HerNews.gr
Καριέρα

Δεν πήρες προαγωγή; Να τι πρέπει να κάνεις!

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, ίσως δεν πήρες προαγωγή ή αύξηση, κάτι που ενδεχομένως κυνηγούσες καιρό.

Και αυτό το καταλαβαίνω απόλυτα, καθώς η αναζήτηση μιας προαγωγής ή αύξησης
είναι ένα σημαντικό βήμα σταδιοδρομίας – αν και συχνά φοβιστικό.

Στην ιδανικότερη περίπτωση, ο μάνατζερ θα σε ανταμείψει με προαγωγή ή αύξηση όταν έρθει η ώρα, αλλά αν αυτή η στιγμή έχει παρέλθει και έχεις μείνει στα κρύα του λουτρού, ίσως θα πρέπει να δώσεις μόνος σου μια μικρή ώθηση στην ευκαιρία σου. Εξάλλου, ποτέ δεν βλάπτει να ρωτάς για όσα σε απασχολούν.

Πριν μάθεις αν το αφεντικό θα σου δώσει ή όχι αύξηση ή προαγωγή, πρέπει να ξέρεις πώς να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις πρώτα.

Ας πούμε ότι ακολούθησες όλα τα απαραίτητα βήματα και ζήτησες την προαγωγή ή την αύξηση που πιστεύεις ότι σου αξίζει.
Ο μάνατζερ σου σε καλεί για να μιλήσετε και σε συναντούν άσχημα νέα: “Συγγνώμη, δε γίνεται αυτό που ζητάς”.

Ό,τι κι αν κάνεις όμως, μην πανικοβληθείς!

Ναι, αυτή η απάντηση θα μοιάζει με γροθιά στο στομάχι και χτύπημα κάτω από τη μέση. Μπορεί ακόμα να νιώσεις απογοήτευση, αγανάκτηση, ακόμα και θυμό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην χάσεις τα λογικά σου και να αντιληφθείς ότι εδώ πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή στην επαγγελματική σου καριέρα.

Γι’ αυτό, αντί να βγεις φουριόζος από το γραφείο του διευθυντή επειδή δεν πήρες προαγωγή, σε συμβουλεύω να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα προκειμένου να ζητήσεις περισσότερα χρήματα ή μια νέα θέση στο μέλλον.

#1 Ευχαρίστησε τον διευθυντή

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις, είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να επεξεργαστείς αυτό που μόλις συνέβη και να καταπιείς την περηφάνια σου.

Επομένως, αφού σου ανακοινώθηκε ότι δεν πήρες προαγωγή, ευχαρίστησε θερμά τον διευθυντή που τουλάχιστον έδωσε κάποιο χρόνο για να επεξεργαστεί το αίτημά σου. Ξέρω ότι αφού λάβεις τη λυπητερή είδηση, δεν θα σου είναι και πολύ εύκολο να πεις ευχαριστώ κι από πάνω, αλλά είναι μια πολύ σημαντική πράξη που πιθανότατα θα σημαίνει πολλά για αυτόν.

#2 Ζήτα feedback για το λόγο που δεν πήρες προαγωγή

Αν και μπορεί να νιώσεις την ανάγκη να φύγεις από το γραφείο το συντομότερο δυνατό, πρέπει να μείνεις παραπάνω και να ζητήσεις feedback από τον διευθυντή.

Κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει νέες πληγές, αλλά αν ζητήσεις κάποιου είδους σχόλια πάνω στο θέμα, θα δείξεις ότι είσαι προοδευτικό μυαλό που σκέφτεται το μέλλον και ότι είσαι πανέτοιμος να συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι και να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά.

Βεβαιώσου ότι τα σχόλια που θα λάβεις είναι συγκεκριμένα και ότι μπορείς να ορίσεις εφαρμόσιμους στόχους μέσω αυτών για να ξεπεράσεις τυχόν αποτυχίες.

Αν ο διευθυντής σού πει ότι πρέπει να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου, μην το αφήσεις έτσι και ζήτα να σου περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σε αυτό.

Ποιοι συγκεκριμένοι τομείς χρειάζονται περισσότερη προσοχή; Τι παραδείγματα μπορεί να σου δώσει ώστε να βελτιωθείς;

#3 Σχεδίασε ένα πλάνο

Αφού τελειώσει η συνάντηση, προσπάθησε να μη σταθείς τόσο πολύ στα κακά νέα που σε βρήκαν. Σίγουρα σου αξίζει μια σοκολάτα ή ένα ποτήρι κρασί μετά από αυτό, αλλά ήρθε η ώρα να σχεδιάσεις καλύτερα τα βήματα για να πάρεις προαγωγή ή αύξηση.

Με το feedback που θα λάβεις από το διευθυντή σου, προσπάθησε να κάνεις ένα πλάνο δράσης για σένα, το οποίο δεν χρειάζεται να έχει κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο υλοποίησης χρονικά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να θέσεις κάποιους στόχους, τους οποίους να μπορέσεις να πιάσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε τι μπορείς να εστιάσεις για βελτίωση; Υπάρχουν άλλες εργασίες που μπορείς να προσθέσεις σε αυτά που έχεις ήδη αναλάβει;

Υπάρχουν δεξιότητες που μπορείς να μάθεις για να αποκτήσεις περισσότερη εμπειρία; Πώς μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι ικανός και με προσόντα;

Ο καθορισμός ρεαλιστικών και συγκεκριμένων στόχων είναι σημαντικός, ειδικά όταν γνωρίζεις ακριβώς ποιο θες να είναι το επόμενο βήμα σου.

