HerNews.gr
Γνώμες

Φοβάμαι να δεσμευτώ: Γιατί συμβαίνει ;

Φοβάμαι να δεσμευτώ : Γιατί συμβαίνει ;

Είναι πολλά τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν την φοβία της δέσμευσης. Στην σκέψη και μόνο ότι ίσως να εγκλωβίζεσαι μέσα σε μια κατάσταση, μια σχέση, μια απόφαση, σου προκαλείται άγχος. Αν μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με κάτι, για να μπορέσει ο υπόλοιπος κόσμος να κατανοήσει τι γίνεται στο μυαλό κάποιου που φοβάται να δεσμευτεί , θα το παρομοιάζαμε με την κλειστοφοβία. Ακριβώς όπως όταν ένας άνθρωπος κλειστοφοβικός κλειστεί μέσα σε έναν στενό χώρο και αρχίσει να νιώθει ότι δεν παίρνει αέρα, έτσι και ένας άνθρωπος που φοβάται τις δεσμεύσεις, μόλις κλειστεί μέσα σε μια κατάσταση θα νιώσει ότι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» .

Για εμάς τις γυναίκες (αντίστοιχα και για τους άνδρες όμως )  που συνήθως ψάχνουμε την τέλεια σχέση, την ασφάλεια μέσα σε αυτήν και ονειρευόμαστε το γάμο , κατακρίνουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους την φοβία. Δεν θα έπρεπε όμως. Η κάθε φοβία προκαλείται από κάποιο γεγονός, κυρίως τραυματικό, και πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει περάσει ο κάθε ένας.

Γιατί λοιπόν φοβάμαι να δεσμευτώ ;

Έχω βιώσει μια κακή εμπειρία στο παρελθόν!

Πολλές φορές η φοβία αυτή προκαλείται από μια παλιά σχέση. Αν ήσουν σε μια σχέση με προβλήματα, είναι πολύ πιθανό όταν απαλλαγείς από αυτή να σου δημιουργηθεί αυτός ο φόβος. Συνήθως αν βρεθούμε στην άσχημη κατάσταση της απιστίας, γινόμαστε πολύ επιφυλακτικές στην επόμενη ευκαιρία που θα μας δοθεί. Ένα όμως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μετά από μια τέτοια εμπειρία αποφασίζει να μην δεσμευτεί ξανά. Καθώς φοβάται ότι μπορεί να έχει την ίδια κατάληξη.

Δεν μπορώ να ρισκάρω να πληγώσω κάποιον άνθρωπο!

Μια άλλη περίπτωση που προκαλεί αυτή τη φοβία είναι η σκέψη ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Άρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πληγωθώ με ένα τέλος. Αυτό όμως που μας κάνει να φοβόμαστε ακόμα περισσότερο είναι ότι ίσως θα βρεθούμε στην θέση να πληγώσουμε εμείς το άλλο άτομο.

Μήπως χάνω την ελευθερία μου;

Ένας πολύ σημαντικός λόγος που εμφανίζεται η φοβία της δέσμευσης είναι ότι σκεφτόμαστε συνεχώς ότι μπαίνοντας σε μια σχέση θα χάσουμε την ελευθερία μας.

Σίγουρα δεσμεύεσαι σε κάτι, αλλά σκοπός είναι να μην είσαι «φυλακισμένος» πουθενά. Σε μια σχέση με σωστές βάσεις , θα νιώθεις πάνω από όλα ελεύθερη.

Χριστίνα Φωντή

Insta https://instagram.com/christinafonti_
FB https://facebook.com/xxfontis
Twitter https://twitter.com/fontifonti_

Νεότερα Άρθρα

“OlinaΛΥΣΗous”: Πες το και… λύθηκε!

Her News

Τύψεις: Γιατί νιώθουμε όταν τρώμε;

Her News b

Οι Κυριακές είναι για τους αγαπημένους μας

Her News b