HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μας εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας κακοποιημένης γυναίκας & το νομικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μας εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας κακοποιημένης γυναίκας & το νομικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις

Ασκώ 15 χρόνια μάχιμη δικηγορία και πολλές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών με έχουν στιγματίσει. Η ευαισθητοποίηση μου στο συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για να βοηθήσω πολλές γυναίκες. Γυναίκες που ήθελαν πραγματικά να βρουν μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα τους. Ταυτόχρονα γνώρισα και γυναίκες που φοβήθηκαν να καταγγείλουν το θύτη και δυστυχώς έμειναν έρμαια μιας εφιαλτικής ζωής. Αν και προσπάθησα να τις μεταπείσω…

Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη,

Έχω γνωρίσει πολύ δυναμικές και μορφωμένες γυναίκες. Με μεγάλες καριέρες, που έπεσαν θύματα κακοποίησης και φοβήθηκαν να μιλήσουν και να αντισταθούν. Αλλά και άλλες πιο αδύναμες που κατάφεραν να καταγγείλουν τις  παραβατικές συμπεριφορές των συζύγων ή συντρόφων τους και να προστατευτούν. Θύματα κακοποίησης είναι γυναίκες όλων των ηλικιών, φυλών και κοινωνικών τάξεων.

Η βίαιη συμπεριφορά  ενός συζύγου φαίνεται τις περισσότερες φορές από την αρχή του γάμου.  Αποτελεί κύριο λόγο για τη διάσταση του ζευγαριού και την εν συνεχεία  λύση της έγγαμης συμβίωσης. Κάποιες φορές όμως ακόμα και η διάσταση των συζύγων δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να σταματήσει η κακοποίηση.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση πελάτισσάς μου, η οποία να και αποχώρησε από την συζυγική οικία. Ο σύζυγος της ασκούσε σωματική και λεκτική βία και κάποιες φορές και ενώπιον των τέκνων τους, εκείνος δεν σταμάτησε να την απειλή και όταν έμεναν χωριστά.

Σε αυτή την περίπτωση ο χωρισμός τους δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να συνεχίσει τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου. Δεν σταματούσε να την απειλεί και να την εξυβρίζει. Ενώ την χτυπούσε  αρκετές φορές βάναυσα κάτω από το σπίτι της μόλις επέστρεφε από την εργασία της, με αποτέλεσμα η γυναίκα αυτή να ζει καθημερινά έναν εφιάλτη.. Φοβούμενη πλέον να βγει από το σπίτι της και να πάει στη δουλειά της. Κάθε φορά που χτύπαγε το τηλέφωνο πραγματικά της κόβοταν η ανάσα μην ήταν εκείνος.

Παράλληλα την απειλούσε ότι θα της πάρει τα παιδιά, γιατί θα αποδείκνυε ότι δεν είναι ψυχικά υγιής, καθώς λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς της επισκεπτόταν συμβουλευτικά ψυχίατρο.

Η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν για αρκετούς μήνες από τον χωρισμό τους. Ο εν διαστάσει σύζυγος της κάθε φορά που  πήγαινε  στο σπίτι για να ασκήσει την επικοινωνία με τα παιδιά του, την  απειλούσε ότι αν δεν τα ξαναβρούν θα της κάνει κακό. Αλλά με τέτοιο τρόπο που θα θεωρήσουν όλοι ότι ήταν ένα ατύχημα.

Μια μέρα που του ξεκαθάρισε η γυναίκα ότι δεν θα είναι ξανά μαζί, άρχισε να την χτυπάει σε όλο το σώμα και τα παιδιά να φωνάζουν για βοήθεια. Εκείνος διέφυγε και η γυναίκα πήγε στο εφημερεύον Νοσοκομείο και οι ιατροί την έπεισαν να του κάνει μήνυση.  Κατάφερε να κρυφτεί και να διαφύγει το αυτόφωρο. Όμως δεν σταμάτησε εκεί  και σε άλλη επικοινωνία με τα παιδιά την ξανά χτύπησε με μεγαλύτερη βιαιότητα. Όταν πήγε στο νοσοκομείο διαγνώστηκε και με  κρανιοεγκεφαλική κάκωση με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί λόγω των σοβαρών τραυμάτων στο κεφάλι.

