HerNews.gr
Συνταγές

Σπόροι Τσία: Οι μαγικές ιδιότητες της υπερτροφής και το δυναμωτικό πρωινό

chia
Οι σπόροι τσία για τους περισσότερους από εμάς, μπήκαν άξαφνα στην καθημερινότητά μας.

Είχαμε συνηθίσει δυναμωτικά πρωινά με αυγό, φρούτα μέλι και κουάκερ όμως η προσθήκη της υπερτροφής τσία ήρθε και έδεσε για να πούμε ότι πλέον μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα και νόστιμα φαγητά που θα μας δώσουν βιταμίνες και ενέργεια για όλη την ημέρα.

chia

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων τσία και γιατί τη λατρεύουμε;

είναι ένα τρόφιμο με πλούσια διατροφική αξία, που διαθέτει «καλά» λιπαρά, υδατάνθρακα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και επαρκή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου κ.α.

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται για:

Φυτικές ίνες

Είναι ευρέως γνωστές για την σημαντικότητα τους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25-30γρ. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας έτσι στη διατήρηση ή/και απώλεια βάρους αλλά και στην κινητικότητα εντέρων καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο την δυσκοιλιότητα. Με κατανάλωση 28γρ. σπόρους chia προσλαμβάνονται περίπου 10γρ. φυτικές ίνες, περίπου το 1/3 των αναγκών. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έδειξε ότι καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα των φυτικών ινών επιδρά στην μειωμένη εμφάνιση κινδύνου στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορων τύπων καρκίνου.

chia

Αντιοξειδωτικά

Καταναλώνοντας τους σπόρους Τσία θα αποκομίσουμε διάφορα αντιοξειδωτικά. Έχουν εντοπιστεί οι ακόλουθες ουσίες τοκοφερόλες, στερόλες (περίπου 50% β-σιτοστερόλη), και πολυφαινολικές ενώσεις κ.α Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας και από την γήρανση, φλεγμονές, καρδιακά αλλά και από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Φυτική πρωτεΐνη

Οι σπόρος chia διαθέτει 9 απαραίτητα αμινοξέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση 20-25% πρωτεΐνης μπορεί να ευθύνεται για την διατήρηση του σωματικού βάρους. Στο πίνακα μπορείτε να συγκρίνετε την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα δημητριακά τρόφιμα. 

Η συνταγή

chia

Φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο ανακατεμένο με γάλα καρύδας, σπόρους τσία, μπανάνα σε κομμάτια, αμύγδαλα, μέλι και λιναρόσπορο. Για έξτρα νοστιμιά πρόσθεσε άγρια μύρτιλα!

Πηγή

Νεότερα Άρθρα

Must συνταγή: Γεμιστά καλαμάρια με κους κους και μάραθο

Her News b

Ιταλικό τραπέζι: Ριζότο με γαρίδες και σαλάτα καπρέζε

Her News

Ταλιατέλες με σπανάκι και ντοματίνια σε σάλτσα φέτας

Her News