HerNews.gr
Αφιερώματα

Φρέντι Μέρκιουρι: Ο Βασιλιάς των Queen που “έσβησε” νωρίς

Σαν σήμερα το 1991 έχασε τη μάχη με την ασθένεια του AIDS ο τραγουδιστής θρύλος και frontman των Queen Φρέντι Μέρκιουρι. Ο διάσημος αστέρας, με το όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη. Το 1955 στάλθηκε πίσω στην Ινδία St. Peter»s School, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani, 250 χμ περίπου από τη Βομβάη (το σημερινό Mumbai).

Εκεί βαπτίστηκε «Φρέντι» , ένα όνομα που κράτησε για όλη του τη ζωή.

Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου. Ο Φρέντι τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου και απο μικρός φάνηκε ότι θα ξεχωρίσει. Στην ηλικία δώδεκα ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.

«Θα είναι τόσο βαρετά να είσαι 70 ετών. Έχω ζήσει μία γεμάτη ζωή και αν αύριο πέθαινα, δεν θα έδινα δεκάρα». Αυτά δήλωνε το 1987, σε μια συνέντευξή του ο Βρετανός τραγουδιστής των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1991,  ο βασιλιάς των Queen θα έφευγε από τη ζωή, νικημένος από το AIDS.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς του πλανήτη και μια εκκεντρική προσωπικότητα του κόσμου της μουσικής με μαγνητική παρουσία επάνω στη σκηνή.

Ο άνθρωπος που θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός τραγουδιστής όλων των εποχών μόλις την προηγούμενη μέρα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους που είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσιγκτον ότι έπασχε από Aids, κάτι που ψιθύριζαν όλοι, αλλά ο Φρέντι Μέρκιουρι το έκρυβε για χρόνια.
Λίγες μέρες νωρίτερα το συγκρότημά του, οι Queen, είχαν κυκλοφορήσει τον τελευταίο τους δίσκο «Innuendo». Το «The show must go on» είναι ένα τραγούδι γραμμένο για αυτόν, αν και κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρει να το ερμηνεύσει στην κατάσταση που βρίσκονταν. Τα κατάφερε όμως..

Ως μουσικός, κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της ροκ, αλλά και ως σόουμαν ξεχώριζε, καταφέρνοντας να συνδυάζει θεατρικότητα και ταλέντο.

Μετά την ίδρυση των Queen, ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to Love», τον γηπεδικό ύμνο We Are the Champions και το οπερατικό Bohemian Rhapsody, για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία.

Η πολυτάραχη προσωπική ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι

Σύντροφος του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Mary Austin. Η σχέση τους έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Διατήρησαν όμως  στενή φιλία. Αργότερα η Austin έγινε η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του. Πάντοτε κατάφερνε να ξεχωρίζει με την εκκεντρική σκηνική του παρουσία, αλλά και το τεσσάρων οκτάβων εύρος φωνής του. Όπως στη μουσική, έτσι και στην προσωπική ζωή του, ο Φρέντι Μέρκιουρι δεν έβαζε περιορισμούς. Ερωτικά, είχε επαφές και με τα δύο φύλα.

Τα τραγούδια του “λατρεύονται” μέχρι και σήμερα

Οι Queen ξεχώρισαν με τις μουσικές τους επιτυχίες, ενώ τα τραγούδια τους ακούγονται μέχρι και σήμερα. Το Bohemian Rapsody έχει ξεσηκώσει τα πλήθη ακόμη και ποδοσφαιρικών αγώνων, με τον κόσμο να τραγουδάει δυνατά όλους τους στίχους του τραγουδιού δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. I want to break free , We are the champions , Don»t stop me now και πολλά άλλα λατρεύονται ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Φρέντι Μέρκιουρι: Το AIDS και το άδικο τέλος

Σαν σήμερα, 30 χρόνια χρόνια πριν, στις 24 Νοεμβρίου 1991, ο Φρέντι Μέρκιουρι φεύγει από τη ζωή νικημένος από το AIDS. Ο θάνατός του λειτούργησε σαν “καμπανάκι” για ολόκληρο τον πλανήτη, αφού το ταμού άρχισε να σπάει και όλοι να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της νόσου.

Τη δεκαετία του ’80, απολάμβανε τους καρπούς και τη δόξα των θρυλικών Queen. Ταυτόχρονα, η μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια του πρωτοεμφανιζόμενου ιού AIDS “θέριζε”, κυρίως τους ομοφυλόφιλους που δεν έπαιρναν προφυλάξεις, καθώς δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση γύρω από το θέμα.

Θύματα του Aids ήταν χιλιάδες πολίτες και πολλοί διάσημοι αστέρες, όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι.

Το 1987 έμαθε ότι πάσχει από την ασθένεια, αν και δεν θέλησε να το κοινοποιήσει. Το εκμυστηρεύτηκε μόνο στους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Η σόλο καριέρα του Φρέντι Μέρκιουρι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πριν, όμως, κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ, είχε εμφανιστεί με το όνομα Λάρι Λιούρεξ, ηχογραφώντας μια εκτέλεση του I Can Hear Music που πρώτοι είχαν πει οι Beach Boys.

Το 1990 επέστρεψε στο στούντιο, αυτήν τη φορά για να ηχογραφήσει μαζί με τους Queen το άλμπουμ Innuendo, το τελευταίο πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.

Μία ημέρα πριν πεθάνει, ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει ότι πάσχει από AIDS, αν και όλοι άτυπα το γνώριζαν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του και η πρώην σύντροφός του, αλλά και μεγάλη αγάπη της ζωής του, Μαίρη Όστιν. Ωστόσο, σε καθημερινή 24ωρη βάση μαζί του ήταν ο έξι χρόνια σύντροφός του, Τζιμ Χάτον, ο Πίτερ Φρίστοουν  που ήταμ προσωπικός του γραμματέας και φίλος του και ο Τζο Φανέλι, πρώην εραστής και σεφ του.

Λίγους μήνες αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Φρέντι Μέρκιουρι έπασχε από τον ιό του AIDS. Στις 24 Νοεμβρίου του 1991, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Τα τραγούδια του όμως έμειναν αθάνατα..

Νεότερα Άρθρα

Τα μυστικά του μετρό της Νέας Υόρκης: Τα καλλιστεία, ο δήμαρχος – μηχανοδηγός και ο σταθμός του Μάικλ Τζάκσον

Her News

Το να βάλεις νωρίς τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σε κάνει πιο χαρούμενο άτομο, σύμφωνα με μελέτη

HerNews ka

Η Finos Film αποχαιρετά τον σπουδαίο Κώστα Καζάκο με ένα βίντεο-αφιέρωμα

Her News