HerNews.gr
Health

Κάλιο: Που μπορούμε να το βρούμε και γιατί είναι απαραίτητο

Το κάλιο βρίσκεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων και η συνεισφορά του στην υγεία μας είναι πολλαπλή. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ελέγχει την ισορροπία οξέων-βάσεων, συμβάλλει στην πραγματοποίηση της σύσπασης των μυών,

Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου. Το φρούτο που έχει το περισσότερο κάλιο είναι το αβοκάντο (50 γρ. έχουν 240 mg) και ακολουθούν οι μπανάνες (50 γρ. έχουν 177 mg), τα σύκα (50 γρ. έχουν 120 mg) και τα πορτοκάλια (50 γρ. έχουν 50 mg).

Μεταξύ των λαχανικών το μαγειρεμένο σπανάκι και οι γλυκοπατάτες έχουν σημαντικές ποσότητες, όσο και το αβοκάντο. Μεταξύ των οσπρίων, οι μαγειρεμένες φακές έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα, περίπου 700 mg τα 240 ml. Η ίδια ποσότητα σταφίδων έχει 600 mg.

Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 2.600 mg και οι άνδρες 3.400 mg καλίου κάθε μέρα. Όμως οι περισσότεροι δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο.

Το κάλιο είναι απαραίτητο γιαπί βοηθά στην απομάκρυνση του επιπλέον νατρίου από το σώμα σας μέσω των ούρων. Αυτό είναι καλό, γιατί το πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση .

 

Δεύτερον, το κάλιο βοηθά τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώσουν. Όταν είναι πολύ τεντωμένα ή άκαμπτα, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Η λήψη αρκετού καλίου κάνει καλό στην καρδιά.

 

Νεότερα Άρθρα

Αδυνάτισμα: Ποια είναι τα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον

HerNews ka

Τι είναι το Σύνδρομο Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome- NES);

Her News

Πρωινές συνήθειες για μια υπέροχη μέρα

Her News