HerNews.gr
DECORNEWS

Όσα δεν ήξερες για τα χριστουγεννιάτικα φυτά & μια συνταγή Βασιλόπιτας, για το καλό!

Ω έλατο, μ’ αρέσεις πως μ’ αρέσεις..! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Τα σπίτια έχουν στολιστεί, το ίδιο και οι πλατείες, οι δρόμοι έχουν κίνηση και ο κόσμος ψωνίζει σιγά σιγά τα δώρα για τις γιορτές. Όλοι είναι έτοιμοι να περάσουν όμορφα και να καλωσορίσουν το νέο έτος.

Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη

Η φύση έχει μπει και αυτή στο κλίμα, με τον κρύο καιρό να κάνει έντονη την παρουσία του, τα κλαριά των φυλλοβόλων να στέκονται αγέρωχα περιμένοντας να περάσει ο χειμώνας για να ξαναστολιστούν με φύλλα και τα χριστουγεννιάτικα φυτά να γιορτάζουν μαζί μας αυτή την τόσο χαρούμενη και σημαντική γιορτή για το χριστιανισμό!

Έλατο (ή Ελάτη)

Το πιο χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων. Τα έλατα είναι αειθαλή κωνοφόρα φυτά τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Πευκοειδών. Υπάρχουν παγκοσμίως περισσότερα από 45 είδη. Στην Ελλάδα συναντάμε 4 είδη.

Στην Κεφαλονιά συναντάμε την Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica), όπου και από το νησί έχει πάρει τη λατινική της ονομασία. Τη συναντάμε σποραδικά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως πχ τον Όλυμπο.

Στη συνέχεια έχουμε τη Λευκή ελάτη (Abies alba), την οποία τη βρίσκουμε στις ορεινούς όγκους της Ηπείρου, της Θράκης και της Μακεδονίας. Ο φλοιός της έχει σχεδόν λευκό χρώμα για αυτό έχει πάρει και την ονομασία αυτή.

Υβρίδιο των δύο προηγούμενων ειδών είναι η Υβριδογενής ελάτη (Abies borisii regis) και τη συναντάμε στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας.

Τέλος στην περιοχή της Ροδόπης βρίσκουμε την Ερυθρελάτη (Picea abies), η οποία έχει πιο μακρόστενο σχήμα σε σχέση με τις παραπάνω ποικιλίες.

 

Ίλεξ – Γκι (Ilex aquifolium)

Τα Χριστούγεννα λένε πως αν είσαι ερωτευμένος πρέπει να φιληθείς κάτω από τα κλαριά ενός γκι για να σου φέρει γούρι στον έρωτά σου! Δεν ξέρω αν ισχύει, πάντως μπορείτε να το δοκιμάσετε και να μας πείτε!
Όπως και να έχει το γκι ή ίλεξ είναι σίγουρα ένας θάμνος που με τους κόκκινους καρπούς του φέρνει τις γιορτές στο μυαλό μας! Είναι δίοικο φυτό (φυτά με αρσενικά άνθη και φυτά με θηλυκά), οπότε αν θέλετε να καρποφορήσει το γκι ή ίλεξ σας τότε πρέπει να έχετε και από τα δύο είδη! Επειδή έχει αγκαθωτά φύλλα καλό θα είναι να τοποθετείται σε μέρη όπου δεν έχουν πρόσβαση κατοικίδια και παιδιά.

Αλεξανδρινό (Euphorbia pulcherrima)

Όταν θες να πας επίσκεψη τα Χριστούγεννα εκτός από γλυκό συνήθως παίρνεις και μια γλάστρα με κατακκόκινα Αλεξανδρινό! Άλλες ονομασίες του φυτού αυτού είναι «Αστέρι της Βηθλεέμ», «Ποϊνσέτια», «Ευφορβία η κομψοτάτη». Είναι ένα πανέμορφο φυτό, όπου αν θέλετε να ανθίσει και την επόμενη χρονιά, τότε πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται να τοποθετείται σε σημεία που να μη δέχεται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία και πως έχει χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα.

Και μια συνταγή Βασιλόπιτας, γιατί τι θα ήταν οι γιορτές χωρίς τα γλυκά;

Κέικ Βασιλόπιτα

Υλικά

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250γρ μαργαρίνη

200γρ γάλα

400γρ ζάχαρη καστανή

5 αυγά

2 βανίλιες

Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

50γρ χυμό πορτοκάλι

100γρ σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα

100γρ καρύδια και αμύγδαλα (περασμένα από μούλτι)

250γρ λευκή κουβερτούρα

Εκτέλεση

Χτυπάτε τη μαργαρίνη μέχρι να λιώσει εντελώς (3 λεπτά) και προσθέτετε την καστανή ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνετε ένα- ένα τα αυγά. Μετά προσθέτετε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι και τέλος ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τα αρωματικά (βανίλιες και ξύσμα). Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας και τους ξηρούς καρπούς, προσθέτετε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού αλεύρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μίγμα αυτό του κέικ σε φόρμα (περασμένη με λάδι και αλεύρι).

Ψήνεται για περίπου 50 λεπτά στους 180ο C. Στα 35 λεπτά περίπου σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τη φόρμα. Και για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε κάντε το κόλπο με το μαχαίρι. Βάλτε ένα μαχαίρι κάθετα στο κέικ και να βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο! Προσθέτετε το φλουρι. Αφού κρυώσει καλά το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Σε μπεν μπαρί λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα και περιχύνουμε το γλυκό. Στολίζουμε με σταγόνες σοκολάτας σχηματίζοντας το 2022 ή/και προσθέτουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Καλα χριστούγεννα και καλες γιορτες σε όλους!

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

 

Νεότερα Άρθρα

5 απλοί τρόποι για να κάνετε την είσοδο του σπιτιού σας πιο χρήσιμη

HerNews ka

Καλοκαιρινός αέρας στο υπνοδωμάτιο σου

Her News b

Φυτά: Τα μυστικά για να φτιάξετε έναν υπέροχο κήπο

Her News