας και το βράδυ φοράω την στολή του illustrator. Κάτι σαν τον γνωστό ήρωα της Marvel, Superman, αν εξαιρέσεις όλες τις υπερδυνάμεις του! Ας πούμε ότι από μικρή είχα μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική και το τελευταίο διάστημα έχοντας αποφασίσει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε αυτό, την χρησιμοποίησα ως εργαλείο για να αλλάξω τον κόσμο και να βοηθήσω όπως μπορώ εκεί που μπορώ.

 

 

Πως επέλεξες να ασχοληθείς με το να φτιάχνεις σκίτσα;

Η ζωγραφική ήταν πάντα μία απ’ τις αγαπημένες μου ασχολίες. Πάντα μου άρεσε να σκιτσάρω, να μετατρέπω τους ανθρώπους γύρω μου σε cartoon, να ζωγραφίζω οτιδήποτε.
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δυο χρόνια, μέσω μιας διαδικασίας πειραματισμού σε διάφορα είδη τέχνης, κατέληξα στο σκίτσο∙ ξεκινώντας έτσι ένα καινούργιο πρότζεκτ. Ένα πρότζεκτ με καινούργιους ήρωες σε ένα περιβάλλον όπου θα συνυπήρχαν η πραγματικότητα με το φανταστικό και το κωμικό, πάντοτε με στόχο να μεταφέρω ένα μήνυμα.

Ολόκληρες συζητήσεις και ιδέες να συμπυκνώνονται σε μία φράση και γίνονται εικόνα μέσω ενός σκίτσου. Και ενώ όλα αυτά ξεκίνησαν πριν μόλις περίπου 5 μήνες, πρέπει να ομολογήσω πως πήρε μια τροπή που ούτε εγώ δεν την περίμενα.

Μέσω των σκίτσων που αναρτώ στο instagram στο @eleftheriamakpan όχι μόνο προέκυψαν συνεργασίες για σπουδαίο σκοπό, αλλά τράβηξα και την προσοχή και η δουλειά μου βρέθηκε να προβάλλεται από περιοδικά όπως και το δικό σας!
Το να με προσεγγίζει κάποιος που δεν γνωρίζω και να μου λέει αγαπώ τη δουλειά σου και θα ήθελα να την παρουσιάσω στους συνεργάτες και το κοινό μου είναι για μένα μεγάλη τιμή.
Και μιας και το αναφέρω, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αλλά και να σας συγχαρώ για την υπέροχη δουλεία σας. Είναι σημαντικό δημοσιογράφοι σαν εσάς να αναδεικνύουν το έργο ατόμων στα πρώτα τους βήματα, από οποιοδήποτε χώρο κι αν προέρχονται!

 

 Μίλησε μας για το εθελοντικό σου έργο, Ελευθερία.

Μέσω των social μου δόθηκε η δυνατότητα μέσα σε ένα πάρα πολύ μικρό διάστημα να γνωρίσω διάφορες σπουδαίες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για διάφορα καίρια ζητήματα.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχα την χαρά να συμμετάσχω σε έκθεση ζωγραφικής της ArtHubAthens, που είχε θέμα την προβολή και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,αλλά και να συνεργαστώ για τις εκστρατείες των Humanity.gr, YperoxesGynaikes, ΑΕΚ και CelebrateyourScars, για το μήνα ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού.
Είναι σπουδαίο το πως μέσω την τέχνης κάποιος μπορεί να ενημερώνει, να μεταφέρει μηνύματα και να αφυπνίσει συνειδήσεις με τόσο όμορφο τρόπο.Πιστεύω πως με την θέση που κατέχουν στην σημερινή κοινωνία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν όχι το μοναδικό, αλλά το πιο αποτελεσματικό μέσο για μια επιτυχημένη εκστρατεία.
Κάτι το οποίο έχουμε δει και στο ελληνικό #metoo, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση του κινήματος.

 

Ποια η άποψη σου για το κίνημα #metoo στην Ελλάδα;

Θεωρώ τρομακτικό το μέγεθος του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα όπως μπορεί να το αντιληφθεί κανείς μετά από όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Ξέρω ότι ο κόσμος δε θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί το πρόβλημα υφίσταται και είναι μεγάλο!
Πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώσπου να έρθει η μέρα που θα έχει εξαλειφθεί.
Το ελάχιστο που πρέπει όμως να κάνουμε από σήμερα κιόλας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ποτέ κανένας να μη νιώσει φόβο να αναφέρει και να καταγγείλει το τι του συνέβη.

Επίσης οφείλουμε αν θέλουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση να φροντίσουμε να φτιάξουμε την κοινωνία μας σε νέες βάσεις. Πρέπει να ξαναδοθεί σημασία στην προώθηση του σεβασμού, της ισότητας και της ελευθερίας.

 

Θέλω να κλείσεις την συνέντευξη με όποιο μήνυμα θέλεις εσύ, Ελευθερία!

Με ένα αισιόδοξο τρόπο σκέψης και μια ευγενική προσέγγιση μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο γύρω μας και να δούμε μεγάλες αλλαγές να λαμβάνουν χώρα! Κι όπως συνηθίζω να λέω: «Το χιούμορ και ο θετικός τρόπος σκέψης μπορούν να σώσουν τον κόσμο! Ας το δοκιμάσουμε!».

Νεότερα Άρθρα

Ιλάειρα Ζήση: “Μου έλεγε είσαι άχρηστη”

Her News b

Πηνελόπη Πλάκα: “Και μόνη μου να έκανα παιδί και το να υιοθετούσα παιδί θα μου ήταν το ίδιο”

HerNewskl

Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: «Μετά από 14 χρόνια είμαστε ερωτευμένοι»

Her News b