HerNews.gr
Μόδα

Χριστουγεννιάτικα Γούρια: Τι γούρι να διαλέξω & τι σηματοδοτεί το καθένα;

Τα γούρια, όπως και τα φυλαχτά, τα δωρίζουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε τα αγοράζουμε για εμάς, για προστασία και καλή τύχη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι συνυφασμένα με την γέννηση ενός παιδιού, με ένα νέο ξεκίνημα αλλά και με την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα αφού από τότε αποτελούσαν σύμβολα τύχης, δύναμης, προστασίας, θετικής αύρας και ευτυχίας.

Γράφει η Δέσποινα Κούκου – Μακρή

Ποια γούρια όμως προσελκύουν την καλή τύχη και διώχνουν την κακοδαιμονία;

Το ρόδι

Από τα πιο κλασικά έθιμα της πρωτοχρονιάς είναι το σπάσιμο του ροδιού. Σε κάποιες περιοχές γίνεται αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους ενώ σε κάποιες άλλες γίνεται μετά την Θεία Λειτουργία την ίδια μέρα. Όπως και να έχει, το σπάσιμό του, σημαίνει το καλό ξεκίνημα αφού εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αφθονίας.

Το πέταλο

Το πέταλο του αλόγου θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας, ευτυχίας και προστασίας από το κακό μάτι. Συνήθως το κρεμάμε πίσω από την πόρτα του σπιτιού μας με το άνοιγμα προς τα πάνω, αφού σύμφωνα με την παράδοση η τύχη συσσωρεύεται στο εσωτερικό μέρος.

Το μάτι

Από την αρχαιότητα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε πολλούς λαούς γιατί θεωρούσαν ότι το μάτι προστατεύει από την αρνητική ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη καταγραφή των ματιών, με την ιδιότητα των φυλαχτών, είναι σε πήλινα αντικείμενα στην Μεσοποταμία. Σαν σύμβολο για προστασία από το κακό έχει υιοθετηθεί από την χριστιανική κοινωνία, την μουσουλμανική, την βουδιστική και την ινδουιστική. Το μάτι πιστεύεται ότι απορροφά την κακή ενέργεια, προστατεύει από την βασκανία ενώ όποιος το φοράει προσελκύει την αγάπη την ευτυχία και την επιτυχία.

Το σκόρδο

Δεν είναι τυχαία η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» καθώς από τον Μεσαίωνα το είχαν σαν φυλαχτό κατά του ματιάσματος και κατά των κακών δαιμόνων, αφού υπήρχε η αντίληψη ότι οι αρνητικές δυνάμεις δεν άντεχαν την μυρωδιά του.

Το τετράφυλλο τριφύλλι

Από την αρχαιότητα το τετράφυλλο τριφύλλι θεωρούνταν σύμβολο καλής τύχης. Τα τέσσερα φύλλα του εκπροσωπούν την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη και την τύχη.

Το καράβι

Το καράβι είναι συνδεδεμένο με την ναυτική ιστορία της χώρας μας καθώς αποτελούσε φόρο τιμής στους ναυτικούς που έλειπαν μακριά από τα σπίτια τους. Όμως, σαν γούρι συμβολίζει την ελπίδα, την χαρά για εξερεύνηση και το ίδιο το ταξίδι της ζωής.

Η ελιά

Είναι ένα από τα παλαιότερα σύμβολα τον κόσμο, καθώς είναι ταυτισμένο με την αναγέννηση, το φώς και την γονιμότητα. Φέρνει ευημερία και πλούτο ενώ βοηθάει και στον εξαγνισμό του κακού.

Το κλειδί

Το κλειδί φέρνει καλοτυχία γιατί συμβολίζει το άνοιγμα νέων ευκαιριών. Είναι το μέσο με το οποίο ανοίγουμε τις πόρτες, που θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία και κλείνουμε τις πόρτες, που μας φέρνουν κακοτυχία και δυστυχία.

Η δεκάρα (Νόμισμα)

Είναι το σύμβολο του πλούτου και της αφθονίας. Μπορεί εδώ και πολλά χρόνια να μην χρησιμοποιούμε τις δραχμές, όμως, η δεκάρα υπήρχε πάντα μέσα στο πορτοφόλι των παλιών για να τους φέρνει τύχη και να είναι πάντα γεμάτο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ακόμη και σήμερα πολλά γούρια είναι διακοσμημένα με δεκάρες και αποτελούν πρώτη επιλογή από τους καταναλωτές.