#4 Παρόλο που δεν πήρες προαγωγή, μην ξεχνάς όσα έχεις καταφέρει έως τώρα

Αν και δεν χρειάζεται να καταγράφεις κάθε σου κίνηση, μάλλον ήρθε η ώρα να κάτσεις να κάνεις μια λίστα με όσα έχεις καταφέρει έως τώρα. Κράτα ένα μικρό σημειωματάριο στο συρτάρι του γραφείου ή απλώς γράψε κάτι στον υπολογιστή, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι σε βολεύει και δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολύ τις αισθητικές λεπτομέρειες.

Επομένως, ξεκίνα να γράφεις τις όποιες νίκες σου στη δουλειά. Και για να καταλάβεις τι εννοώ, θα σου δώσω παρακάτω κάποια παραδείγματα.

Ας πούμε ότι έχεις ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας, έλαβες θετικά σχόλια από έναν πελάτη, οργάνωσες μια νέα επιτροπή έρευνας, αναγνώρισες ένα πρόβλημα και το έλυσες πριν παρατηρήσει κανείς ότι ήταν πρόβλημα.

Βέβαια, αυτά τα παραδείγματα που σου δίνω είναι κάπως ασαφή, γι’ αυτό εσύ θα ήταν καλύτερο να τα εμπλουτίσεις με λεπτομέρειες ώστε να σε βοηθήσουν στο να ποσοτικοποιήσεις τις επιτυχίες σου.

Προσπάθησε λοιπόν να γεμίζεις τις σημειώσεις σου είτε κάθε βδομάδα, είτε κάθε μήνα. Και αφού δεν πήρες προαγωγή, την επόμενη φορά που θα ξαναρίξεις το θέμα στο τραπέζι, θυμήσου τα επιτεύγματά σου.

#5 Επικεντρώσου στον εαυτό σου

Το πιο εύκολο πράγμα που γίνεται αυτόματα σε όλους μας, είναι να αρχίσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας.

Ωστόσο, αυτό οδηγεί το να πέφτουμε σε δικές μας παγίδες και να εκνευριζόμαστε, να αγανακτούμε, και στο τέλος να νιώθουμε αβοήθητοι.

Επομένως, αφού δεν πήρες προαγωγή ή αύξηση, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις όλη σου την προσοχή στον εαυτό σου. Και αν χρειαστεί, πάρε άδεια μερικές μέρες, χαλάρωσε και προσπάθησε να το χωνέψεις όσο γίνεται.

Ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις όμως, πρέπει να γίνει με γνώμονα εσένα και προσπάθησε να εστιάσεις στον εαυτό σου και στην απόδοσή σου. Άσε που το να αναλύεις τι κάνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι, είναι ο πιο αντιπαραγωγικός τρόπος για σένα.

#6 Αν δεν πήρες προαγωγή, δείξε κατανόηση στον εαυτό σου

Τώρα σοβαρά, δεν πρέπει να αυτομαστιγώνεσαι. Χρειάστηκε θάρρος για να ζητήσεις την προαγωγή ή την αύξηση, αλλά το έκανες και τουλάχιστον τώρα δεν μένεις στο σκοτάδι.

Αντ’ αυτού, αφιέρωσες χρόνο για να αξιολογήσεις καλύτερα τη δουλειά και την απόδοσή σου και έχεις πλέον δημιουργήσει σαφή βήματα που θα βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.

Προσπάθησε να μην το κουράσεις πολύ που δεν πήρες προαγωγή. Σίγουρα μπορεί να αισθανθείς κάπως άβολα όταν συναντάς τον διευθυντή στην καφετιέρα το επόμενο πρωί, αλλά δώσε ένα χαμόγελο για να δείξεις ότι όλα είναι εντάξει και ότι προχωράς μπροστά.

#7 Έχεις πάντα κι άλλες επιλογές

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου αν δεν πήρες προαγωγή ή αύξηση. Και βασικά αυτός είναι ένας εντελώς λάθος τρόπος για να αφήσεις τη δουλειά σου.

Όμως, μια τέτοια «σφαλιάρα» θα ξεκαθαρίσει το τοπίο (αν και όχι μονομιάς). Διότι, μπορεί να ευδοκιμούσες καλύτερα σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον ή γενικά σε μια νέα θέση εργασίας.

Να θυμάσαι πως πάντα υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες εκεί έξω, και είναι ωραίο να έχουμε επιλογές στη ζωή.

Πηγή: Ergasia.gr 

Νεότερα Άρθρα

Tρόποι για να διαφωνήσετε με διακριτικότητα με τον προϊστάμενό σας

Her News

Μισθός: Tips για σωστή διαχείριση

Her News

Καριέρα: 5 χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην επαγγελματική σου ζωή!

Her News