HerNews.gr
Ελλάδα

Αγία Άννα: Ποια είναι η Μητέρα της Παναγίας & προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών που γιορτάζει σήμερα

Αγία Άννα: Ποια είναι η Μητέρα της Παναγίας & προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών που γιορτάζει σήμερα

Η σύλληψη της Αγίας Άννας γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Δεκεμβρίου και η κοίμηση της στις 25 Ιουλίου.

Προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών

Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας.

Ενώ μαζί με το σύζυγό της Ιωακείμ, έφτασαν ως τις μέρες μας να θεωρούνται από όλους τους χριστιανούς ως «οι προστάτες των άτεκνων ζευγαριών».

Ο Ιωακείμ και η Άννα ήταν σε προχωρημένη ηλικία και δεν είχαν παιδιά. Εκείνη την εποχή, η ατεκνία είχε φοβερές κοινωνικές συνέπειες. Ο άτεκνος θεωρούνταν περιφρονημένος και ντροπιασμένος από τον Θεό και τους ανθρώπους.

Η Αγία Άννα παρακάλεσε τον Θεό να δώσει τέλος στη δοκιμασία της και να της χαρίσει ένα παιδί. Με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε σε Εκείνον.

Έγινε μητέρα στα 70 της χρόνια

Ο Θεός είδε τα δάκρυα και τους αναστεναγμούς της και απάντησε στις θερμές προσευχές της. Έστειλε, λοιπόν, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Ιωακείμ διαβεβαιώνοντάς τον ότι εκείνος και η Άννα θα αποκτούσαν μια κόρη. Ένα πραγματικό θαύμα μιας και οι δύο τους ήταν σε αρκετά προχωρημένη ηλικία. Εκείνη λοιπόν τη νύχτα, συνέλαβε η άγια Άννα τη Δέσποινα Θεοτόκο. Ακολούθησαν ευτυχείς ημέρες απερίγραπτης χαράς για τους ευσεβές ζεύγος.

Στις οχτώ μέρες μετά τη γέννα, ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα κάλεσαν τους ιερείς σύμφωνα με το εβραϊκό εθιμοτυπικό. Τους φίλεψαν και ονόμασαν την νεογέννητη τους κόρη, Μαριάμ. Το όνομα Μαριάμ σημαίνει βασίλισσα, δώρο, ελπίδα, κυρία, ωραία.

Ο Ιωακείμ και η Άννα εκπληρώνουν το τάμα τους στο Θεό προσφέροντας την τριών χρόνων κόρη τους στο Ναό, ως αφιέρωμα στο Θεό. Ο Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Μαρίας σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες μετά τον θάνατο του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών. Άρα την Θεοτόκο απέκτησαν σε ηλικία 80 ετών ο Ιωακείμ και 70 η Άννα. Η Θεοτόκος ήταν 11 ετών όταν έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς της. Βρισκόταν ακόμη στο Ναό των Ιεροσολύμων.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο

Πηγή φωτογραφιών:  aperges.gr / agiosbios.gr 

Νεότερα Άρθρα

Φραστική επίθεση έξω από το δικαστήριο δέχτηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης

Her News

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και βροχές σήμερα

HerNews ka

Αρχιεπίσκοπος: Στη διάθεση των πυρόπληκτων οι δομές της εκκλησίας

Her News