HerNews.gr
Ψυχολογία

Κατά πόσο η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας

«H μουσική δίνει φτερά στην ψυχή», είχε πει ο Πλάτωνας και είναι γεγονός πως η μουσική, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε ένα μέσο προώθησης της πνευματικότητας του ανθρώπου. Η δύναμη των ήχων είναι τεράστια, μπορούν να οδηγήσουν στον ενθουσιασμό, στην ανακούφιση, στη συγκίνηση και αυτό γιατί επιδρούν άμεσα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος επηρεάζει το νευρικό σύστημα, τους μυς και τους αδένες και γενικά όλο το σώμα. 

Η μουσική που ακούμε επηρεάζει τον τρόπο της ζωής μας και την ψυχολογία μας, αλλά ισχύει και το αντίστροφο.  Δεν περιστρέφεται όλη η ζωή μας γύρω από τη μουσική. Αλλά σίγουρα επηρεάζει το χαρακτήρα μας, την εμφάνισή μας, την κουλτούρα μας.

Σχετίζεται με σωματικές αντιδράσεις επειδή επηρεάζει πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μας διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση, στον κροταφικό λοβό οι μελωδίες αποθηκεύονται ως μνήμες. Ο θυμός, ο φόβος, η λύπη, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση.

 Ο νους καταλαβαίνει εικόνες και συναισθήματα και αν η μουσική έχει την ικανότητα να δημιουργεί συναισθήματα τότε ο εγκέφαλος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ψυχολόγοι την χρησιμοποιούν στις θεραπείες τους. 

H μουσική, είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαπαιδαγωγήσουμε, πρώιμες μουσικές εμπειρίες σε παιδιά διευκολύνουν την ανάπτυξη τους. 

Νεότερα Άρθρα

Τα βασικά ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες

Her News

Ήλιος: 6 λόγοι να τον αγαπήσουμε

Her News b

Κατάθλιψη: Σκέψεις και συμπεριφορές που την μαρτυρούν

Her News