Η γυναίκα  καθώς παραλίγο να χάσει τη ζωή της  αποφάσισε να επισκεφτεί δικηγόρο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο με επισκέφτηκε. Η γυναίκα αποφάσισε να στραφεί εναντίον του τόσο ποινικά όσο και αστικά για την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του. Τελικά καταδικάστηκε για όλες τις κακοποιητικές πράξεις του και με ασφαλιστικά μέτρα του απαγορεύτηκε να την πλησιάζει.

Η γυναίκα στάθηκε στα πόδια της και βγήκε από τον εφιάλτη αυτόν και πλέον δεν ανησυχεί για τη ζωή της. Πήρε κάθε νόμιμο δικαστικό μέτρο για την προστασία της. Τα παιδιά της ηρέμησαν και η ίδια βρήκε πάλι την ψυχική της ηρεμία.

Το νομικό πλαίσιο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ακόλουθο:

Κατά το άρθρο 1 του ν. 3500/2006: «Για τον παρόντα νόμο θεωρείται:

  1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας, σύμφωνα με τα άρθρα 6. 7, 8 και 9 του παρόντος και τα άρθρα 299 και 311 του Ποινικού Κώδικα.
  2. α. οικογένεια η κοινότητα που αποτελείται από συ­ζύγους ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης ή γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους.
β. στην οικογένεια περιλαμβάνονται, εφ’ όσον συνοικούν, συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός παραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος της οικογένειας, καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συ­νοικεί στην οικογένεια.

γ. οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στους μόνιμους συντρόφους και στα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών, στους τέως συζύγους, στα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, καθώς και στους τέως μόνιμους συντρόφους.

  1. θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε πρόσωπο της προηγούμενης παραγράφου σε βάρος του οποίου τελεί­ται αξιόποινη πράξη κατά τα άρθρα 6,7, 8 και 9 του πα­ρόντος. Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη. Κατά τα άρθρα 299 και 311 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2. Ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας.»

Σύμφωνα δε με το άρθρο 2 του ν.3500/2006: «άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οι­κογένειας απαγορεύεται.». Από τις διατάξεις 1 παρ. 1 και 3 και 2 Ν. 3500/2006 προκύπτει ότι καινοτομία του Ν. 3500/2006 -η ισχύς του οποίου αρχίζει σύμφωνα με το άρ. 28 αυτού τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του, ήτοι από την 24.1.2007- αποτελεί η επέκταση της έννοιας της οικογένειας στα ετερόφυλα πρόσωπα που συμβιούν σαν να είναι παντρεμένοι και τα τέκνα τους,κοινά ή ενός εξ αυτών. Πρόκειται για τη λεγόμενη «ελεύθερη ένωση», για την κατάφαση της οποίας απαιτούνται σωρευτικά τρία στοιχεία: η συγκατοίκηση των «μόνιμων συντρόφων», η εξακολουθητική εγκατάσταση τους και η κοινωνική εμφάνιση γάμου .

Είναι λοιπόν προφανές πως υπάρχει όλο το νομικό οπλοστάσιο, ώστε ένας επικίνδυνος σύζυγος να τιμωρηθεί για την παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά του και ταυτόχρονα το θύμα να προστατευτεί με τη βοήθεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται να μετατραπεί η καθημερινότητά της  σε μία πραγματική κόλαση και να φοβάται να μη πέσει πάλι θύμα κακοποίησης. Καθώς οι διατάξεις είναι πολύ αυστηρές και οι δικαστικές αποφάσεις πάντα δικαιώνουν τα θύματα! Όλες οι απειλές του θύτη θα πέσουν στο κενό και η κακοποιημένη γυναίκα θα δικαιωθεί!

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Θ. ΦΡΑΓΚΑΚΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ : ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΤΟΞΥΔΗ 16 ΑΘΗΝΑ -2106460354

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 52 ΚΡΥΟΝΕΡΙ- 2106221365

Νεότερα Άρθρα

Η Αφροδίτη Κράβαρη μιλά στο HerNews: «Κάθε μέρα ήμουν όλο και πιο κοντά στον θάνατο λόγω της ανορεξίας»

HerNews ka

Δημήτρης Κοντολάζος για Ελένη Μενεγάκη: «Στεναχωριέμαι γιατί θα ήθελα να είναι κοντά στην κόρη μας που βάπτισε»

HerNews ka

Ηλίας Μαμαλάκης: «Tενεκέδες ξεγάνωτοι κάνουν διάφορα πράγματα στην τηλεόραση κι εγώ έμεινα εκτός»

Her News b