HerNews.gr
Ελλάδα

Παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Όλες οι χώρες στον κόσμο γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά, το τέλος του χρόνου που πέρασε και την αρχή του επόμενου. Σε αυτό που αποσκοπούμε όλοι είναι σε μια νέα τυχερή χρονιά. Όπως και στην Ελλάδα έχουμε πολλά Πρωτοχρονιάτικα έθιμα, έτσι και στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκουμε διάφορες συνήθειες για την πρώτη μέρα του χρόνου.

Σε αρκετά μέρη τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν όμως μέρη στα οποία τα έθιμα μας φαίνονται αρκετά παράξενα.

Φιλιππίνες 

Στις Φιλιππίνες θεωρούν τυχερό το κυκλικό σχήμα. Για αυτό τον λόγο την Πρωτοχρονιά στο τραπέζι τρώνε μόνο φρούτα που το σχήμα τους είναι κυκλικό. Ακόμα φοράνε ρούχα που έχουν πάνω τους βούλες και στις τσέπες τους τοποθετούν νομίσματα, καθώς είναι κυκλικά.

Δανία

Στην Δανία υπάρχει ένα πολύ περίεργο έθιμο για την Πρωτοχρονιά. Οι Δανοί στις 31 Δεκεμβρίου μαζεύουν όλα τα πιάτα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει και τα σπάνε στις πόρτες των γειτόνων τους για καλή τύχη. Την ώρα επίσης που αλλάζει ο χρόνος, λέγεται ότι είναι ανεβασμένοι σε καρέκλες για να «πηδήξουν» στην νέα χρονιά. 

Ισπανία 

Στην Ισπανία υπάρχει ένα έθιμο κατά το οποίο αν κάποιος μπορέσει να γεμίσει το στόμα του με 12 ρώγες σταφυλιού , θα έχει καλή τύχη και τους 12 μήνες του νέου χρόνου.

Πουέρτο Ρίκο 

Σε πολλές περιοχές του Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοι ρίχνουν νερό από κανάτες στον δρόμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα του παλιού χρόνου.

Λευκορωσία

Το έθιμο τις Λευκορωσίας αφορά τις ανύπαντρες γυναίκες. Την Πρωτοχρονιά, μαζεύονται στα σπίτια ανύπαντρες γυναίκες για να μάθουν ποια θα παντρευτεί την νέα χρονιά. Σε μια σειρά τοποθετούν μπροστά από κάθε ανύπαντρη γυναίκα καλαμπόκι και ελευθερώνουν έναν κόκορα. Σε όποια κοπέλα πάει ο κόκορας πρώτα για να φάει καλαμπόκι, αυτή θα είναι και που θα παντρευτεί την ερχόμενη χρονιά. 

Ιταλία (Βενετία)

Το πιο γλυκό έθιμο υπάρχει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Βενετία. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου , στην αλλαγή του χρόνου, οι κάτοικοι και οι τουρίστες μοιράζουν φιλιά, για μια νέα χρονιά γεμάτη αγάπη.

Νεότερα Άρθρα

Κώστας Νεστορίδης: «Έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος θρύλος της ΑΕΚ σε ηλικία 93 ετών

HerNews ka

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας από τους ψυχρότερους των τελευταίων 40 ετών

Her News

Σαρώνουν οι λαμπάδες «Κουτσούμπα» – Οι ατάκες του ΓΓ του ΚΚΕ που έγιναν viral

Her News