HerNews.gr
BRIDE NEWS

Βέρα στο δεξί – Τι συμβολίζει η τοποθέτηση της στον παράμεσο

Βέρα στο δεξί! Ένα δαχτυλίδι με απίστευτους συμβολισμούς που όταν φορεθεί αλλάζει την ζωή των ανθρώπων για πάντα, καθώς είναι το δαχτυλίδι της υπόσχεσης και της δέσμευσης.

Γράφει η Δέσποινα Κούκου – Μακρή

Το κυκλικό της σχήμα συμβολίζει το άπειρο, την αιωνιότητα, την απόλυτη ένωση, το Όλον!

Παλιότερα ήταν φτιαγμένη από διάφορα και περίεργα υλικά, όπως είναι το δέρμα, τα οστά ζώων, ο ελεφαντόδοντος, τα οποία όμως σαν υλικά δεν ήταν ανθεκτικά. Ο σίδηρος τα αντικατέστησε όλα ενώ κάποιοι εύποροι άνθρωποι εκείνης της εποχής χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή βερών χρυσό και άργυρο.

Στην Χριστιανική παράδοση, οι βέρες εμφανίζονται περίπου το 860 μ.Χ. και ήταν διακοσμημένες με ανάγλυφα περιστέρια, λύρες και άλλα σύμβολα.

Τα δαχτυλίδια με αυτή την μορφή θεωρήθηκαν «παγανιστικά» και ζητήθηκε από την εκκλησία να αντικατασταθούν από πιο λυτά που αναδείκνυαν μόνο τον πνευματικό δεσμό του ζευγαριού. Οι βέρες απέκτησαν την σημερινή τους μορφή περίπου τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Πως καθιερώθηκε η βέρα να φοριέται στο δεξί χέρι;

Παλιότερα, την βέρα την φορούσαν στο αριστερό χέρι. Είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι από το αριστερό χέρι και τον αριστερό παράμεσο περνάει η φλέβα που πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά και έτσι την ονόμασαν «Φλέβα της Αγάπης» ή «Vera Amoris».

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όμως, αποφάσισαν να τοποθετήσουν την γαμήλια βέρα στο δεξί χέρι, το οποίο εθεωρείτο ως το «καλό», το «αγαπητό» μέλος ενώ διατηρήθηκε η χρήση της στο αριστερό χέρι κατά την περίοδο του αρραβώνα ως ένδειξη αγάπης.

 

Γιατί επιλέχτηκε ο παράμεσος για την βέρα;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τί συμβολίζει το κάθε δάχτυλο και πώς προέκυψε η χρήση της βέρας στον παράμεσο; Οι αντίχειρές μας συμβολίζουν τους γονείς, οι δείκτες τα αδέλφια μας, τα μεσαία δάχτυλα τον ίδιο μας τον εαυτό, οι παράμεσοι το ταίρι μας και τα μικρά δάχτυλα τα παιδιά μας.

Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε τα δάχτυλά σας, θα διαπιστώσετε ότι όλα τα άλλα δάχτυλα απομακρύνονται το ένα από το άλλο εκτός από τον μέσο και τον παράμεσο, λόγω της μεταξύ τους ανατομίας.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική και ξεχωριστή ζωή από εμάς, όπως είναι οι γονείς, τα αδέρφια και τα παιδιά μας αλλά το ζευγάρι όχι. Για αυτό η βέρα τοποθετείται στον παράμεσο, δίπλα από τον ίδιο μας τον εαυτό, συμβολίζοντας το αιώνιο δέσιμο.

Εμείς βρήκαμε τις καλύτερες βέρες της αγοράς στο www.makriskosmimata.gr, οπού μπορείτε να επιλέξετε την ιδανική βέρα για εσάς και τον/την σύντροφό σας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία.

Νεότερα Άρθρα

Υπέροχες ιδέες για κόκκινη διακόσμηση στο γάμο σας

Her News

Παντρεύτηκαν Όλγα Κεφαλογιάννη και Μίνωας Μάτσας!

Her News

Νυφικές ανθοδέσμες: Οι top τάσεις για το 2021

Her News