HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Ευτυχία Βιρβίλη: Η καλλιτέχνης που απεικονίζει τη σφιχτή θηλιά του γάμου στα χέρια των γυναικών

ekthesifotografias

Η τέχνη δεν σιωπά ποτέ μπροστά στα αποτρόπαια γεγονότα που διαδραματίζονται. Η 17η γυναικοκτονία διαπράχθηκε, οι γυναίκες είναι ακόμη απροστάτευτες. Η ομαδική έκθεση “10 μελέτες πορτρέτου” και το αφυπνιστικό έργο της καλλιτέχνιδος φωτογράφου, Ευτυχίας Βιρβίλη, είναι γροθιά στο στομάχι, δείχνοντάς μας πως ο έγγαμος βίος μπορεί να αποβεί η πιο σφιχτή θηλιά στο λαιμό και στα χέρια μιας γυναίκας.

Η Ευτυχία Βιρβίλη είναι αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης φωτογράφος. Στα πλαίσια της έκθεσης ‘’10 μελέτες πορτρέτου’’ που έλαβε χώρα στον εκθεσιακό χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, εξέθεσε στο κοινό τα ιδιαίτερης συναισθηματικής κραυγής πορτρέτα της, εμπνευσμένη από τα σύγχρονα γεγονότα.

ekthesifotografias

 

Της Κωνσταντίνας Ροϊδοπούλου

Το project περιελάμβανε την προσωπική επιλογή ενός θέματος από τον καλλιτέχνη, το οποίο θα μπορέσει να το ξεδιπλώσει μέσα από τα έργα του. Έτσι η Ευτυχία, επέλεξε το μείζονος και ανησυχητικά αυξανόμενης σημασίας θέμα των ζευγαριών που βρίσκονται σε έγγαμο βίο και στη συνέχεια αυτός τερματίζεται βίαια και αποτρόπαια με την κακοποίηση – και σε πολλές περιπτώσεις σε τελικό στάδιο – του άνδρα στη γυναίκα σύζυγό του.

Γυναίκες δυνατές σε αδύναμες σχέσεις. Γάμοι που στην αρχή είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα και φορούν σατέν γάντια που υπόσχονται ‘’αιώνιο’’ κράτημα χεριών και ομαλή συμπόρευση και στην πορεία γίνονται σχοινιά με τα οποία ο σύζυγος τυλίγει τη σύζυγό του και την αφήνει αβοήθητη.

Στις φωτογραφίες – πορτρέτα, η καλλιτέχνης απεικονίζει, αφενός την πλάνη στην έναρξη ενός γάμου, κατά την οποία το μετέπειτα θύμα θεωρεί ότι όλα είναι ωραία και η ζωή θα είναι ήσυχη και γεμάτη αγάπη, αφετέρου την ωμή πραγματικότητα που έρχεται μετά από καιρό, με βίαιες συμπεριφορές που κρατούν δέσμια τη γυναίκα σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον.

ekthesifotografias

ekthesifotografias

Γι’ αυτό στη πρώτη φωτογραφία βλέπουμε την παρουσία των λευκών γαντιών στα χέρια της εικονιζόμενης και στη δεύτερη τα δεμένα με σχοινιά χέρια της και την απεγνωσμένη έκφρασή της, πασχίζοντας να ξεφύγει από τα δεσμά.

Το θέμα το οποίο επέλεξε η καλλιτέχνης φωτογράφος Ευτυχία Βιρβίλη είναι το ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία, και η φωτογραφία είναι η άμεση τέχνη που έχει ανταπόκριση στο κοινό, δίνοντάς του ακόμη έναν λόγο να καταδικάζει τα συμβάντα βίας και κακοποίησης των γυναικών. Η ομάδα του Hernews βρέθηκε στην έκθεση, αντίκρισε από κοντά τα εκθέματα και ο απόηχος που μένει είναι το ισχυρό σοκ που προκύπτει σε κάθε έναν από εμάς.

Δεν χωρά άλλος εκκωφαντικός πόνος. Η βία και ο εγκλωβισμός καταδικάζονται.

Στοιχεία επικοινωνίας της κας Ευτυχίας Βιρβίλη

Instagram: eutukhiabirbile

Facebook: ευτυχία βιρβίλη

Νεότερα Άρθρα

Tο «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο: Ένας πίνακας που έγινε viral!

Her News b

Girls night: Οι πιο”girly” ταινίες για sleepover με τις φίλες

Her News b

Robert Downey Jr: “Έπαιρνα ναρκωτικά από 8 ετών, μου πήρε 20 χρόνια να καθαρίσω”

Her News