HerNews.gr
Social News

Χριστούγεννα: Τα έθιμα στην Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ζεστή γιορτή αγάπης με υπέροχα έθιμα ανά την Ελλάδα. 

To χριστουγεννιάτικο καράβι

Κάπου θα έχεις ακούσει ότι το δέντρο είναι ελληνικό και ότι πρέπει να στολίσεις καράβι. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει. Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Τα κάλαντα

Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Και όμως! Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα. Και λατρεύουμε να τα ακούμε! 

Το χριστόψωμο στην Κρήτη

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Χριστούγεννα. Το ζύμωμα του χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο θείο και έθιμο καθαρά χριστιανικό. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του. Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά, όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και μέχρι να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». 

 

Νεότερα Άρθρα

Η Ελένη Μενεγάκη αναπολεί το εξωτικό της ταξίδι στη Ζανζιβάρη

Her News b

Ο Elon Musk σχολιάζει τις φωτογραφίες του στη Μύκονο με χιούμορ

Her News

Μαντώ Γαστεράτου: Στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

HerNews ka