HerNews.gr
Διεθνή

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που δεν γνώριζες

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που δεν γνώριζες

Τα Χριστούγεννα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εορτασμούς σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα ήθη και έθιμα που ακολουθούμε στην διάρκεια των Χριστουγέννων. Στολίζουμε το δέντρο ( που στα παλαιότερα χρόνια στολίζαμε καράβι ) , φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά ( μελομακάρονα, κουραμπιέδες , δίπλες )  και λέμε τις παραμονές των Χριστουγέννων τα κάλαντα.

 Ξεχωριστές όμως παραδόσεις υπάρχουν και στον υπόλοιπο κόσμο. Έθιμα που σε εμάς μπορεί να φαντάζουν τελείως διαφορετικά , ή και έθιμα που γνωρίζαμε αλλά δεν ξέραμε από που προέρχονται. 

Μεξικό

Το γνωστό σε εμάς Αλεξανδρινό ( Poinsettias ) ανθίζει το χειμώνα στο Μεξικό και είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ιστορία λέει ότι ένα κορίτσι την ημέρα που γεννήθηκε ο Ιησούς δεν είχε τίποτα να του προσφέρει παρά μόνο ένα μπουκέτο αγριόχορτα που είχε μαζέψει. Ο θρύλος λέει ότι όταν το κορίτσι έσκυψε μπροστά από το βρέφος για να τοποθετήσει τα χόρτα, εκείνα πέταξαν κόκκινα φύλλα στο σχήμα του αστεριού της Βηθλεέμ. Έτσι το λεγόμενο Αλεξανδρινό έγινε σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων.

Γαλλία 

Από την Γαλλία προήλθε το γνωστό σε όλους μας Ρεβεγιόν. Οι Γάλλοι συνήθιζαν να πηγαίνουν στην νυχτερινή λειτουργία στις 24 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο. Η λήξη της λειτουργίας στην εκκλησία σήμαινε και την λήξη της νηστείας των Χριστουγέννων. Έτσι οι Γάλλοι γυρνούσαν στα σπίτια τους για να απολαύσουν τον γιορτινό δείπνο. Απαραίτητα πιάτα αποτελούσαν και ακόμα αποτελούν η γαλοπούλα και ο πουρές πατάτας. Το ρεβεγιόν διαδόθηκε σύντομα σε μέρη του κόσμου όπου ζούσαν Γαλλόφωνοι (βλ. Νέα Ορλεάνη) , και με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε παντού.

Γερμανία 

Αν αναρωτιέσαι πως ξεκίνησαν τα advent calendars , σου έχουμε την απάντηση. Τον 19ο αιώνα οι Γερμανοί Προτεστάντες ξεκινούσαν αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, 24 μέρες πριν. Σημείωναν στις ξύλινες πόρτες τους τις μέρες που περνούσαν με κιμωλία. Όσο τα χρόνια περνούσαν το έθιμο γινόταν όλο και πιο γνωστό, και έτσι σήμερα έχει γίνει ένα εμπορικό προϊόν σε όλο τον κόσμο.

Νεότερα Άρθρα

Εύα Καϊλή: Νέο «όχι» στην αποφυλάκιση της – Παραμένει στη φυλακή

HerNews ka

Αλ Πατσίνο: Η σύντροφός του ζητά την πλήρη επιμέλεια του 3 μηνών γιού τους

HerNews ka

Βασίλισσα Καμίλα: Πόσο πλούσια είναι και ποια είναι η κύρια πηγή εισοδήματός της;

HerNews ka