Ο Άγγελος

Οι Άγγελοι, είναι οι απόλυτοι προστάτες από το κακό και αγγελιαφόροι καλών νέων. Αποτελούν αγαπημένο σύμβολο για τα γούρια.

Το δέντρο της ζωής

Σε πολλές θρησκείες, το δέντρο της ζωής, θεωρείται ιερό σύμβολο της ανάπτυξης, της αναγέννησης, της άνθισης, της αρμονίας και της ισορροπίας, που δίνει δύναμη και ώθηση για ένα καλύτερο μέλλον. Λόγω των καρπών συμβολίζει και την γονιμότητα.

Το βελανίδι

Σπόρος της ισχυρής βελανιδιάς, το βελανίδι συμβολίζει την νεανικότητα, την δύναμη, την καλή τύχη και την ευημερία. Συμβολίζει, ακόμη, την ανάπτυξη και την μακροζωία.

Το σπίτι και η καρδιά

Δωρίζεται συνήθως σε νιόπαντρα ζευγάρια ή σε κατασκευή νέου σπιτιού καθώς συμβολίζει την οικογενειακή αγάπη και την θαλπωρή.

Το άπειρο

Αυτό το μαθηματικό σύμβολο, που επινοήθηκε από τον μαθηματικό John Wallis το 1655 , χρησιμοποιείται συχνά για να εκφράσει την απεριόριστη αγάπη και τις άπειρες δυνατότητες που έχουμε. Στον Βουδισμό και τον Ινδουισμό χρησιμοποιείται και σαν θρησκευτικό σύμβολο και αυτό γιατί αντιπροσωπεύει την αναγέννηση και την μετενσάρκωση.

Η καμπάνα

Η καμπάνα προφυλάσσει από το κακό καθώς τα δαιμόνια δεν αντέχουν τον ήχο της και δεν πλησιάζουν. Συμβολίζει ακόμη την ευτυχία και την ευημερία.

Ο σταυρός

Ένα πολυχρησιμοποιημένο σύμβολο από πολλούς πολιτισμούς. Στον χριστιανικό κόσμο, όμως, κατέχει εξέχουσα θέση καθώς χρησιμοποιείται για να δείξει την αγάπη του ανθρώπου στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Το κάθετο κομμάτι του σταυρού, που συμβολίζει και την αγάπη προς τον Θεό είναι πάντα μεγαλύτερο από το οριζόντιο που συμβολίζει την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Σαν χριστιανικό σύμβολο έχει διπλή σημειολογία καθώς είναι το πρώτο δώρο που λαμβάνει το νεοφώτιστο μωρό από τον νονό του σαν καλωσόρισμα στον κόσμο της εκκλησίας αλλά επίσης το φοράμε σαν φυλαχτό για να έχουμε πάντα τον Θεό μαζί μας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα γούρια έχουν την δική τους σημασία.

Τα μέταλλα και γενικά όλα τα ορυκτά συμβολίζουν την σταθερότητα, το ξύλο την ζεστασιά, το γυαλί αντανακλά αλλά και απορροφά την καλή ενέργεια. Το κόκκινο χρώμα, το κατεξοχήν χρώμα των Χριστουγέννων, συμβολίζει την αγάπη, την δύναμη αλλά και τον πόθο ενώ το πράσινο είναι το χρώμα της γονιμότητας και της ελπίδας. Τέλος, το λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας, της ειλικρίνειας και της αλήθειας.

 

Μπορείτε να βρείτε από τα ωραιότερα γούρια της αγοράς στο @makris_kosmimata και στο www.makriskosmimata.gr.

Νεότερα Άρθρα

Olivia Wilde: To τούλινο φόρεμα που φόρεσε μετά την ανακοίνωση του χωρισμού της

HerNewskl

Αυτά τα animal prints θα κυριαρχήσουν στα μαγιό φέτος το καλοκαίρι

HerNews ka

Κασκόλ: Πως να το φορέσεις με στυλ – Οδηγός μόδας

Her News